Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разкрития в Червен

4
Снимка: РИМ - Русе

Завърши археологическият сезон на средновековния град Червен за тази година. Проучванията се извършиха за две седмици – от 10 до 21 август. Изследваната зона е разположена в западната част на Червенския рид. Проучената площ обхваща 70 кв. м и се намира по протежение на главната улица на средновековния Червен. Разкрити са зидове, които обособяват дворно пространство. В неговите предели към момента са намерени останки на сграда с жилищен характер. Територията се намира в съседство с некропола на Църква №16, проучван през изминалите три археологически сезона.

Разкритите находки включват предмети от всекидневието – керамични съдове, токи за колани, железни остриета на ножове. Бяха открити 10 монети, които принадлежат към ХІV век и бележат времето преди построяването на оградните зидове.

В рамките на проучената жилищна сграда бе разкрито корито, издялано в скалната основа, рамкирано от четири отвора (дупки) за дървена конструкция над него.

Археологическите проучвания на средновековния Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Павликени и Сливен, както и от доброволци. Ръководител на проучването е Светлана Великова от Регионалния исторически музей в Русе. Научен консултант на разкопките е доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ-БАН. Финансирането на археологическата кампания е осигурено от Регионален исторически музей – Русе.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелени коридори" за кислород

Във всички лечебни заведения в Русенска област, където се лекуват пациенти с COVID-19 е осигурено необходимото количество кислород. Това стана ясно от извършената по-рано през деня проверка от заместник-министъра на здравеопазването Слави Пачалов и областният управител Галин Григоров. „В редица лечебни заведения има увеличено потребление на..

публикувано на 30.11.20 в 18:03

486 в COVID отделенията в Русе

Само един е новият случай на COVID-19 в Русенска област за последното денонощие, съобщиха от РЗИ. По последни данни, към момента общо 486 души са на лечение в болниците от региона, като 22-ма от тях са в реанимация. Още един мъж с положителен PCR тест за коронавирус е починал за последните 24 часа. Инкасаторите на ВиК – Русе няма да..

публикувано на 30.11.20 в 14:44

Отвориха пътя Русе - Силистра

Пътят Русе - Силистра вече е отворен и в двете посоки, след като в продължение на няколко часа движението бе спирано заради автомобили, пречещи на почистващите машини, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра. Временно се е наложило да бъдат пускани в серии по десетина автомобила, за да се осигури възможност те да преминават и..

публикувано на 30.11.20 в 11:41

Села без ток в преспите

Без ток заради силния снеговалеж са две села в Русенска област – Червен и Табачка, съобщават от Областната администрация. 27 машини чистят пътищата в региона, като проблемен остава мостът край село Писанец, където на два пъти тази сутрин движението е спирано за кратко заради закъсали камиони. Закъсали автомобили има и по пътя Силистра –..

публикувано на 30.11.20 в 11:08

Област Русе шеста по заболеваемост

Област Русе е на шеста позиция в страната по заболеваемост от COVID-19 през последните няколко дни. Това съобщават от Областната администрация в крайдунавския град. За последното денонощие новите случаи на заболели от коронавирус в областта са 126. Вчера петима мъже с положителен PCR тест са починали. Към момента общо 466 души от региона са настанени..

публикувано на 28.11.20 в 11:45

Ограничено движение

Движението по пътя Русе - Разград в района на с. Бъзън при 23 км се осъществява в една лента заради пътнотранспортно произшествие.  Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 28.11.20 в 08:34

Ледената пързалка в Русе остава

Забранява се провеждането на масови мероприятия на открито до 21 декември на територията на област Русе, както и организирането и посещението на пазари тип „Битаци“. За същия период се преустановява и дейността на пенсионерските клубове. Това стана ясно след края на днешното заседание на Областния оперативен щаб. За момента остават Коледният..

публикувано на 27.11.20 в 14:45