Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трио Владигерови свири за вас

Трио Владигерови
Снимка: Личен архив

Внуците на бележития български композитор Панчо Владигеров – Екатерина, Александър и Константин Владигерови ще гостуват в Шумен.

На 15 септември от 18.00 ч. на специално изградена сцена в градинката пред НЧ „Добри Войников-1856“ Трио Владигерови ще изнесат пред шуменската публика концерт под надслов „Северна песен“. Гост солист ще бъде Калина Василева с флейта.

В програмата са включени произведения от композиторите Панчо Владигеров, Лудвиг ван Бетховен, Джордж Гершуин, Якоб до Бандолим, Пакито Д' Ривера и братята Константин и Александър Владигерови.

Входът за зрители е свободен. Концертът се осъществява със съдействието и финансовата подкрепа на Община Шумен.

По следите на фамилната си история внуците на големия български композитор Панчо Владигеров се отправят на едно малко концертно пътешествие в Северна България. Първата спирка е във Велики Преслав, където те ще свирят на открито в градинката до храм „Св. Архангел Михаил“ на 14 септември от 19.00 часа. При гостуването си в града те ще посетят и дома, дал подслон на семейството на Владигеров по време на евакуацията от съюзническите бомбардировки в края на Втората световна война през 1944 година.

Следва спирка в Шумен, където винаги се завръщат с огромна радост за среща с шуменската публика. На 15 септември внуците на композитора ще концертират на открита сцена в градинката пред НЧ „Добри Войников-1856“. Там в началото на миналия век Панчо Владигеров и неговият брат близнак цигуларят Любен Владигеров също са изнесли първия си концерт.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Награда за Попина

Награда от 9-ия Национален фолклорен фестивал „Джумалийско надиграване Търговище 2020“ спечелиха самодейци от танцовата група при НЧ "Никола Вапцаров" в силистренското село Попина. За представяне на две автентични хора "Данец" и "Право хоро", съставът е класиран на трето място и отличен с купа, грамота, парична и предметни награди. Форумът в..

публикувано на 04.12.20 в 14:21

Любов за всички

Литературен конкурс кани пишещи любовна поезия автори в неравностойно положение да се включат в него. Инициативата е на литературния сайт, свързан със Североизтока на България e-lit.info, на Народно читалище "Просвета 1883" и на кметството в село Гецово. Сдружението на общопрактикуващите лекари в Разград и ТСО - Русе на ССБ също подкрепят конкурса. От..

публикувано на 03.12.20 в 16:43

Учебник по туризъм

Учебник, полезен за студенти и ученици, изучаващи туризъм, издадоха трима учени от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Той е озаглавен „Антропогенни туристически ресурси на България“. В авторския колектив, който стои зад изданието, са доц. Ваня Василева, доц. Дора Кабакчиева и доктор Севджан Сабриева. Книгата е структурирана в..

публикувано на 03.12.20 в 14:45

Урок по музика с Вяра Иванова

Вяра Иванова е успешен вокал, вокален педагог, автор на музика и китарист. Тя е автор на стихосбирката "Наужким".  През 2013 г. представи своя първи мини албум "Лекуваш".  През  2008 г. създаде групата WYMN в Единбург. През 2013 г. участва в записите на музиката към документалния филм на Грег Кис "The Tropic Of Capricorn". Лентата спечели..

публикувано на 01.12.20 в 15:35

Семейни сюжети в "Премълчаното"

Нова премиера ще поднесе на зрителите тази вечер Драматичният театър в Търговище. Спектакълът, който ще се играе от 19 часа, е озаглавен „Премълчаното“. Режисьорът Владимир Петков го реализира по пиеса на съвременния френски драматург Ерик Асус. На сцената оживяват комедийните сюжети, свързани с две семейства. Това обаче далеч не е първата среща на..

публикувано на 26.11.20 в 14:47
Теменуга Христова

Как да творим с децата?

Теменуга Христова е млад български художник. Тя е председател на Представителството в Шумен на Съюза на българските художници. Работи с деца в Центъра за подкрепа на личностното развитие „Анастас Стоянов“ в Шумен. Участник е в редица изложби у нас и в чужбина.Тя прие да сподели опита си как работи успешно с подрастващи и как поддържа интереса на децата..

публикувано на 24.11.20 в 13:40

Светлана Близнакова със солов албум

Светлана Близнакова представи след средата на ноември своя солов албум „Tomorrow“. В него са включени 11 песни, леко встрани от традиционното ѝ хард и хеви звучене, познато от група „Sevi“, от която Светлана Близнакова е част. Албумът вече бе представен в София, Пловдив и Бургас. Предстои да срещне рок публиката в още няколко града на страната, сред..

публикувано на 23.11.20 в 12:52