Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстовден е!

Снимка: pravoslavieto.com

Днес е Кръстовден! Българската православна църква чества Въздвижение на Господния кръст. Големият християнски празник е установен в чест на намирането на дървения кръст, на който е бил разпнат Исус Христос. На Кръстовден се прави водосвет, а светият кръст се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите.

Изображението на кръстния знак се явило на император Константин Велики, който видял на небето сияещ кръст. По негова поръка майка му царица Елена обиколила Палестина и местата, осветени от евангелските събития.

След дълги издирвания на хълма Голгота били намерени три кръста. Тежко болен човек получил изцеление след допир до един от тях. Не останало никакво съмнение, че това е Кръстът на Спасителя. Йерусалимският епископ Макарий въздигнал Кръста високо, така че целият народ да го види и да му се поклони.

Възпроизвеждайки отминалите събития от живота на Църквата, днес православните християни още веднъж се прекланят пред Божията саможертва и в памет на претърпените страдания спазват строг пост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо и през новата седмица

Новата седмица ще започне без съществени промени във времето. Ще се запази предимно ясно и слънчево, в сряда и четвъртък с временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от североизточна четвърт. Остава горещо с преобладаващи максималните температури между 35° и 40°, във вътрешността на места и над..

публикувано на 14.07.24 в 16:35
Снимката е илюстративна

Затварят "Хемус" заради пожар

Затварят АМ "Хемус" в посока Варна – Шумен заради задимяване в следствие на пожар, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Варна. Сигналът за пожар около село Слънчево е подаден около 15:30 часа. Запалили са се сухи треви, като пожарът приближава магистралата и видимостта в района е силно затруднена.  Поради същата причина е затворен и..

публикувано на 14.07.24 в 15:52

Недоволство заради липса на автобуси

Десет хиляди души от два крайни квартала в Русе недоволстват от новото разписание на общинския транспорт. Смятат го за неадекватно и казват, че разредените автобуси и липсващата вечерна линия им пречат спокойно да ходят и да се връщат от работа.  От 1 юли градският транспорт в Русе стана изцяло общински, което доведе до промени в транспортната схема..

публикувано на 14.07.24 в 15:05
Затапеният главен тръбопровод от напоителната система

Проекти за милиони в Русенско

Нови мащабни инфраструктурни проекти започват в района около Бяла, съобщават от областната администрация в Русе. Най-късно тази есен се очаква да започне изграждането на нов водопровод в село Босилковци. Това стана ясно след среща на областния управител на Русе Драгомир Драганов с кмета на Бяла Димитър Славов. За целта вече е подписан договор с..

публикувано на 14.07.24 в 15:01
Снимката е илюстративна

Ограничават движението на ТИР-ове над 20т.

Поради очакваните високи температури от над 35 градуса ще бъде ограничено движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра от 13:00 ч. до 21:00 ч. днес. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В област Русе ще бъде ограничено..

публикувано на 14.07.24 в 08:32

Доналд Тръмп е ранен след стрелба

Бившият американски президент и настоящ кандидат за поста Доналд Тръмп е ранен в ухото след стрелба срещу него на митинг в Пенсилвания.    Нападателят, който е убит от агенти на Сикрет Сървис, е стрелял няколко пъти, като освен бившия президент, улучва и зрители на митинга.  Стрелецът се казва Томас Матю Крукс, на 20 години е. Според медии в САЩ..

публикувано на 14.07.24 в 07:33

До 40 градуса днес

И днес остава слънчево, още по-горещо от вчера, на много места отново с температури около и по-високи от досегашните максимуми за 14 юли. Сутринта ще е почти тихо, по-късно ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, по морския бряг следобед подсилен от бриз. Максимални температури между 35° и 40°, по Черноморието от 30° до 35°, за Шумен..

публикувано на 14.07.24 в 07:04