Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нощ в музея

Регионалният исторически музей в Шумен организира Нощ на музеите на 19 септември, събота. От 17.00 до 23.00 часа със свободен вход посетители посрещат шестте градски експозиции – Регионален исторически музей, къщите музеи „Панайот Волов“, „Добри Войников“, „Лайош Кошут“, музеен комплекс „Панчо Владигеров“ и комплекс „Авшарян“.

Акцент в програмата на тазгодишната инициатива е концертът на струнното трио „Hypnotic“. Той е с начало в 20.00 часа пред централния вход на културната институция. Основните дейности в останалите обекти също са изнесени в откритите пространства. Уредени са няколко временни експозиции на закрито, като всички желаещи имат възможност да ги разгледат при спазване на противоепидемичните мерки.

Пълната програма на музеите в Шумен:


Регионален исторически музей – Шумен

20.00 часа

Концерт на трио „Hypnotic“

„Еротичното в изкуството (по археологически данни)“ – временна изложба


Къща музей „Панайот Волов“

17.00 – 20.00 часа

„Страховитото в историята: Дръзките българи“ – детско музейно ателие с викторина

20.00 часа

„Знамената на българските чети през XIX век“ – тематична беседа с презентация

21.00 часа

„Конспирация и тайнопис в българските революционни организации“ – тематична беседа с презентация и демонстрация

22.00 – 24.00 часа

Нощ в музея с любими патриотични мелодии


Къща музей „Добри Войников“

17.00 – 19.00 часа

Шахматен турнир – гостува шахматен клуб „Шумен“

19.00 – 20.00 часа

„Магическа вечер“ – празник за деца

20.00 – 21.00 часа

„Туистър“ – игра за малки и големи

През цялото работно време:

„Размени надежда“ – деца разменят прочетени книги


Музеен комплекс „Панчо Владигеров“

18.00 часа

„Шанс за театралните маски“ – Театрална работилница „Слънчеви усмивки“ с ръководител М. Кулева

„130 години от рождението на Андрей Стоянов“ – изложба


Комплекс „Авшарян“

17.00 часа

„Градски бит – края на XIX – 30-те години на XX век“ в картини“ – пленер. Гостуват ученици от III ОУ „Димитър Благоев“ и СУ „Сава Доброплодни“


Къща музей „Лайош Кошут“

„Холокьо – живото село“ – етнографска изложба


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуози на шуменска сцена

Концерт рецитал ще изнесат цигуларят Минчо Минчев и пианистът Людмил Ангелов в Шумен на 19 октомври, понеделник, от 19.00 часа в голямата зала на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“, съобщават от пресцентъра на Общината. В програмата, която двамата музиканти са подготвили за шуменската публика, са включени творби от Лудвиг ван Бетовен,..

обновено на 19.10.20 в 11:12

Съдбата на "Хористи"

Николай Гундеров е съавтор заедно с Димитър Събов на пиесата „Хористи“.   Тя бе отличена през 2014 година с Голямата награда в конкурса „Нова българска драма“ в Шумен. По-късно спектакъл със заглавие „Хористи“ бе реализиран в ДКТ "Васил Друмев". Моноспектакъл "Писмо до съветско другарче" с участието на актьора Александър Валериев бе осъществен от..

обновено на 16.10.20 в 13:21

Битките на един млад режисьор

Денислав Янев е част от екипа на Драматичен театър - Търговище. Той е сред претендентите за наградата за млад режисьор “Слави Шкаров”. Номинацията е за постановката му „Една крачка до предела“, реализирана в Търговище. „Една крачка до предела“ ще се играе в Русе на 30 октомври. Друг спектакъл на Денислав Янев „Животът, макар и кратък“ е селектиран за..

публикувано на 15.10.20 в 13:28

Премиера на "Гроб съм"

Книгата с разкази „Гроб съм“ ще бъде представена днес от 19 часа в дом „Канети“ В Русе. Неин автор е Явор Цанев.  Негови са книгите с проза "Силвър и вампирите", "Избранникът", "Страноприемницата", "Вино за мъртвите", "Злостории" и други. Той е издател на списанието за остросюжетна литература "Дракус", в което място намират автори на фантастика,..

публикувано на 15.10.20 в 13:15

Коя е Луиз Глюк?

Миналата седмица американската поетеса и автор на есета Луиз Глюк стана носител на Нобелова награда за литература. Тя е наградена преди това с множество други големи литературни призове в САЩ. Носител е на Националния хуманитарен медал, връчен ѝ от президента Барак Обама, на наградата Пулицър и други. Преподава в университета в Йейл. До момента Луиз..

публикувано на 15.10.20 в 13:03
Бюст на Елиас Канети в Русе

15 години Австрийска библиотека

15-годишнината на Австрийската библиотека беше отбелязана в Русе. Извънредният и пълномощен посланик на Република Австрия Нейно превъзходителство Андреа Вике, бивши и настоящи кметове, представители на областната управа и на неправителствения сектор проследиха събитието. Австрийска библиотека в Русе е открита през 2005 г. Тя е част от мрежата от..

публикувано на 14.10.20 в 15:32
Проф. д-р Атанас Куртев

Юбилеен концерт на проф. Атанас Куртев

Концертът на Симфониета - Шумен на 15 октомври е посветен на 75-годишнината на акад. Атанас Куртев. С него се отбелязва и 60-годишнината на сцена на известния пианист и педагог.  Самият професор Куртев ще изпълни в Шумен Втория клавирен концерт във фа минор от Шопен. Под диригентската палка на Станислав Ушев ще прозвучи Бетовеновата Шеста симфония,..

публикувано на 14.10.20 в 13:22