Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба връща ученически спомени

„Буквари и учебници от миналото – спомени“ се нарича изложбата, която днес се откри в Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ в Разград. Представени са издания от 1955 година  до 2000 година. Сред тях има учебници по всички предмети, заедно с помагала и учебни тетрадки.

„Изложбата ще бъде интересна не само за сегашните ученици, но и за всички, които отдавна са напуснали класните стаи, тя ще ги върне години назад в техните ученически години“, каза за Радио Шумен директорът на разградската библиотека Димитър Петров.

Изложбата проследява как се изменя учебникът през годините. "От 1955 година имаме две читанки - една за първи и една за втори клас. На първата страница са портретите на Ленин и на Сталин, а на втората - на Георги Димитров. Но като махнем политическите елементи, читанките учат на едно силно родолюбие. В изложбата има и едно помагало от 90-те години, което се казва "Вежливко" и е за възпитание на ученици от първи клас. Изложбата предизвиква умиление и ще върне всеки един в неговите ученически години" - казва още директорът на разградската регионална библиотека Димитър Петров.

Още за учебниците от миналите години, чуйте от разговора на  Людмила Борисова с Димитър Петров.

Изложбата "Буквари и учебници от миналото - спомени" може да бъде разгледана до края на септември в Регионалната библиотека "Професор Боян Пенев" в Разград.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скит в скалите над река Чаирлъка

Неизвестен досега малък скален манастир от епохата на Първото българско царство е открит на територията на Държавното ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“. Скитът се състои от три пещери, килия и скална църква. Открит е при експедиция на спелеолози от Българското пещерно дружество, а че става дума за монашеска обител потвърждават историци и археолози...

публикувано на 09.08.22 в 15:50
Първан Симеонов

Газовата тема е политическа

Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена. Това прогнозираха председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране  Иван Иванов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Припомняме, че днес се състоя открито заседание на комисията за определяне на нова с 60% по-висока цена на синьото гориво. На него..

публикувано на 09.08.22 в 13:21

Как да чуваме тялото

Със сигурност сте чували възрастни хора да казват: „Времето ще се разваля – ставите ми се обаждат“. Оказва се, че не само ставите, а цялото тялото ни говори. Въпросът е да се научим да го чуваме и да го разбираме. Преди дни в Шумен гостува Инеса Попова от София, за да сподели опита си как да поддържаме тялото си с помощта на природни средства. Тя..

публикувано на 08.08.22 в 11:52
Д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ - Шумен

Душената лекарка е действала професионално

Държавата трябва да има специално отношение и да подкрепя болниците, които имат спешни отделения. Това каза за Радио Шумен д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ - Шумен, по повод саморазправата с медик в лечебното заведение. Той беше категоричен, че по време на нощното си дежурство в нощта на нападението д-р Айлин Мехмед е действала професионално и при..

публикувано на 05.08.22 в 14:06

Първите стъпки на кабинета

Днес бе първото заседание на новия служебен кабинет, оглавяван от Гълъб Донев. На него премиерът увери, че още утре министерствата на енергетиката и на финансите ще изготвят план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може да се обезпечат газовите доставки. Следващата седмица Министерство на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни..

публикувано на 04.08.22 в 13:36

Мобилно приложение помага в беда

Хората все по-често са принудени да търсят кръв за свои близки в социалната мрежа, но разкриват и лични данни. Има сигурен и надежден начин – мобилно приложение „Дари кръв“, резултат от усилията на доброволци. В платформата са регистрирани кръводарители, които получават информация от администратора и с натискане на бутон заявяват желанието да..

публикувано на 04.08.22 в 11:39
Д-р Стоян Тодоров

Пикът на новата вълна предстои

„Идеята за намаляване на карантината на болните от COVID-19 на по-малко от 10 дни не е добра. Има случаи, когато дори след седмица пациентът с коронавирус продължава да е заразен“. Това каза д-р Стоян Тодоров - ревматолог и работещ в COVID-сектора на силистренската болница. „ Увеличението на броя на заразените бе очаквано и логично заради по-голямото..

публикувано на 03.08.22 в 08:07