Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промените в Изборния кодекс - нужни ли бяха?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица депутатите гласуваха на второ четене промени в Изборния кодекс. В деловодството на парламента е постъпил указ с вето на президента Румен Радев върху измененията, заяви още вчера зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.

Депутатите вчера решиха на следващите избори гласуването в секции с над 300 избиратели да бъде машинно или с хартиени бюлетини. Народните представители възложиха на Централната избирателна комисия да осигури машините за гласуване чрез закупуване или наемане на устройствата. Не бе подкрепено предложението 200 от депутатите във Велико народно събрание да бъдат избирани мажоритарно.

„Имаше предложение да се гласува по смесена система при избори на Велико народно събрание. Това не се прие. И сега ще се гласува за Велико народно събрание по общия ред. Аз не съм привърженик на мажоритарното гласуване, защото то силно изкривява вота“, коментира проф. Михаил Константинов гласуваните вчера на второ четене от парламента промени в изборния кодекс.

Бившият заместник-председател на Централната избирателна комисия заяви: „Рано или късно аз съм убеден, че гласуване по интернет ще има. В Европа онлайн гласуват сега само в Естония и в три кантона в Швейцария. Друг вид дистанционно гласуване, което трябва да бъде обсъдено, особено в условия на пандемия, е гласуване по пощата. Много скандинавски държави и много американски щати гласуват по пощата“, коментира проф. Константинов.

Преподавателят в Нов български университет и експерт по изборен процес Даниел Стефанов коментира за Радио Шумен какво се променя в изборния процес и какво остава константно, предпоставка ли е за намаляване на невалидните бюлетини включването на машинно гласуване, дали депутатите лесно ще отхвърлят президентското вето.

Още чуйте от разговорите с Даниел Стефанов и проф. Михаил Константинов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброто е заразно

Пандемията от COVID-19 наред с всички останали проблеми в здравеопазването, извади на преден план отново въпроса с кръводаряването. Създадена беше база данни на Европейския съюз за кръвна плазма от хора, възстановили се от коронавируса, където със свободен достъп се събира и предоставя информация за даряването на кръвна плазма и за състоянието на..

публикувано на 28.01.21 в 09:13

Сагата с д-р Заргар продължава

Близо 7000 души от цялата страна се включиха в гражданската инициатива „Подкрепа за българско гражданство на д-р Абдулах Заргар“. Заради промени в Закона за публичните предприятия, от 1 февруари медикът, роден в Иран, няма право да остане начело на болницата в Исперих. В края на миналата седмица подписката е заведена в Министерството на..

публикувано на 27.01.21 в 09:46

Лукчета ни пазят от COVID-19

„Няма доказани грипни вируси в България и Европа. Нямаше грипна вълна през отминалия зимен сезон в Австралия и Южна Америка. Вероятно COVID-19 измести традиционните грипни щамове“. Това заяви в интервю за Радио Шумен директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Няма шанс да избегнем трета вълна на COVID-19 с..

публикувано на 26.01.21 в 12:27
Разград

Първокласници по райони

Районирането е основен критерий при приема на първокласници в община Разград. „При работата по план-приема за новата учебна година в Община Разград категорично се спазват Наредбата за организацията на дейностите в училищното образование и новоприетата на 10 септември Наредба за физическата среда“, заяви Виктория Георгиева, старши експерт в Отдел..

публикувано на 25.01.21 в 16:38

Приказка за пазителите

С радост и гордост читалища, които пазят кукерската традиция, споделят в социалните мрежи януарския брой на сп."National Geographic" – България. На корицата му е заглавието „Земята на кукерите“, а едноименният материал на Иво Данчев е обявен от редакцията във Вашингтон за най-добър локален материал за месеца сред всичките над 30 издания на..

публикувано на 24.01.21 в 10:23

Съвети за риболов в YouTube

Шуменецът Павлин Калайджиев от миналата година споделя съвети и опит, свързани с риболова, в свой YouTube канал. Клиповете му имат хиляди прегледи, което означава, че към темата има голям интерес. Павлин споделя, че риболовът му е хоби от десетилетия. Старае се да му отделя поне по един ден седмично. Познава отлично много от язовирите, реките и блатата в..

обновено на 22.01.21 в 16:21

Парите за тютюна идват

И тази година по-рано ще бъдат изплатени средствата от преходната национална помощ за тютюн за кампания 2020. Очаква се членовете на Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието, храните и горите да гласуват единичните ставки за различните сортови групи. Заседанието трябваше да се проведе днес, но бе отложена за следващата..

публикувано на 22.01.21 в 13:36