Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Монах бди над старата столица

Снимка: Радио Шумен

Скулптура на средновековен монах е поставена в градинката до улица „Чергубиля Мостич” във Велики Преслав. Площадката е една от четирите в града, избрани за обновяване по проект „Мръдни си пръста”. Инициативата е на фондация „Open space” и има за цел да насърчи младите хора за по-активно участие в доброволчески акции.

Монахът от скулптурата държи фенер, който се задейства заедно с уличното осветление. Още три къта за отдих и развлечения се изграждат във Велики Преслав с финансова подкрепа от Министерството на младежта и спорта. Възстановява се оградата на вековната черница, до която ще бъде поставена каменна плоча с надпис за историята на дървото. В рамките на  проекта се възстановява беседка и детска площадка в квартал „Генералски блокове”. За всяка от четирите площадки министерството е отпуснало по 700 лв. за материали, а допълнително общината е осигурила бои, лакове и четки.

Тази вечер /6 октомври/ от 18 ч. в центъра на Велики Преслав ще бъдат представени снимки на четирите площадки, във вида в който са били преди обновяването и след положения от доброволците труд.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупреждение за силен вятър и снеговалежи

Оранжев и жълт код за снеговалежи, придружени със силен вятър, е обявен за утре (27 януари) за 16 области на страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждение от втора степен – оранжев код – е в сила за областите Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Добрич Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Жълт код е обявен за..

публикувано на 26.01.21 в 17:36

Само двама заразени

Само двама от тестваните 920 души, работещи в образователната система на територията на област Шумен, са дали положителен резултат за коронавирус. Данните са от първите два дни на тестването, съобщи за Радио Шумен директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова. През следващите дни ще продължат да се правят тестове на пожелалите над..

публикувано на 26.01.21 в 16:59

Вековна черница с награди

Старата черница във Велики Преслав е с двойна победа в конкурса „Дърво с корен 2020”. За първи път в 11-годишната история на инициативата едно и също дърво печели и в двете категории – „Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят“. Черницата е на близо 450 години и с нея са свързани част от исторически събития, станали във Велики Преслав. Там е бил..

публикувано на 26.01.21 в 16:45

Разсипано желязо затвори Ришкия проход

Ришкият проход е затворен за движение и в двете посоки, информира БНР Бургас.  Това се налага поради изсипване на неукрепено арматурно желязо. Инцидентът е станал непосредствено след с. Прилеп, общ. Сунгурларе в посока Шумен.  От полицията призовават шофьорите на товарни автомобили да използват обходния маршрут: КПП Карнобат - Айтос - с...

публикувано на 26.01.21 в 15:47

Разград поздравява ветерани

Започна празничната акция „Разград поздравява своите ветерани и носители на отличия“. Това е един от новите елементи в програмата за 28 януари – Деня на Разград. Поздравителна картичка от кмета Денчо Бояджиев и кутия шоколадчета с изгледи от Разград ще получат 71 жители на региона на възраст над 70 години, които са носители на званието „Почетен..

публикувано на 26.01.21 в 14:10

Удължиха извънредната обстановка

До 30 април се удължава извънредната епидемична обстановка в България. Това решиха на извънредно правителствено заседание управляващите. Премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките. По отношение на работата на ресторантите,..

публикувано на 26.01.21 в 13:36
Крепостта Червен

Наполовина по-малко туристи

53% по-малко туристи са посетили русенския музей през изминалата 2020 г. Появата на COVID-19 рефлектира сериозно върху туристопотока и доведе до необичаен спад, коментират от културната институция. За първи път от своето съществуване до сега музеят затвори врати за 92 дни. Но това не прекъсна работата на музейните служители. Те не само че..

публикувано на 26.01.21 в 13:23