Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една година до откриването на новия храм в Разград

4
Снимка: Областна управа

Инспекция на напредъка в градежа на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Разград направиха днес областният управител Гюнай Хюсмен и неговите заместници. Строителството на храма започна през 2013 година с благословията на патриарх Неофит и с лептата на дарители. През лятото на миналата година изграждането на църквата беше възобновено със средства от Турската агенция за координация и сътрудничество. Според фирмата изпълнител дейностите се извършват в срок и през есента се очаква да завърши външното строителство на храма и да бъдат изработени златните кубета. След това с помощта на дарителите ще бъдат направени стенописи, ще се изработи и постави иконостас и сградата ще се оборудва с църковна мебелировка и утвар. Очаква се новият храм да бъде открит и осветен през лятото на 2021 година.

Паралелно с градежа на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ в момента се реализира и проект за реставрация на националния паметник на културата в Разград – джамията „Ибрахим паша“.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Осем нови директори

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев връчи заповедите за назначение на 8 директори на детски градини. Това стана след провеждане на конкурси за ръководните постове в образователната сфера. Новите ръководители встъпват в длъжност от днес. Катя Георгиева е новата директорка на Детската градина „Незабравка“, Елена Трифонова – на Детската..

публикувано на 21.09.20 в 15:34

Две паралелки под карантина

Две паралелки в шести и единадесети клас в СУ "Хр. Ботев" в с. Паисиево, община Дулово, са поставени под карантина от РЗИ в Силистра, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Те преминават за две седмици към електронно обучение от разстояние. Училищата и детските градини ще подават всяка сутрин до 9. 00 часа..

публикувано на 21.09.20 в 13:48

Първи звънец в Езерче

Нормално започна днес учебната година в Основното училище „Паисий Хилендарски“ в разградското село Езерче. От 60-те ученици, 59 са в класните стаи, а един са обучава в самостоятелна форма. Това каза за Радио Шумен началникът на РУО – Разград Ангел Петков. Днес децата получиха учебниците си, а учителите им обясниха как ще се провежда учебният..

публикувано на 21.09.20 в 13:17

Съветници вилнеят на чужда партийна сбирка

Двама общински съветници от Исперих са предизвикали скандал тази събота в центъра на с. Къпиновци. Те се появили внезапно на неформална среща със симпатизанти, организирана от конкурентна политическа сила във връзка с предстоящите частични местни избори. По време на срещата 39-годишните извършители обиждали и заплашвали присъстващите,..

публикувано на 21.09.20 в 11:39

Училището в Езерче очаква децата

Утре, 21 септември, е първият учебен ден за учениците от Основното училище „Паисий Хилендарски“ в разградското село Езерче. „Очаквам децата да дойдат в училище, след като директорката Зюлейха Карман вече не е на работа" – каза началникът на РУО-Разград Ангел Петков. Той потвърди, че тя е уволнена дисциплинарно. При проверка от експертите на РУО..

публикувано на 20.09.20 в 18:05

Занимания за деца в музея

Регионалният исторически музей в Разград организира Дни на отворените врати тази и следващата /26.09/ събота. В три от обектите ще има различни занимания за децата. Първото започва от 9.30 и ще продължи до 10.30 ч. в къщата „Станка и Никола Икономови“, където ще има даскалоливница. В двора ще се проведат образователни занятия от времето на..

публикувано на 19.09.20 в 10:11

Проверки в празното училище

Ще направим всичко възможно да върнем децата в училище. Това каза за Радио Шумен началникът на Регионалното управление на образованието в Разград по повод ситуацията в Основното училище „Св. Паисий Хилендарски” в разградското село Езерче. Учебното заведение е празно от 15 септември досега, тъй като родителите не пуснаха децата си на училище..

публикувано на 18.09.20 в 11:17