Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политическата криза

Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция Красимир Каракачанов и Валери Симеонов за кадрови промени в правителството, които да бъдат направени. Премиерът обяви смяната на министрите на финансите, икономиката, вътрешните работи, здравеопазването и туризма.

Досегашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев ще поеме финансовото министерство. Вицепремиерът Марияна Николова ще оглави Министерството на туризма.

За министър на вътрешните работи е номиниран настоящият директор на дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката.За министър на здравеопазването е номиниран настоящият изпълнителен директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

Как промените в изпълнителната власт ще се отразят на протестите в страната и на политическата обстановка коментира политологът Светлин Тачев.

Със Светлин Тачев разговаря Антоний Димов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Европа за зелена енергия

Възстановяването от COVID-19 трябва да стане чрез инвестиции по линия на Зелената сделка за нисковъглеродна икономика, а климатичната неутралност да бъде постигната от отделните държави в Евросъюза до 2050 г. В този контекст т емата за декарбонизацията на икономиката и екологичния преход е особено актуална. Финансиране, подкрепящо прехода..

публикувано на 23.09.21 в 14:22

Режат опасни дървета и клони

Започна орязването на опасни клони на дърветата в шуменския квартал „Гривица“ по ул. „Генерал Гурко“. Екипи на общината и енергоразпределителното дружество от тази сутрин работят в участъка между улиците „Генерал Тотлебен“ и „Граф Игнатиев“. Хората от квартала подкрепят кастренето на опасните клони, но се чудеха защо чак сега се случва това...

публикувано на 23.09.21 в 12:35

Пандемията върна хората на село

Как пандемията промени пазара на селските имоти и демографската картина в малките население места? Станаха ли предпочитани селските къщи и по-оживени и благоустроени селата, след като редица наши сънародници се върнаха в България? Това е темата на поредното издание на рубрика „Рестартирай Европа: по-силна за теб!“. Коронавирусната криза се..

публикувано на 23.09.21 в 08:48
Кирил Петков и Асен Василев

Харвард срещу "калинките"

Политическият проект „Продължаваме промяната“ на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев няма да бъде разпознат като нова алтернатива е мнението на политолога Стойчо Стойчев. При тях новото е, че се акцентира върху образоваността като антипод на „калинките“ в предишното правителство. Проектът ще отнеме гласове от партиите..

публикувано на 20.09.21 в 13:44
Младият шуменец Мартин Димитров

Приключение без пари и телефон в Унгария!

Mоже ли желанието ти да си добър предприемач да те изпрати на пътешествие в непознати земи – без средства за оцеляване и връзка с най-близките ти хора? Това звучи като сюжет от времето на конкистадорите и Великите географски открития, но всъщност се случва и днес. Сега ще ви разкажем как един младеж от Шумен се озова без пари и телефон в дълбоката..

публикувано на 18.09.21 в 17:24

Технологиите на настоящето

21-то столетие е векът на дигитализацията. С настъпването на COVID пандемията на всички нас ни се наложи да преминем границата от старото към новото и да започнем да използваме технологиите като естествена и необходима част от живота си. Серия от уебинари, посветени на програмирането, умните домове и ползата от Интернет, организират младежите от..

публикувано на 17.09.21 в 11:18

В очакване на удари под кръста

Няма да има промени в посоката на новия служебен кабинет, прогнозира за Радио Шумен политологът доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет. Според него, второто служебно правителство ще продължи политиката на осветяване на завладяването на държавата, което се случи при управлението на ГЕРБ. Политологът очерта и още две задачи..

публикувано на 16.09.21 в 13:15