Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избират владика на Доростолската епархия

За Димитровден Доростолската митрополия очаква да има нов владика. На 18 октомври Епархийският съвет ще избере двама от предложените епископи, а на 25-ти Светият синод ще определи новия митрополит на Доростолската епархия.

Петима епископи на средна възраст 45 години са кандидати за владишкия престол. Това са Величкият епископ Сионий, Белоградчишкият епископ Поликарп, Агатополският епископ Йеротей, Мелнишкият епископ Герасим и Константийският епископ Яков. Най-възрастният е на 51 години, а най-младият на 41.

Западно и средноевропейския митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол вече е разпратил с окръжно писмо листата до всички 18 епархийски избиратели - 9 миряни и 9 свещенци.

На Епархийския избор избирателите ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове. След това на свое заседание Светият Синод ще разгледа изборните книжа и членовете на Светия Синод с явно гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Доростолски митрополит.

Очаква се името му да стане известно на Димитровден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ентусиасти ще преплуват Дунав

Преплуването на река Дунав при Силистра е насрочено за 10 август от 9:00 часа, съобщи БТА. Организатори на проявата са fбщина Силистра и Сдружение с нестопанска цел "Дунавски Клуб". Желаещите да се включат в плуването задължително трябва да преминат медицински преглед и предварителен инструктаж.  Всяка година в преплуването се включват десетки хора...

публикувано на 06.08.24 в 14:41

Грамофонни плочи в изложба

Изложба библиотечен калейдоскоп е разположена в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра. Тя представя част от грамофонните плочи от фонда на библиотеката.В изложените плочи от библиотечните фондове има изпълнения на популярни певци от близкото минало, литературни композиции, детски приказки.  Голяма част от изложбата заемат емблематични..

публикувано на 06.08.24 в 12:12

Пиян зад волана посред бял ден

46-годишен шофьор е задържан вчера в Районното управление в Силистра, тъй като управлявал лек автомобил с фалшива книжка след употреба на алкохол.  Пробата му с дрегер отчела 4.01 промила алкохолно съдържание. Мъжът е отказал кръвна проба и остава в ареста за 24 часа. По случая е образувано бързо производство

публикувано на 06.08.24 в 10:47

Пожар изпепели дърва

Небрежна работа с огън довела до пожар в двора на частен имот в село Йорданово на 3 август. Това съобщават от силистренската полиция. Екип на пожарната в Силистра се отзовал на сигнал, получен малко след 14:00 часа и загасил пожара, преди да обхване три съседни къщи.  Изгорели около 300 кв. м покрив на стопански постройки и гараж и 3 куб.м дърва..

публикувано на 05.08.24 в 10:40

Пиян зад волана нощем

Бързо производство е образувано в районното в Силистра за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщават от силистренската полиция. 36-годишен водач на лек автомобил „Фолксваген“ бил спрян за полицейска проверка на 3 август около 2:10 часа в село Искра. Тестван е с дрегер, който отчел 2.45 промила.  Задържан е за срок до 24 часа в полицейското..

публикувано на 05.08.24 в 10:29

Велосипедист пострада на пътя

59-годишен велосипедист е със счупен крак след пътнотранспортно произшествие. Това съобщават от силистренската полиция. Инцидентът станал на 3 август около 17:10 часа на кръстовището на бул. „Македония“ и ул. „Добруджа“ в Силистра. Мъжът с колелото бил ударен от лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 32-годишен.  Дежурна оперативна група е извършила..

публикувано на 05.08.24 в 10:11

Газова бутилка пламна

Пожар, причинен от небрежна работа с газов котлон, възникнал вчера в апартамент в Силистра. Това съобщават от силистренската полиция. Екип на противопожарната служба в града се отзовал на сигнал, получен в 07:50 часа. При произшествието се запалила туристическа газова бутилка. Тя причинила изгаряния по краката на 82-годишната собственичка, която била..

публикувано на 02.08.24 в 09:41