Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Историята оживява

3
Шуменска крепост
Снимка: bulgariatravel.org

Лагер-семинар „Шумен през вековете“ ще се проведе на 29 и 30 август на Шуменската крепост. Събитието, организирано от Регионалния исторически музей в Шумен и от местния клон на Националното дружество „Традиция“, ще бъде открито в 10.30 ч. на 29 август. До 12.00 часа на следващия ден участващите групи и свободни реконструктори ще направят презентации по различни теми.

Група „Антична Тракия“ от Ямбол ще покаже облекла и въоръжения от античността. Също облекло и въоръжение на тракийски воини ще демонстрира плевенският клон на Национално дружество „Традиция“. Представители на великотърновския клуб на патриотичната организация ще направят презентация на тема „Пътят на хляба през епохата на Римската империя“ и демонстрация на изработване на хартия по старинна технология.

Свободният реконструктор Йордан Сивков от Добрич ще представи облекло и стрелба с лък от Първото българско царство, а Сдружението за средновековни исторически възстановки „Чигот“ от Варна ще демонстрира въоръжение от времето на Второто българско царство и бойни техники. Съорганизаторите от шуменското Национално дружество „Традиция“ ще покажат ежедневни облекла от Второто българско царство и средновековна кухня.

Гостите на събитието ще имат възможност да се върнат векове назад във времето и да видят как са изглеждали и живели предците ни и да разгледат лагера под звуците на средновековна музика.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Парче от икона

Нова стихосбирка издаде роденият в Шумен поет Тони Теллалов. Тя е озаглавена „Парче от икона“.  Авторът е д октор по социална педагогика и е носител на редица литературни награди, сред които от Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев" и от Националния конкурс за "SMS поезия". Присъждани са му още Наградата на Община Шумен за..

публикувано на 14.01.21 в 14:46

Изложба за рибари

Витрина за риболова по Дунав е подредена във фоайето на Историческия музей в Русе. Показани са десет експоната, сред които такъми за риболов от региона на Лом, въже за кльонк за сом от с. Ряхово, кармаци за лави - куки за ловене на есетри от региона на Мартен. Любопитен екземпляр е поплавък-звънец, изработен от шоколадово „корекомско“ яйце,..

публикувано на 14.01.21 в 11:20

13-годишен виртуоз свири в Шумен

Удивителен концерт ще поднесе на публиката си Симфониета - Шумен тази вечер. Удивителен, защото солист ще бъде 13-годишният виртуоз Ивайло Василев, наричан "малкият Моцарт" и „детето чудо“. В момента инструменталистът учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София при проф. Борислава Танева. Едва на 13 години, Ивайло Василев вече..

публикувано на 14.01.21 в 09:05

Малкият Моцарт на шуменска сцена

Ивайло Василев, когото често наричат малкия Моцарт, ще бъде солист на Симфониета – Шумен на 14 януари - четвъртък, от 18:35 ч. в концертна зала „Проф. Венета Вичева“.   Едва на 13 години Ивайло демонстрира завидна зрялост на сцената. Натрупал е над 20 награди от международни конкурси, има издаден компакт диск, бил е солист на най-добрите оркестри..

публикувано на 13.01.21 в 11:36

За първи път звучи "Back Again"

Няколко български музиканти от различни групи и градове си сътрудничат, за да създадат по време на пандемията на коронавирус рок песен със заглавие „Back Again“. Те работят и по още композиции, които ще бъдат споделени в youtube и рок медиите у нас.  Дебютно парчето „Back Again“ обаче може да чуете първо в ефирното излъчване на..

публикувано на 12.01.21 в 16:59

Започна надпреварата "Елиас Канети"

Започна приемът на предложения за Националната литературна награда „Елиас Канети“. Те ще бъдат подавани в Община Русе до 31 май. Местната администрация е съучредител на престижното отличие заедно с Международното дружество „Елиас Канети”. Наградата се присъжда на всеки две години в категориите белетристика и драматургия. Ще бъдат отличени творби,..

публикувано на 12.01.21 в 15:19

Националният конкурс "Слави Шкаров"

Театроведът Тинка Николова ще бъде селекционер на тазгодишното издание на Националния конкурс за млади режисьори „Слави Шкаров“, който се провежда в Русе и се организира от Държавния драматичен театър „Сава Огнянов“. Стартът на форума, посветен на младите театрални режисьори и техните спектакли, е даден през 2018 г. Конкурсът носи името на родения в..

публикувано на 12.01.21 в 12:50