Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ vs кмета на Мараш

Административен съд - Шумен
Снимка: Радио Шумен

Шест дни преди да седне на кметския стол в шуменското село Мараш Красимира Минкова е подала молба за напускането на Управителния съвет на кооперация „Съзнание“.

Документът бе представен по време на делото в Административния съд в Шумен днес. В него политическа партия ГЕРБ оспорва решението на Общинската избирателна комисия да не отстрани кметицата след сигнал за конфликт на интереси.

„Всеки кмет, участвал в търговски дружества, има три задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Кметът на Мараш Красимира Минкова е изпълнила само едно. Тя е трябвало освен да уведоми управителния съвет, че трябва да предприеме действия по отстраняването ѝ, тя е трябвало да уведоми Общинската избирателна комисия и Общинския съвет в Шумен“, обяви адвокатът на ПП ГЕРБ Светлозар Петков.

„Законът изисква в едномесечен срок да се предприеме действие по напускане на търговското дружество. Не е необходимо в този срок да настъпи самото освобождаване“, обясни защитникът на кметицата на Мараш адвокат Веселин Пенчев. „Действително тя е пропуснала да информира за предприетите от нея действие Общинската избирателна комисия и председателя на Общинския съвет. Ние считаме, че това уведомяване има само оповестителен характер – да афишира предприетите от нея действия. Самото уведомяване не може да предизвика някакво настъпване на каквито и да било правни последици“, добави Пенчев.

Той обяви пред съда, че техническият секретар на ПП ГЕРБ, внесъл жалбата, няма законови правомощия да предявява пред съда претенции срещу решения на Общинската избирателна комисия. Затова настоя съдия Снежина Чолакова да отхвърли жалбата, ако въобще прецени, че е допустима.

Делото бе възобновено, след като в края на септември Конституционният съд окончателно реши, че разпоредбата от Закона за местната власт, заради която бяха отстранени кметовете на Стрелча и Благоевград, не противоречи на Конституцията. Става въпрос за правилото, че кметове нямат право да участват в търговски дружества и кооперации.

До 14 дни трябва да има влязло в сила решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменка със златен медал

Шуменка спечели злато за България на IV Европейска олимпиада по информатика за момичета, която се проведе в Нидерландия. Това е Симона Христова от X клас на шуменската математическа гимназия. Във форума участваха 194 девойки от 57 страни. „Симона направи страхотен пробив. Досега няма подобно представяне на български състезател“ – коментира за Радио..

публикувано на 26.07.24 в 19:30
ВиК - Шумен

Нов заем за ВиК-Шумен

Шуменското дружество „Водоснабдяване и канализация“ ще тегли нов заем от 4,7 млн. лв. Това решение бе взето днес на Общото събрание, което се проведе във ВиК холдинга в София.  Срокът за връщане на заема е от 96 месеца с 12 месеца гратисен период при лихва от 5,29 %. Със силата на гласа на държавата, която притежава 51% от активите на..

публикувано на 26.07.24 в 15:33
КОЦ - Шумен

Грандиозни планове за Онкоцентъра

Трима са кандидатите за управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Това стана ясно по време на първото заседания на общинската комисия, която трябва да избере новия ръководител на лечебното заведение. Документи за поста са подали доц. д-р Кирил Киров, д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов. Д-р Кирил Киров е доцент по онкология в..

публикувано на 26.07.24 в 14:18

Нова дата за "Чамкория"

Обявена е новата дата за моноспектакъла „Чамкория“ в Шумен, съобщават организаторите. Театралното събитие с участието на Захари Бахаров ще бъде на 29 септември в Летния театър. Закупените билети ще важат без нужда от презаверка.  А зрителите, които искат да върнат билета си, могат да го направят до 6 август.  Моноспектакълът по романа на Милен Русков..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Трето класиране за осми клас

379 са свободните места в осми клас за третото класиране в училищата в Шуменска област. Те са обявени в сайта на Регионалното управление на образованието.  След второто класиране в училищата в региона са се записали 85 от класираните 96 ученици. Така към момента всички записани ученици за обучение в общообразователна среда са 1107, съобщават от..

публикувано на 26.07.24 в 11:33

Пореден дрогиран на пътя

34-годишен мъж от Върбица е задържан за шофиране след употреба на наркотици, съобщават от шуменската полиция. Проверката е извършена около 14:05 часа вчера на ул. „Септемврийско въстание“ във Върбица. Мъжът управлявал лек автомобил „Фолксваген“ с шуменска регистрация.  С техническо средство е установено, че шофира след употреба на амфетамин и..

публикувано на 26.07.24 в 10:50

Трима в битка за КОЦ-а

Доц. д-р Кирил Киров,  д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов са кандидати за поста управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Доц. Киров е хирург в МБАЛ - Шумен и Онкоцентъра, д-р Генов е специалист по онкохирургия и бивш депутат от ГЕРБ, д-р Арнаудов е досегашен управител на лечебното заведение. Конкурсът ще премине през три етапа...

публикувано на 26.07.24 в 10:21