Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екоглоба за ОП "Чистота"

Снимка: Радио Шумен

Наличие на значително замърсяване сочат резултатите от изследваната проба на повърхностни води от дерето, приток на р. Камчия при моста във Войсковото стрелбище в кв. „Дивдядово“ от отпадъчни води на Регионалното депо за неопасни отпадъци (РДНО) - Шумен. Това съобщават от екоинспекцията в Шумен.

Констатирано е влошено състояние на повърхностните води по 15 показателя. Установените превишения в концентрациите на металите са много над стандартите за качеството на околната среда, сочат резултатите от пробите на Басейнова дирекция „Черноморски район“. Превишения в емисионните норми показват и анализите на водните проби от отпадъчни води на сметището, взети по заявка на РИОСВ - Шумен.

Радио Шумен припомня, че пробовземането беше извършено  в отговор на подаден сигнал за изтичане на замърсени отпадъчни води от сметището в река Камчия. Тогава експертите констатираха следи от води с тъмнокафяв цвят във водосточна канавка, южно от ретензионния басейн на действащото депо, които са вследствие на възникнал авариен теч между старото и новото сметище.

След резултатите от водните проби днес бе съставен констативен протокол, с който са дадени предписания на Общинско предприятие „Чистота“ за прекратяване заустването на непречистени отпадъчни води, а на Община Шумен за почистване на руслото на дерето от наноси, отложения и утайки, образувани от заустването на инфилтратни води. За установеното замърсяване е връчен Акт за установяване на административно нарушение на Общинско предприятие „Чистота“, като предстои издаване на наказателно постановление по Закона за водите, който предвижда санкция в размер от 2000 лв. до 10 000 лв.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавна психиатрична болница в с. Царев брод

Европа обвини наша болница

Държавната психиатрична болница в шуменското село Царев брод е сред психиатричните клиники, в които според доклад на Съвета на Европа са констатира случаи на физическо насилие на пациенти. "Тежки са констатациите. За мене също бяха шокиращи нещата, които научих от този доклад за нашата болница, защото не е рутинна практика имобилизацията..

публикувано на 03.12.20 в 12:38

65-годишен юнак пиян зад волана

65-годишен шуменец e установен да шофира с 1,75 промила алкохол, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Шумен. Проверката от екип на пътна полиция е извършена около 16:40 часа на ул. „Карел Шкорпил“ в града. Водачът е дал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Образувано е бързо производство.

публикувано на 03.12.20 в 10:47

Пиян полетя с колата от мост

34-годишен мъж, пътник в лек автомобил, е пострадал при пътнотранспортно произшествие тази нощ. Водачът на автомобила управлявал с 1,44 промила алкохол. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Произшествието е станало малко след 02:00 ч. на 3 декември на входа на село Зайчино ореше. 38-годишният шофьор на Фолксваген „Поло“ загубил..

публикувано на 03.12.20 в 10:39
Нигяр Джафер

Готова ли е България за ваксините?

„Възниква въпросът защо изпълнителната власт, която има достатъчно правомощия, прехвърля решението към Народното събрание. Причините може да са прехвърляне на отговорност, презастраховане и неяснота. Важно е дали България е готова да реагира логистично и да се справи с подобен проблем“. Това каза пред БНР Нигяр Джафер, шуменски депутат от ДПС и..

публикувано на 03.12.20 в 10:34

Няма заразени деца в Шумен

56 са установените нови случаи на COVID-19 в област Шумен за 2 декември. Това съобщиха от РЗИ.  Най-възрастният заразен е жена на 78 години от Шумен. Най-младият отново е жена на 22 години от Велики Преслав. Най-много новозаразени има в община Шумен – 31. От тях 23 от областния град. В девет от десетте общини на територията на област Шумен има..

публикувано на 03.12.20 в 10:29

Шестима покоси коронавирусът

Шестима са починалите от COVID-19 за денонощие в областната болница в Шумен, съобщиха от лечебното заведение. Четирима са изгубили битката с болестта вчера. Това са двама мъже на 64 и 84 години, за които медиите съобщиха още на 2 декември. Същия ден са починали още жена на 74 години и мъж на 47 години. Тази нощ вирусът е покосил жена на 61..

публикувано на 03.12.20 в 10:24

Деца от България и Париж рисуват Коледа

Близо 500 деца и ученици се включиха в обявения от Община Шумен конкурс за детска рисунка, посветена на Коледа и Нова година. Жури с председател доц. Ростислава Тодорова от Шуменския университет и членове художниците Валентин Кулев, Петьо Дамянов, литературният критик Иван Карадочев и Елена Димчева от отдел „Култура, младежки дейности и спорт“..

публикувано на 03.12.20 в 10:00