Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ vs кмета на Мадара

Неделчо Неделчев - кмет на Мадара
Снимка: Радио Шумен

Ще има ли предсрочни кметски избори в село Мадара? Това решава Административният съд в Шумен. Жалбата на политическа партия ГЕРБ срещу решението на Общинската избирателна комисия да не отстрани от поста кмета Неделчо Неделчев заради конфликт на интереси бе разгледана днес.

Неделчо Неделчев заема кметския пост в село Мадара от 11 ноември миналата година. До 11 декември според Закона за местното самоуправление и местната администрация той трябва да предприеме действия по напускането на търговски дружества, в които участва.

„Още на 15 ноември съм подал заявление за напускане на управителния съвет на кооперацията и на длъжността управител на притежаваното от кооперацията дружество“, каза Неделчев.

За разлика от кметицата на Мараш Красимира Минкова, чийто аналогичен казус бе разгледан от Административния съд вчера, Неделчо Неделчев е изпратил в срок уведомителни писма за предприетите действия към председателя на Общинския съвет в Шумен и Общинската избирателна комисия.

„Това изрично и само това е посочено като условие в специалния Закон за местното самоуправление и местната администрация“, допълни кметът на Мадара.

Адвокатът на политическа партия ГЕРБ Снежка Иванова обяви в съда, че Неделчев не е предприел достатъчни действия за напускането на търговските дружества в срок. Тя посочи и алтернативна процедура по Търговския закон.

„Според Търговския закон, аз мога да предприема действия след изтичане на едномесечния срок от уведомяването на дружеството, че искам да го напусна. Ако изчакам този срок, аз тогава автоматично изпадам в нарушение по Закона за местното самоуправление и местната администрация“, обясни Неделчо Неделчев.

Сигналът, че името му продължава да стои в Търговския регистър, е подаден към Общинската избирателна комисия от председателката на антикорупционния орган в Шумен Димитричка Недева. Тя не обжалвала решението на комисията, че няма конфликт на интереси. Жалбата в Административния съд идва от технически сътрудник на местния офис на партия ГЕРБ, която според адвокат Даниела Русева няма право да оспорва решения на ОИК.

„Могат да го направят адвокати и хора с юридическа правоспособност, а секретарят в офиса на ГЕРБ, който е подал жалбата, няма юридическо образование. Съдът имаше възможност да прекрати делото и в закрито заседание, но съдебният състав е решил да изслуша доводите на страните“, добави защитничката на кмета на Мадара.

„Трябва да се съблюдава смисълът на закона, а не само буквата на закона. Смисълът на закона е кметовете да не злоупотребяват с тяхната позиция, като облагодетелстват търговски дружества, в които те имат участие. В случая няма как да се злоупотреби, защото търговските дружества нямат дейност от 2008 г., от една страна. От друга, кметовете на населените места не разполагат с бюджет, така че нямат и средства, с които биха могли евентуално да се облагодетелстват“, каза Даниела Русева.

Решението на съдия Кремена Борисова ще излезе в 14-дневен срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Прекъсвания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има днес (25 април) и в петте области в обхвата на Радио Шумен. В Шуменско ток от 9 ч. до 17 ч. няма да има в селата Загориче, Лятно и Веселиново, а от 9 ч. до 16 ч. – в Драгоево. В градовете Шумен и Велики Преслав са възможни временни смущения в..

публикувано на 25.04.24 в 07:49
Антонин Горчев

Отиде си поетът Антонин Горчев

На 72 години почина почетният гражданин на Шумен Антонин Горчев. Авторът на стиховете от химна на Шумен е роден през 1952 г. в Омуртаг, но над шест десетилетия живее и работи в Шумен.  Завършил е ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Българска филология", работил е като журналист в Радио Шумен, директор "Реклама" на шуменска фирма, бил е..

публикувано на 25.04.24 в 06:51

Времето се разваля

12 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 979 хектопаскала, относителната влажност на въздуха е 95%.  11 градуса е в Търговище, 12 градуса е в Русе, 13 – в Разград. Най-топло в региона е в Силистра, където термометрите сутринта показват 15 градуса. През деня ще има значителна облачност и по-късно следобед..

публикувано на 25.04.24 в 06:25

Ще плати ли Шумен част от спектакъл в НДК?

19 000 лв. без ДДС поиска от община Шумен продуцентът на ансамбъл „Българе” Христо Димитров. Средствата са нужни за реализирането на спектакъла „Шуменската гара”, който ще се играе на 11 май в голямата зала на Националния дворец на културата в София. Димитров е създал концепцията за мащабен концерт, вдъхновен от 130-годишнината от откриването на..

публикувано на 25.04.24 в 06:05

Дават пари за автобусни карти

Сумата от 90 000 лева в бюджета на Община Шумен да се изразходва за осигуряване на годишни абонаментни карти за вътрешноградски автобусен транспорт на пенсионери над 65-годишна възраст и многодетни майки.  Това е допълнителна точка, която ще обсъждат на сесия утре общинските съветници в Шумен. В предварителния дневен ред на заседанието на..

публикувано на 24.04.24 в 09:54

Профилактика при засилен интерес

Над 12 000 души в България вече са си направили профилактичен тест за рак на дебелото черво. Повече от 2800 са тестваните в Североизточна България. Това показват данните от първите три седмици на кампанията, каза за Радио Шумен Елена Джамбазова от фондацията организатор "Лъчезар Цоцорков". Националният скрининг ще продължи до края на юни. Програмата..

публикувано на 23.04.24 в 16:10

Министър обратно в училище

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон”, където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 13:45