Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три поколения Владигерови

6
Трио Владигерови в Шумен
Снимка: Радио Шумен

На 14,15 и 16 септември във Велики Преслав, Шумен и София концерти изнесоха Екатерина, Константин и Александър Владигерови.

В Шумен музикалното събитие събра почитателите на класическата и джаз музика в пространството пред НЧ "Добри Войников 1856".  Александър Владигеров си спомни и сподели с публиката, че точно в това читалище преди години Панчо и Любен изнасят своя първи концерт. 

След първия концерт във Велики Преслав, завладени от емоцията на сцената, чуйте какво разказаха Екатерина, Константин и Александър Владигерови пред микрофона на Антоний Димов.

На 16 септември трио Владигерови свириха в кино "ОДЕОН", където публиката видя и премиерата на филма „Петолиние на паметта“. Режисьор, сценарист и продуцент на лентата е Марио Кръстев. Директорът на къщата музей Панчо Владигеров в София  Надя Сотирова ни разказа повече за филма, какви събития обхваща, какви емоции носи на зрителя и кога е замислен.

По време на социалната изолация във  фейсбук профила на къщата-музей се качваха любопитни информации, снимки, осигурен беше достъп и до филма "Кръгове", който разказва за берлинския период на Панчо Владигеров и работата му с Макс Райнхард.
Надя Сотирова разказва за новия дигитален проект, част от който вече е реализиран, споделя и любопитни подробности за новия бюст на композитора, който от края на август е част от колекцията на музея.

Тук може да видите и трейлър на филма "Петолиние на паметта" на Марио Кръстев, осъществен  в сътрудничество с къща музей "Панчо Владигеров" в София. 

 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кръводарителски център - Шумен

Как да стана дарител на плазма?

Трима   желаещи да дарят кръв за плазма отидоха в  Кръводарителския център при МБАЛ - Шумен днес предобед. Само един от тях е бил подходящ, съобщи началникът на Центъра д-р София Димова. Тя поясни, че шуменският Център по трансфузионна хематология няма право да извлича кръвна плазма чрез плазмафереза и не се събират пари за такава апаратура...

публикувано на 01.12.20 в 13:19

100 борчета вместо тържество

100 борови дръвчета засадиха в пространство край болницата в Исперих семейство Елнар и Бехчет Хамид от Китанчево. Това бе подарък, споделен с жителите на града, по повод 5-тата годишнина от сватбата им. Елнар е детска учителка в Исперих, а съпругът и е председател на клуб по борба в града „Осман Дуралиев“ и със собствен бизнес. Семейство са от 5..

публикувано на 01.12.20 в 12:18

Затворени детски таланти

Залите за танци и занимания с талантливи деца са затворени вече втори месец и за втори път през тази година. Албена Рахнева - собственик на Агенция за таланти „Фаворит“ се опитва да запази здравето и мотивацията и да доразвива таланта на децата в условията на изолация и дистанция.  С Албена Рахнева разговаря Мина Денева.

публикувано на 01.12.20 в 10:16

Белите ангели на България

Студентка по медицина и кинезитерапевт са доброволци в болницата в Търговище. Ирена Мирчева и Стойчо Русев помагат на медиците в родния си град. Помощта си приемат като мисия за помощ в труден за здравната система момент. Ирена Мирчева следва пети курс медицина. Става доброволец в болницата в родния си град Търговище, след като обучението ѝ преминава..

публикувано на 30.11.20 в 12:49

Химик пробва лек срещу COVID-19

Разградският химик Димчо Димов, който дълги години е работил в Научноизследователския институт към разградския Завод за антибиотици, опитва да създаде препарат за спасение от COVID-19. Димов е изпробвал лекарството при лечение на грип, а през септември и за коронавирус. Това не е предписание за лечение на коронавирус, а един личен опит, който не..

публикувано на 27.11.20 в 13:45

Искра любородна

„Трудните условия ни научават на нови неща“. Това каза Мая Господинова - организатор на читалище „Пробуда“ в Шумен. За работата на читалището   по спечелен проект от Общински фонд „Култура“, за дистанционните срещи и уроци по родолюбие с българи в Испания, за подготвяния онлайн коледен празник с душа и сърце разказва Мая Господинова пред Мина..

публикувано на 26.11.20 в 08:59

Кръвна плазма скоро и в Шумен

Все още не е възможно вземането на рековалесцентна плазма в Отделението по трансфуционна хематология при МБАЛ Шумен. „Работим, за да ускорим началото и на този вид даряване на кръвен продукт“, каза началникът на отделението д-р София Димова. Необходими са 100 хиляди лева за апаратура, има нужда и от още 3 медици и един администратор, трябва да се..

публикувано на 24.11.20 в 16:19