Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лекарите с призив за разум

Снимка: PIxabay

От Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен излязоха с призив към гражданите да не подценяват заразата с коронавирус и да спазват противоепидемичните мерки.  В обръщението на БЛС се казва:

„COVID-19 промени изцяло нашето ежедневие. Стана тема N°1 в живота ни! Стана повод за крайности в емоциите и в поведението ни - от прекомерен страх, през паниката до парализиращ ужас, от безотговорно неглижиране до с нищо не обосновано отричане. Лекарите сме тези, които запазихме и проявяваме разумно поведение, без паника, без страх. Работим с разум и спокойно! 

Скъпи съграждани, трябва да ни чуете! Ние сме вашите лекари. COVID-19 съществува, не е измислица! Легендите за световна конспирация не помагат с нищо! Ние, лекарите, не поставяме фалшиви диагнози, не правим компромиси със съвестта си. Повечето от нас са на предела на своите физически възможности. Умората и психическото изтощение не могат да ни демотивират. Демотивират ни безотговорното поведение и глупостта.

Нараства броят на заразените с COVID -19 лекари, мед. сестри, друг медицински персонал. Все по-малко ще стават здравните професионалисти, които ще се грижат за вашето здраве. Затова се обръщаме към всички вас - спазвайте противоепидемичните мерки, бъдете отговорни не само за вашето здраве, но и за здравето на човека до вас!

Спазвайте социалната дистанция, носете маски на обществени места в закрити пространства, дезинфектирайте ръцете и повърхностите, помогнете ни в борбата срещу вируса!“.

Обръщението е подписано от д-р Дисислава Найденова- заместник-председател на Управителния съвет на Регионалната лекарска колегия.

На 29 септември в личния си профила във Фейсбук председателят на РЛС д-р Красимир Симеонов обяви, че е заразен с COVID-19. Той публикува своя снимка от шуменската болница и в пост с шеговит тон, но и с нужната сериозност, обясни класическата клинична картина на коронавирусната инфекция. "Започва с отпадналост, болки по тялото, после малко висока температура, после още по-висока, кръвното се повиши, кашлицата се появи, малко болки в гърдите...“

Постът на известния и добре познат на пациентите от цяла Североизточна България специалист по УНГ д-р Симеонов събра близо двеста окуражителни коментара и пожелания за скорошно оздравяване в социалната мрежа.ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски университет

Млади хора в управлението на ШУ

Промени в Правилника за устройството и дейността на Шуменския университет прие на свое заседание Общото събрание на висшето училище. Те засягат приемането на разпоредби, с които събранията на висшия орган на ВУЗ-а могат да се провеждат онлайн. Това съобщи доц. Юрий Проданов, председател на Общото събрание. Другите промени засягат тайното гласуване,..

публикувано на 30.11.20 в 15:29
зима, пътища, сняг

Снегорини на терен

Обработка срещу заледяване на улиците в Шумен извършват в момента машини на снегопочистващите фирми. Приоритетно се работи по основните булеварди, входно-изходните артерии, улиците на градския транспорт, основните и по-малките квартални улици. По високите части на града и в кв. „Боян Българанов“ има натрупан сняг. Фирмите са в готовност да..

публикувано на 30.11.20 в 15:16

Без увеличение на кметските заплати

Заплатите на кмета на община Шумен и кметовете на населени места остават непроменени. Причина за това е, че в хода на дискусията в Общинския съвет кметът на Шумен Любомир Христов оттегли предложението на администрацията за повишаване на възнагражденията. Радио Шумен припомня, че решение за увеличаване заплатите на кметовете на села беше прието от..

публикувано на 30.11.20 в 13:45

Двама с актове за без маска

162 проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Шумен е извършила през миналата седмица Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Проверени са били хранителни магазини, ресторанти, детски ясли и градини, обучителни институции, домове за социални услуги и други. Констатирано било, че въведените противоепидемични мерки се..

публикувано на 30.11.20 в 12:21

80 нови случая в Шуменско

80 нови случая на жители на област Шумен с положителни за коронавирус проби са регистрирани през последните 3 дни, съобщиха от РЗИ. Заразените са на възраст от 25 до 89 години. Няма положителни случаи на хора под 18 години. Общо за област Шумен случаите на регистрирани в Единната информационна система положителни за COVID-19 достигнаха 3018..

публикувано на 30.11.20 в 12:12

12 жертви на COVID-19 в Шумен

256 е броят на настанените пациенти в COVID отделенията на МБАЛ - Шумен. От тях 187 са с потвърден коронавирус, а другите 73 очакват резултат от PCR теста. В ОАИЛ са 6 пациенти, от които всички са интубирани. Новоприетите през изминалите 3 дни са 41, а са изписани 36. Остава висок броят на починалите – 12 за изминалите 3 дни. В петък..

публикувано на 30.11.20 в 12:02
КОЦ - Шумен

Зелена светлина за КОЦ - Шумен

Общинският съвет одобри предложението Комплексния онкологичен център  в Шумен да тегли 5 млн. лв. кредит за закупуването на нов линеен ускорител. Новата апаратура е необходима, за да бъдат обхванати увеличилите се пациенти на онкологичния център, които се нуждаят от лъчелечение. "В момента има листа на чакащи за лъчететерапия, постоянно има..

публикувано на 30.11.20 в 11:17