Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Римски пазар в Русе

Римският пазар отваря врати днес на крепостта „Сексагинта Приста“. Майстори и занаятчии от Русе и региона ще представят своята продукция – млечни и пчелни продукти, сокове, вина, ръчно изработени бижута, рисувано стъкло, декорации, свещи, сувенири. Дамите могат да си направят римски прически, благодарение на ученици от Професионалната гимназия по облекло.

От 13.00 ч. легионери от Първа тракийска кохорта ще демонстрират бойни техники и въоръжение от епохата на Древен Рим. Присъстващите ще опитат римска кухня по хилядолетна рецепта за рибена чорба, както и питиета, приготвени по стари и изпитани вече технологии. Пазарът ще предложи още костюми от епохата, забавления, анимация и местни разказвачи.

От 10.00 ч., в Лапидариума на музея ще стартират театрални етюди, представени в тазгодишното издание на „Театрална ваканция в музея“ – проект на Група за детски театър „Камила“ и Регионалния исторически музей – Русе.

От 18.30 ч. на „Сексагинта Приста“ ще запачне поредното издание на Danube Sunset Sessions, което ще предложи на присъстващите няколко свежи часа с електронен звук от RudeBrutal и Ivan Endarov. Към събитието ще се присъедини и Beer Religion / Бирена Религия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в движението

Заради катастрофа движението по първокласния път Русе – Шумен при с. Ушинци се осъществява двупосочно в едната лента. За това предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ и съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в този район.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 12.07.24 в 12:44

Катастрофа затвори път

Катастрофа затвори движението по пътя Русе - Велико Търново в участъка преди разклона за село Полско Косово, предава БТА.  Сигнал за инцидента е подаден малко след 10:30 часа днес. Ударили са се два товарни автомобила и две коли. Няма пострадали.  Създадена е организация товарните автомобили да бъдат отстранени от пътното платно.  Екипи на..

публикувано на 12.07.24 в 12:20

Разкопки в Червен

Средства за археологически разкопки и теренна консервация на Средновековния град Червен е одобрило Министерството на културата, съобщават от Регионалния исторически музей в Русе. През тази година екипът ще продължи разкриването на Междинната крепостна стена на западния хълм на Червенския скален рид. Съществуването на укрепителното съоръжение бе..

публикувано на 12.07.24 в 08:55

Марихуана в кучешка колиба

27 килограма марихуана са иззети при акция на русенската полиция. Наркотикът е бил скрит в кучешка колиба в имота на 50-годишен мъж от Голямо Враново. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.  Тя уточни, че служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Русе са получили..

публикувано на 11.07.24 в 15:58

Върви ремонтът на Дунав мост

Въведената временна организация по Дунав мост при Русе заради основния ремонт на съоръжението е ефективна. Това заявиха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев и областният управител на Русе Драгомир Драганов, които инспектираха на място процеса.  Строителните дейности започнаха вчера и ще продължат..

публикувано на 11.07.24 в 14:19
РИОСВ Русе

Мерки от екоинспекцията

План-график с мерки за ограничаване на тлеенето в опожарен склад за слънчогледова фракция трябва да представи управителят на русенска фирма. Предписанието е направено от регионалната екоинспекция в района на бившия хлебозавод в крайдунавския град.  На място са установени няколко локални тлеещи огнища, които служители на дружеството оросявали с вода...

публикувано на 11.07.24 в 08:59

Старт на ремонта

Старт на основния ремонт на Дунав мост при Русе даде днес министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова.  Строителните дейности  ще се извършват без спиране на движението и няма да се затваря съоръжението. На обекта ще се работи ежедневно по 10 - 12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се..

публикувано на 10.07.24 в 12:35