Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Победителите на "Кино в длан"

Снимка: mkino.org

Определиха победителите в петото издание на фестивала ”Кино в длан”. Голямата награда на кмета на Община Шумен отива при Димитър Димитров за анимацията "Карантина".

Две са специалните награди на Huawei България: Lora - "Най-великият мъж на земята" и Димитър Мишев - "Midnight Muse/Среднощна муза".

Наградата за най-добър игрален филм журито присъди на Габриел Димитров за филма "Образът". Най-добрият документален филм е "На кръстопът" на Кристиян Попов. Наградата за най-добър анимационен филм печели Таня Божинова за "# ЛюбовВКарантина". За иновационно използване на видеотехнологиите е отличен Стефан Войводов за филма му "Връх".

Народното читалище "Добри Войников-1856" в Шумен отличи Студио "ПроСТ" (Мария Проданова, Станчо Станчев) за филма "Ръкавици за двама". Наградата на публиката отиде у Радост Василева и филма "По пътя". Тя е определена след гласуване във Фейсбук, като филмът получи най-много гласове - 20.35 % от вота на публиката) 

Бяха присъдени още награди от културни институти. Церемонията по връчването им и прожекция на филмите победители ще се проведе през есента. 

“Кино в длан” е първият фестивал за кратки филми, заснети с мобилни устройства. Организатори са НЧ ”Добри Войников-1856” и Община Шумен. В петото издание на фестивала участваха 94 филма. Въведена беше и нова категория ”Живот в карантина”, в която авторите можеха да участват с филми, вдъхновени от актуалните промени в битието на хората.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Есенни шуменски вечери 2020“

Започна записването за участие в Международния фестивал на популярната песен  „Есенни шуменски вечери 2020“.  Тази година той ще се проведе от 2 до 4 октомври в Народното читалище "Добри Войников -1856" в Шумен. Подробности за новите награди в музикалния форум, за журито и за условията за участие, чуйте от разговора на Жулиета Герова със секретаря..

публикувано на 07.08.20 в 12:02

Опера под открито небе

Постановката „Набуко“ от Джузепе Верди ще бъде представена тази вечер от трупата на Държавната опера – Русе. Спектакълът ще се играе от 21 ч. пред сградата на културния институт в дунавския град. Операта е специално адаптирана сценично за открито пространство, заяви директорът маестро Иван Кюркчиев. Декорите ще бъдат изградени пред Операта, а..

публикувано на 06.08.20 в 15:52
Кристиана Атанасова

Музиката като приключение

Седемнайсетгодишната Кристиана Атанасова от Шумен   стигна до финалите на един от големите музикални телевизионни формати и представи достойно родния си град. За любовта към музиката, за цената на постиженията и за плановете оттук нататък. С младата и талантлива певица разговаря Жулиета Герова.

публикувано на 03.08.20 в 14:45

Пленер за най-малките

Докато училището за мнозина вече е само далечен избледняващ спомен, арт педагозите в Центъра за подкрепа на личностното развитие „Анастас Стоянов“ в Шумен продължават да работят с деца и в края на юли.  Теменуга Христова не само учи децата да рисуват, но организира и пленер с младите художници в един от красивите паркове на Шумен – „Кьошковете“. Как..

публикувано на 31.07.20 в 10:15

Разбулват тайните на крепостта

Разкопки на Югозападна кула на антична крепост Трансмариска ще бъдат направени по проект за 12 000 лева. Историческият музей в Тутракан кандидатства пред Министерството на културата за пръв път с проект за провеждане на теренни археологически проучвания и получи неговото одобрение. Античната крепост и късноантичен град Трансмариска е обект от..

публикувано на 28.07.20 в 15:28

Награди за победители

Ясни са призьорите от ХIII национален конкурс за хумор и сатира в Кубрат. В раздел "Карикатура" първото място печели Майя Чолакова. В раздел "Кратки сатирични форми" победител е Христина Острикова, а в раздел "Стихотворение или кратък хумористичен разказ" - Васил Сотиров. И тримата са от София. Наградата за хумор и сатира на БНР отива при..

публикувано на 28.07.20 в 14:58
Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев - с първи концерт на открито след пандемията

Финален акорд на сезона

На 30 юли Симфониета – Шумен поставя финалния акорд на 65-ия си творчески сезон. Със специално подбрани произведения от Брамс, Дворжак, Гуно, Елгар, Макдауъл, Владигеров и други ръководството на оркестъра благодари на публиката за интереса и подкрепата, които им оказва през последните месеци. Богатата музикална палитра ще прозвучи под..

публикувано на 28.07.20 в 13:22