Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хазартният бизнес на протест в Шумен

18
Снимка: Радио Шумен

Шумен се включи днес в националния протест срещу новия проект за изменение и допълнение в Закона за хазарта. Близо 50 души се събраха пред сградата на Общината, където представители на бранша заявиха несъгласието си готвените промени.

Според недоволните, текстовете са лобистки и ще засегнат предимно малките и средните компании. С промените се предвижда таксата за отваряне на игрална зала за срок от десет години да стане 1 милион лева. Сега тя е 15 хиляди лева. Предлаганите промени за увеличение на таксите за откриване и поддържане на лиценз за казина и игрални зали ще доведат до фалит на дребния и средния бизнес, като се погазват правилата за честна конкуренция, заявиха протестиращи представители на хазартния бранш в Шумен.

"Ето, виждате ни - едни честни млади българи, които искат да работят и да се развиват в сферата. Това, което правят обаче управляващите, предполага точно обратното. Ще останат точно две вериги, които ще могат да погасят и да заплатят исканите суми. 600 зали вероятно ще затворят и ще останат 200 000 души без работа", посочиха протестиращите. Те бяха категорични, че проектът за промени в закона е трябвало първо да бъде обсъден с хората от бизнеса.

Протести на хазартния бранш днес се проведоха едновременно както в столицата, така и във всички областни градове. Очаква се утре спорните, според бранша, текстове да бъдат гласувани в пленарната зала.

Протестиращите днес в Шумен заявиха, че са готови и на по-радикални действия, обмисля се вариант да бъдат блокирани отсечки от магистралите в страната.ВИЖТЕ ОЩЕ
Кръводарителски център - Шумен

Има нужда от кръвна плазма

Няма спад в търсенето на кръвна плазма за лечение на COVID-19 в МБАЛ - Шумен. Въпреки, че броят на болните от коронавирус намалява през последните дни, дарители продължават да се търсят. По данни на Районния кръводарителски център във Варна, шуменската болница е най-големият потребител на кръвна плазма в региона. Търсят се и доброволни кръводарители..

публикувано на 20.01.21 в 12:17
Снимката е илюстративна

50 000 за здраве и бебета

35 000 лева от бюджета на община Шумен за 2020 г. са изплатени за лечение на шуменски граждани, подали молба за подпомагане към специализираната комисия. Други 20 000 от бюджета са отпуснати на двойки с репродуктивни проблеми. Данните в две докладни към Общинския съвет обобщава заместник-кметът по здравеопазване Светлана Маркова, която е и..

публикувано на 20.01.21 в 11:06

Нови работни места

18 социални работници и асистенти ще бъдат наети в община Нови пазар по проекта „Асистентска подкрепа“. Документите на желаещите се приемат в Информационния център на местната администрация. Всеки одобрен кандидат ще сключи трудов договор на 8-часов работен ден. Един социален асистент ще предоставя почасова подкрепа на минимум трима потребители...

публикувано на 20.01.21 в 10:40

Нито една жертва на COVID-19

Няма починали пациенти с коронавирусна инфекция в шуменската болница вчера и днес. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. В момента в COVID отделенията има 103 пациенти, като 78 от тях са с положителен тест, а резултатите на останалите се очакват. В интензивното отделение на настанени шестима, диагностицирани с..

публикувано на 20.01.21 в 10:27

Повече хора сменят джипито

3613 пациенти смениха личния си лекар през декември в Шуменска област, съобщиха от РЗОК - Шумен. Това е 2% от всички здравноосигурени хора в региона. Избралите нов общопрактикуващ лекар са най-много в общините Шумен и Хитрино. Увеличението в броя на хората, извършили смяна, се дължи на факта, че двама от джипитата прекратиха договорите си с..

публикувано на 20.01.21 в 10:16

Пламнаха три комина

На два сигнала за пожари са реагирали дежурните противопожарни екипи през последните 24 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Погасен е пожар в жилищен блок на ул. “Северна“ в Шумен. Пламъците в тялото на комина тръгнали след висока температура от печка на твърдо гориво от апартамент на първи етаж. Малко по-късно през деня бил..

публикувано на 20.01.21 в 09:56

Къща гори в Шумен

Къща се запали на шуменската улица "Университетска"  тази сутрин, видя репортер на Радио Шумен. От сградата е изведена възрастна жена, която живее там. Тя е в сравнително добро състояние. Ще бъде откарана в МБАЛ - Шумен за преглед. Според съседи, жената е била навън, когато е започнало да дими от къщата. Най-вероятната причина за пожара е запалване на..

публикувано на 20.01.21 в 09:29