Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Промените в Изборния кодекс - нужни ли бяха?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица депутатите гласуваха на второ четене промени в Изборния кодекс. В деловодството на парламента е постъпил указ с вето на президента Румен Радев върху измененията, заяви още вчера зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.

Депутатите вчера решиха на следващите избори гласуването в секции с над 300 избиратели да бъде машинно или с хартиени бюлетини. Народните представители възложиха на Централната избирателна комисия да осигури машините за гласуване чрез закупуване или наемане на устройствата. Не бе подкрепено предложението 200 от депутатите във Велико народно събрание да бъдат избирани мажоритарно.

„Имаше предложение да се гласува по смесена система при избори на Велико народно събрание. Това не се прие. И сега ще се гласува за Велико народно събрание по общия ред. Аз не съм привърженик на мажоритарното гласуване, защото то силно изкривява вота“, коментира проф. Михаил Константинов гласуваните вчера на второ четене от парламента промени в изборния кодекс.

Бившият заместник-председател на Централната избирателна комисия заяви: „Рано или късно аз съм убеден, че гласуване по интернет ще има. В Европа онлайн гласуват сега само в Естония и в три кантона в Швейцария. Друг вид дистанционно гласуване, което трябва да бъде обсъдено, особено в условия на пандемия, е гласуване по пощата. Много скандинавски държави и много американски щати гласуват по пощата“, коментира проф. Константинов.

Преподавателят в Нов български университет и експерт по изборен процес Даниел Стефанов коментира за Радио Шумен какво се променя в изборния процес и какво остава константно, предпоставка ли е за намаляване на невалидните бюлетини включването на машинно гласуване, дали депутатите лесно ще отхвърлят президентското вето.

Още чуйте от разговорите с Даниел Стефанов и проф. Михаил Константинов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Идва ли краят на Америка?

Почти 11 млрд. долара ще струват изборите за президент на САЩ тази година. Това показват изчисления на Центъра за ответна политика - неправителствена и независима организация, която събира данни за всяко докладвано политическо дарение на федерално ниво. Двамата кандидати Доналд Тръмп и Джо Байдън са платили рекордно големи суми и за онлайн реклама, с..

публикувано на 22.10.20 в 16:22

Музикални пейки в Шумен

Музикални пейки ще има до два месеца в Шумен. Курсанти от военния факултет в града, както и ръководителят им доц.Мариана Тодорова спечелиха проект по програма ,,Младежки дейности“ към община Шумен. Заедно с ученици от СУ ,,Йоан Екзарх Български“ те ще реализират идеята си за пеещите пейки. Как точно ще работят те чуйте от доц. Мариана Тодорова...

публикувано на 22.10.20 в 14:58

Пенсионери с безплатни ваксини

В Шуменска област пристигнаха безплатните противогрипни ваксини за хронично болните на възраст над 65 години. Всеки личен лекар е получил ваксини по предварително заявен списък, съобразен с желанието на хората да бъдат имунизирани през миналата година. Някои от джипитата вече са направили организация и ваксинират пациентите си като д-р Васил..

публикувано на 22.10.20 в 13:22

Не се презапасявайте

Цените на някои хранителни продукти тръгнаха нагоре още от началото на пандемията. Най-голямо е повишението при олиото - само за последните две седмици цената скочи с над 20%. Повишение има и при млечните продукти. Търсенето на продукти винаги намалява в кризисни ситуации, обясни Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси..

публикувано на 21.10.20 в 15:29

Момичешка платформа на доброто

Ивелина Митева от Варна разказа за каузата си, за която работи в помощ на младежи с увреждания. Момичешката платформа за добро се нарича Re-Dress. Чрез Фейсбук почти нови дрехи, обличани по два - три пъти по щастливи поводи, се препродават, а средствата се използват за пекарна "Радост", в която работят младежи със специални потребности...

публикувано на 21.10.20 в 09:24

Бягай от капана на трафика

Всяка година близо 300 български граждани стават жертва на трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Трафикът на хора е престъпление срещу личността и човешките права, нарушение на общочовешките етични норми и ценности. Той е сред най-доходоносните престъпления наред с трафика на наркотици и оръжие. Въвличането в този вид експлоатация е една от..

публикувано на 20.10.20 в 11:56

Набират преброители и контрольори

Близо 3000 контрольори и преброители ще са необходими в петте области на Североизточна България за преброяването на населението през 2021 година. Заявления се приемат до 30 октомври в Общинските преброителни комисии, които вече работят в общините. В по-малките населени места кандидатите са повече, но в по-големите градове няма особен интерес, каза..

публикувано на 20.10.20 в 09:47