Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Утвърдиха увеличението на заплатите в някои администрации

Осигуриха пари за увеличаване с 30% на заплатите на хората от първа линия в борбата с COVID-19, както и на тези, които работят на терен и в пряк контакт с други хора. Това стана днес с одобравянето на поредица постановления от страна на Министерския съвет.

Част от ведомствата преструктурират бюджетите си, за да гарантират увеличението. Сред министерствата, които вдигат заплатите на служителите от първа COVID линия, са тези на земеделието, на социалната политика, на вътрешните работи и на здравеопазването. Здравното министерство ще получи допълнително средства и за по-голяма субсидия на държавните и общински болници. 

Пари се дават и на служители от ДНСК и от Главната дирекция "Изпълнение на наказанията".

Служители в Министерството на културата, в две дирекции на Министерството на туризма, както и в Агенция "Митници" също са в списъка за по-високи заплати. Увеличението е от 1 август.

С друго постановление днес Министерският съвет одобри отпускането на 122 милиона лева за заплати до кра яна годината на личните асистенти, които работят по Закона за личната помощ. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно и хладно

Днес ще преобладава облачно време, през деня почти без валежи, но вечерта от югозапад на североизток ще завали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, следобед от североизток, вечерта във вътрешността ще стихне. Максимални температури 9°- 14°, за Шумен около 11°.

публикувано на 18.04.21 в 07:12

Спад на новозаразените

Под 14% от направените тестове за COVID-19 в страната са положителни, показват обновените данни в Единния информационен портал към полунощ. Изразено в цифри това са 1076 нови носители на заразата, при направени общо 7822 теста. Починали са 38 души, а като излекуваните са отчетени 1204.  В Североизтока новозаразените са 81, като отново най – много..

публикувано на 18.04.21 в 07:08

Отпускат още мерките

Заповед за допълнително разхлабване на мерките у нас издаде здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. От понеделник (19 април) се разрешават посещенията в детски центрове при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението. Персоналът задължително трябва да е с маски. Провеждането на културни и развлекателни прояви..

публикувано на 17.04.21 в 09:26

Случаите още намаляват

Над 200 са регистрираните случаи на коронавирус в Североизточна България за последното денонощие. Най-много отново са в Русенска област-92 души, следвана от Шуменска с 55, най-малко са в Търговищко-16. 2126 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени 15 638 теста. Положителни са под 14% от пробите, показват обновените данни в Единния..

публикувано на 17.04.21 в 07:29

По-малко слънце

Днес ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд в късния след обяд и вечерта. Ще духа слаб вятър от юг, който по-късно ще се усили и обърне от изток,североизток. 4 градуса показват термометрите тази сутрин в Шумен, Силистра и Разград. 3 градуса е в Русе. През деня максималните стойности ще достигнат интервала 10-15 градуса, за района на Шумен, около 13..

публикувано на 17.04.21 в 07:19

Комисия за управлението на ГЕРБ

Депутатите одобриха създаването на временна комисия, която ще ревизира управлението на Бойко Борисов. 214 депутати подкрепиха предложението. Със спорове и взаимни обвинения преминава дебатът в пленарната зала във връзка със създаването на комисията, начело на която ще бъде Мая Манолова. Парламентарните групи направиха различни предложения, които..

публикувано на 16.04.21 в 16:11

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България.  Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. През 1879 г. на тази дата е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.21 в 11:56