Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба връща ученически спомени

„Буквари и учебници от миналото – спомени“ се нарича изложбата, която днес се откри в Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ в Разград. Представени са издания от 1955 година  до 2000 година. Сред тях има учебници по всички предмети, заедно с помагала и учебни тетрадки.

„Изложбата ще бъде интересна не само за сегашните ученици, но и за всички, които отдавна са напуснали класните стаи, тя ще ги върне години назад в техните ученически години“, каза за Радио Шумен директорът на разградската библиотека Димитър Петров.

Изложбата проследява как се изменя учебникът през годините. "От 1955 година имаме две читанки - една за първи и една за втори клас. На първата страница са портретите на Ленин и на Сталин, а на втората - на Георги Димитров. Но като махнем политическите елементи, читанките учат на едно силно родолюбие. В изложбата има и едно помагало от 90-те години, което се казва "Вежливко" и е за възпитание на ученици от първи клас. Изложбата предизвиква умиление и ще върне всеки един в неговите ученически години" - казва още директорът на разградската регионална библиотека Димитър Петров.

Още за учебниците от миналите години, чуйте от разговора на  Людмила Борисова с Димитър Петров.

Изложбата "Буквари и учебници от миналото - спомени" може да бъде разгледана до края на септември в Регионалната библиотека "Професор Боян Пенев" в Разград.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промените в Изборния кодекс - нужни ли бяха?

Тази седмица депутатите гласуваха на второ четене промени в Изборния кодекс. В деловодството на парламента е постъпил указ с вето на президента Румен Радев върху измененията, заяви още вчера зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов. Депутатите вчера решиха на следващите избори гласуването в секции с над 300 избиратели да бъде..

публикувано на 18.09.20 в 16:09

Робот дезинфекцира в училище

Оказва се, че няма нищо трудно да научиш на полезни навици децата в условия на пандемия, ако го направиш по модерен и оригинален начин. Робот посрещна първолаците в първия учебен ден в разградското ОУ „В.Левски“ и ги приканва да си дезинфекцират ръцете. След това пуска дезинфектант, подава хартия за подсушаване на ръцете и благодари на..

публикувано на 17.09.20 в 19:32

ТВ Шумен на 25

Точно преди 25 години на 15 септември в ефир е излъчено първото предаване на Телевизия Шумен. Днес обществената регионална медия с политематичен профил има пет авторски предавания, които обхващат всички сфери на обществения живот. Началото на телевизионния живот започва още през 1993 г., когато с решение на Общинския съвет в Шумен е създадена местна..

публикувано на 15.09.20 в 14:38

Ученици: „Подлудиха ни с този коронавирус“

За да не се струпват деца и родители, бяха организирани три последователни тържества за откриването на новата учебна година в шуменското Второ основно училище „Д-р Петър Берон“. Съобразявайки се с COVID-19 предписанията, родителите спазваха социална дистанция и наблюдаваха на големи екрани в двора церемонията по посрещане на първолаците в класните..

публикувано на 15.09.20 в 12:43

"Не" на маските в училище

„Не на маските и изолаторите в училищата“. Това искат родители на ученици, които днес излязоха на протести пред министерствата на образованието и здравеопазването в столицата. В Шумен също бяха обявени два протеста. Първият, насрочен за 12 ч. пред сградата на Регионално управление на образованието, не се състоя. Ще проверим колко родители ще се..

публикувано на 14.09.20 в 16:31
МУ - Филиал Шумен

Филиал - Шумен отвори врати

Новата учебна година в шуменския Филиал на Медицинския университет във Варна започна днес. 40 студенти в специалност „Медицинска сестра“ и 20 – в специалност „Акушерка“ прекрачиха прага на Филиала за първи път. Подробности по темата може да чуете от репортажа на Бесте Сабри.

публикувано на 14.09.20 в 14:31

Кристина - ново начало

Тя нямаше още 18 години, когато стана Гласът на България през 2014-та година. Тя е Кристина Иванова и е от Попово. За разлика от своите връстници, които сложиха силикон и покрай скандалните клипове, наложиха първите си не по-малко скандални парчета, Кристина не замеси името си в нито една интрига. Последните години не я виждахме по сцените, но само..

публикувано на 13.09.20 в 20:45