Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредната обстановка - до 31 август

Снимка: БГНЕС

Кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка до 31 август. След като решението бе анонсирано в понеделник, на видеозаседание министрите официално го потвърдиха. Бяха гласувани и редица решения, свързани с обявените антикризисни мерки. Сред тях е и добавката към пенсиите.

Над два милиона пенсионери ще получат по 50 лв. към пенсиите си за август. Допълнителната сума ще се изплаща на всички, независимо от размера на техните пенсии. За целта са необходими 106 милиона лева допълнително по бюджета на НОИ. В решението на кабинета се потвърждава, че такава добавка ще се плати през септември и октомври. В понеделник стана ясно, че общо за трите месеца са предвидени 318 милиона лева.

Увеличение, свързано с антикризисните мерки, има по бюджетите на няколко министерства. Със 133 милиона лева се увеличава бюджетът по оперативната програма за човешките ресурси. Парите за Министерството на регионалното министерство също се увеличават, като те са предназначени за ключови инфраструктурни проекти. Допълнително за участъка от Буховци до Белокопитово по АМ „Хемус“ и обходния път за Бургас са отделени 94 милиона лева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в движението

Въведена е временна промяна на движението в Шумен и на Гергьовден във връзка с празничната програма в града.  От  11:00 часа на пл. “Кристал“ ще започне фолклорен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“.  До 13:00 часа остават затворени за движение    ул. „Св. Климент Охридски“, от кръстовището с ул. „Цар Иван Александър“ до..

публикувано на 06.05.24 в 09:56

Болярско хоро на мегдана

На Гергьовден в центъра на Велики Преслав болярите ще се поздравят с народни хора, водени от танцьорите на местния клуб за народни изпълнения „Веселото хоро“.  Празничният концерт „Насред мегдана по Гергьовден хоро се вие“ е организиран от община Велики Преслав и танцовия клуб, който ще предвожда хората на площада пред градското читалище.  Началто..

публикувано на 06.05.24 в 09:46

Русе празнува

Тържествата в Русе, който празнува на 6 май Празник на града, започнаха с литургия в храма "Св.Георги".  В 10:30 ч. в Кръглата зала в сградата на общината ще се проведе церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“, а от 11:30 ч. пред Паметника на Сръбско- българската война ще започне официалната церемония по случай Деня на..

публикувано на 06.05.24 в 09:10
храм-паметник „Александър Невски“

Светли понеделник

Днес отбелязваме Светли понеделник – началото на Светлата седмица и втория ден на Великден. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. В църковния календар всеки от дните от понеделник до неделя след Великден е записан като Светъл, славят се Божията майка и Светите апостоли, славим и честваме Христовото..

публикувано на 06.05.24 в 08:50

Седмицата започва със слънце

7 градуса е измерената в 6:00 ч. тази сутрин температура в Шумен. Атмосферното налягане е 990 хектопаскала– по- високо от средното за месеца, ще се понижава слабо. Относителната влажност на въздуха е 93%.  8 градуса е в Търговище, 10 градуса е в Разград, 12 – в Силистра. В Русе термометрите сутринта показват 13 градуса.  Днес ще..

публикувано на 06.05.24 в 07:13

Гергьовден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е смятан за покровител на стадата и овчарите.Шести май у нас се отбелязва и като Деня на храбростта и празник на Българската армия. Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светци в християнството. Живял е в малоазийската провинция Кападокия по времето..

публикувано на 06.05.24 в 06:24

Седмична прогноза за времето

Периодът ще започне с предимно слънчево време, но във вторник в следобедните часове ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, главно във вътрешността с отделни краткотрайни превалявания.  Със слаб до умерен вятър от юг-югоизток, дневните температурите постепенно ще се повишат, като във вторник ще достигат 23°-28°, по..

публикувано на 05.05.24 в 17:23