Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прасета в двора

3
Снимка: Pixabay

126 лични стопанства могат да започнат населване с прасета, други 48 очакват разрешение, съобщиха от областната администрация в Русе.

Заместник областният управител Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия. От него стана ясно, че към момента на територията на областта няма случаи на африканска чума нито при диви свине, нито при такива, отглеждани за собствени нужди или в индустриални свинеферми. Въпреки това опасността от разпространение на заболяването остава.

Започнало е и заселване в свинекомплексите, като единствено към този процес не са преминали от свинефермата в Николово.

По време на заседанието беше обърнато внимание, че от 3-ти този месец е открит груповият лов на дивеч и дива свиня. Проведено е обучение за биосигурност, в което са участвали близо 140 ловци от областта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдигат нов индустриален парк

Министерството на иновациите и растежа финансира с 26 млн. лв. „Индустриален парк ЛВЗ“ в Русе. Одобреният проект е безапелационен и е класиран на първо място по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост. Изпълнението му ще бъде ключово за растежа на икономиката на региона,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29

Строги мерки срещу пожари

На 307 произшествия от началото на юни до днес са реагирали екипите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Русе. Това съобщават от Областната администрация. От тях 48 са пожарите с преки материални загуби, а 153 са случаите, в които е трябвало да се гасят предимно горящи сухи треви и храсти.  Във връзка с инцидентите..

публикувано на 25.07.24 в 09:36

Махат стоманобетонови панели

Ремонтът на Дунав мост при Русе продължава с премахването на първите стоманобетонови панели. Предвижда се на ден да се монтират по четири нови панела.  Работи се в лентата за вход в България. Трафикът в отсечката е ограничен. Движението преминава регулирано в лентата за изход в посока Румъния, в която не се работи. По време на ремонта на..

публикувано на 25.07.24 в 09:29

Сътрудничество с Армения

Възможностите за развитие на сътрудничеството в сферата на културата и бизнеса бяха обсъдени между областния управител на Русе Драгомир Драганов и извънредния и пълномощен посланик на Армения в страната ни Негово Превъзходителство Армен Едигарян.  Драганов сподели, че възможностите за съвместна работа са много и те ще допринесат за развитието на..

публикувано на 23.07.24 в 13:36

Хачкар в двора на Арменската църква

Церемония по освещаването на каменен кръст хачкар се състоя днес в двора на Арменската църква "Света Богородица" в Русе. Свещеният символ е в памет на жертвите на арменския геноцид. Ритуалът беше воден от епископ Татев Агопян – архиерей на Арменската епархия в Румъния и архиерейски наместник на Арменската епархия в България, и отец Дирайр Хадавян -..

публикувано на 21.07.24 в 15:18

Община забрани пиротехниката

Забранява се употребата на пиротехнически изделия в община Сливо поле. Заповедта за това е на заместник-кмета Михаил Чиликов, а причината – използването на пиратки може да предизвика пожари в населените места и извън тях. Фойерверки не могат да се използват на сватбени тържества и на политически, спортни, религиозни, културни и други събития. Забранена..

публикувано на 21.07.24 в 14:03

Ръст на пожарите

С над 63% са се увеличили пожарите в Русенско от 1 юни насам спрямо същия период на миналата година. Информацията беше представена по време на работна среща, свикана от областния управител Драгомир Драганов заради повишения риск от пожари. Според данните възпламеняванията в региона за изминалите седем седмици са 185 при 113 за същия период на..

публикувано на 21.07.24 в 08:29