Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО срещу Ешреф

Ако от ръководството на ГЕРБ не вземат мерки за осъждането на изказването на Кемал Ешрефоглу във Фейсбук, ще се провокира намесата на компетентните органи. Това съобщиха от партията на ВМРО-БНД Шумен. Те заявиха, че ще поискат оставката на зам. областния управител Ширин Вели, държавния служител и съпруга на Кемал Ешрефоглу, ако от ГЕРБ не предприемат нужните действия.

Припомняме, че в статуса си в социалните мрежи Ешреф призова в шуменските училища да се изучава задължително турски език, защото половината град бил турски. От ГЕРБ напомниха, че според Закона за предучилищното и училищно образование, официалният език в системата е българският. В същото време от партията отказаха да вменяват политическа отговорност за споделянето на мнения в социалните мрежи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неофициално: Отиваме на избори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка и България отива на избори. Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС...

публикувано на 19.03.24 в 12:41

Избраха наместник-председател

Светият синод избра единодушно врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател. Митрополит Григорий ще ръководи и софийската епархия до избора на нов патриарх, който по право ще е и софийски митрополит. Новината съобщи говорителят на Светия синод старозагорският митрополит Киприан. Според устава на Българската православна църква,..

публикувано на 19.03.24 в 10:55

Платете с отстъпка

Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За целта гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 1 април. За това напомнят от Националната агенция по приходите и препоръчват на потребителите да проверят онлайн за стари задължения...

публикувано на 19.03.24 в 08:24

Скоро без хартиени рецепти

От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения за лекари и зъболекари, които да продължат да изписват лечение по този начин. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. По думите му отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде удължено. Той..

публикувано на 19.03.24 в 08:22

Правителство или избори?

Преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" продължават и днес, очаква се да бъдат финализирани до 12:00 часа. Възможно е президентът Румен Радев днес отново да приеме кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, която вчера получи от името на най-голямата парламентарна група първия мандат за съставяне на..

публикувано на 19.03.24 в 08:09

Планово без ток

Спирания на тока заради профилактика и ремонтни дейности: В област Разград : От 08:30 ч. до 16:30 ч. без електричество ще е част от село Йонково и ще обхване улиците "Мадара", "Антим 1", "Христо Смирненски", "Байкал", "Абритус", "Руен", "Прилеп", "Росица", "Героги Бенковски", "Плиска" и "Васил Тинчев". В област Русе :..

публикувано на 19.03.24 в 06:46

Облаци и дъжд

В 5:00 ч. тази сутрин температурите в Североизточна България бяха от 4° в Разград до 7° в Шумен и Силистра. Днес ще преобладава облачно време, на места ще превали слаб дъжд. Сутринта в някои райони ще е мъгливо.  Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от север-североизток и с него ще прониква по-студен въздух. Максималните температури днес ще..

публикувано на 19.03.24 в 05:52