Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в община Смядово

| обновено на 03.08.20 в 13:43
Снимка: Pixabay

Община Смядово обяви бедствено положение в селата Риш, Веселиново и Александрово от събота, 2 август, до 22.00 ч. на 30 август. 

Причината е настъпилото продължително засушаване, което доведе до силно намаляване на дебита на съществуващите водоизточници и до недостиг на водата за питейно-битови нужди в селата, които повече от два месеца са на воден режим. 

Забранено е и ползването на питейна вода за напояване и промишлени нужди. В Риш хората са на воден режим за 7 дни, след което водоподаването се възстановява за 12 часа. Това продължава вече 2 месеца. 

Във Веселиново и Александрово цикълът е 12 часа водоподаване и около 3 дни суша.

Ситуацията, довела до бедственото положение, коментира пред Радио Шумен кметът на община Смядово Иванка Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца с коклюш в Русе

Два случая на деца, заболели от коклюш, са регистрирани за последните две седмици в Русе. Това съобщи за БТА заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Искра Генева.  Първият случай е от 10 април. Става дума за 12-годишно момиче, на което е трябвало да бъде направена реимунизация до края на тази година. Ученичката е в..

публикувано на 24.04.24 в 16:56

Договори за милиони

Договор за реализиране на три проекта на община Разград подписа кметът Добрин Добрев с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  С малко над 1 милион лева от държавния бюджет ще бъде направено проектиране за основен ремонт на градската пречиствателна станция.  3 милиона лева са предвидени за основен ремонт на общинския път Дянково –..

публикувано на 24.04.24 в 16:14

Ограничават тротинетките

Да се забрани движението на електрически тротинетти в пешеходните зони на Русе. Това предлагат общинските съветници от ГЕРБ.  За целта е нужно изменение в наредбата за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на общината.  Причината за исканата промяна са зачестилите напоследък инциденти с електрически превозни средства.  Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:10

Запрашеност само ден

Само едно превишение на фините прахови частици е отчетено в Разград при първото за годината планово измерване на качеството на въздуха. Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе.  Отклонения от нормите е имало на 1 април. Замерванията са направена чрез мобилната автоматична станция в 13 поредни денонощия – от 21 март до 2..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Още контейнери за дрехи

Два нови контейнера за текстилни отпадъци са разположени в търговищките кварталите Въбел и Бряг, информират от общинската администрация.  Контейнерите са идентични с вече поставените в града. Те са в бял и зелен цвят и са с вместимост от 1,3 куб. м. В тези съдове може да се предават само облекло, аксесоари, обувки, хавлиени кърпи, завеси и други..

публикувано на 24.04.24 в 14:14

Решават за управител на КОЦ

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия.  Предложението той да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00