Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфатар празнува

Четирийсет и шест години от обявяването на Алфатар за град отбелязват днес жителите на града. Честванията бяха отложени с ден заради лошото време. На 4 септември 1974 година с указ на Държавния съвет от селище от градски тип Алфатар е обявен за град. Населението е наброявало 5 хиляди души. За кратко време в Алфатар се изграждат големи за времето си производствени и търговски мощности. Построяват се училище, нова детска градина, спортна зала.

През последните четири години в общината са направени инвестиции за над 6 милиона лева – енергоспестяващо улично осветление в общината, рехабилитация на улици с полагане на нови асфалтови настилки, ремонт на публични сгради, поддръжка на публичните пространства. Отделят се средства и за развитието на туризма и градът се посещава от туристи от България и европейски държави, Австралия, Канада, Обединени арабски емирства и други страни.

Проявите за празника са насрочени за тази вечер.

От 18ч. алфатарски баби ще се конкурират с готвача Иван Звездев.

Кулинарни изкушения, надпревари, уроци и таланти по повод празника на Алфатар ще превърнат площада пред НЧ "Йордан Йовков - 1894г." в огромна кухня. Няма по-вкусни от манджите на баба! Това ще доказват алфатарските баби на Шеф Звездев.

Една от кулминациите на празника ще бъде единственото по рода Мотор шоу “Полицейска академия“. Зрелищни каскади, майсторско управление на автомобили на две гуми, акробатики с мотори, АТВ-та и положителни емоции ще предложат създателите на Мотор Шоу Полицейска Академия.

Организаторите обещават вечер, изпълнена с много изненади, хубава музика, добра храна и много адреналин!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иширково пее и танцува

Фолклорен събор „Добруджански славей пее“ и „Иширково пее и танцува“ организират през септември община Силистра и кметството в село Професор Иширково.  Той няма конкурсен характер. В програмата може да се участва с до 3 изпълнения - групово или солово. Условието е изпълненията да не надвишават общо 10 минути.  Срокът за подаване на заявки е..

публикувано на 27.08.24 в 09:58

Цветна гирлянда по Дунав

Голяма цветна гирлянда пуснаха в Дунав от остров Чайка край Силистра, съобщава БТА. Ритуалът се извършва традиционно в памет на покойни местни моряци и деятели на водните спортове. Инициативата се нарича "Плуване към спомена", а с едноминутно мълчание беше почетена паметта на повече от 140 души. Даден бе и рибен курбан.  Организатори на проявата..

публикувано на 26.08.24 в 13:42

Арестуваха домашен насилник

Досъдебно производство за нанесена лека телесна повреда е образувано в РУ-Тутракан. Това съобщават от силистренската полиция. На 25 август около 09:45 часа в село Малък Преславец след подаден сигнал полицейски екип е установил 49-годишен, който наранил 29-годишна жена. Преди това двамата живеели на семейни начала. 

публикувано на 26.08.24 в 09:43

Къщичка на доброто

Благотворителна инициатива под наслов „Къщичка на доброто“ ще се проведе в Силистра. Организатори са Общинският съвет по наркотични вещества, Превантивният център по зависимости и  отдел „Образование, култура и спорт“ към общината. Целта на акцията е да подпомогне семейства в неравностойно положение.  От днес до 29 август от 10:00 ч. до 15:00 ч. на..

публикувано на 26.08.24 в 09:18

Храмов празник

С тържествена Света литургия храмовия си празник отбелязва днес, на 25 август, Арменската Апостолическа Църква "Света Богородица" в Силистра. Литургията ще започне в 11:00 часа и ще бъде водена от духовенството на храма.  След празничната служба църковното настоятелство организира курбан за здраве, на който са поканени всички миряни.  Събитието..

публикувано на 25.08.24 в 10:52

Празник на водните лилии

Празник на водните лилии ще се проведе днес в местността „Блато Малък Преславец” край река Дунав.  Това е 15-тото му издание и се организира от кметството и читалището в село Малък Преславец и Община Главиница.  40 състава с около 500 участници от 22 читалища ще представят фолклорна програма на сцената на събитието. Домакините обещават и чудесни..

публикувано на 24.08.24 в 09:04

Момиче пострада тежко при катастрофа

15-годишно момиче е пострадало при пътно произшествие около 22:00 часа снощи по пътя между Тутракан и село Шуменци. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Силистра.  Детето е пътувало в лек автомобил „Ситроен“, шофиран от 58-годишен водач, който изгубил управлението и колата се преобърнала извън пътното платно.  При удара момичето..

публикувано на 23.08.24 в 10:14