Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова система в гората

Вече е сглобена новата система, чрез която обгорелите иглолистни трупи над квартал "Дивдядово" ще бъдат сваляни до горския път. Това съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Иновативният начин, чиято цел е да щади почвата и младите фиданки по време на сеч, е разработен от екип на Лесотехническия университет и за първи път ще бъде изпробван в Шумен. Служители на горското стопанство и работници направиха просеки между овъглените дънери и в тях са сглобени дългите над 100 метра улеи. По тях секачите ще спускат отрязаните дървета.

Ако методът се окаже успешен, той ще бъде прилаган при сечи в пресечени местности, където сега за извозването на дървесината се използват животни или трупите се влачат с машини по земята.

Очаква се овъглените иглолистни дървета над квартал "Дивдядово" да бъдат премахнати до края на ноември, след което ще започне залесяване на терена с широколистни видове, типични за района.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арест за насилник

Досъдебно производство е започнато след като 35-годишен мъж от Шумен нарушил ограничителна заповед на Шуменски я районен съд за незабавна защита от домашно насилие. Сигнал, че мъжът нарушава заповедта, е приет от негова близка малко след 14 часа вчера. Към ул. “Алеко Константинов“ е изпратен екип, който установил, че той е на адреса...

публикувано на 27.11.20 в 11:26

Още три жертви на коронавируса

258 са пациентите с тежка коронавирусна инфекция, настанени в МБАЛ - Шумен към 9.30 часа днес. От тях 196 са с потвърден PCR тест. Останалите 62 очакват резултати. Шестима пациенти са в ОАИЛ. Трима са интубирани. Това съобщиха от Многопрофилната болница в Шумен. Новоприетите пациенти с COVID-19 вчера са 23, а изписаните – 19. Мъж на 62 години..

публикувано на 27.11.20 в 11:15
Домът в село Черни връх, община Смядово

COVID-19 в социален дом

15 души са диагностицирани с COVID-19 в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в село Черни връх, община Смядово. Това съобщиха от РЗИ - Шумен. Инфектирани са 11 обитатели на социалното заведение и четирима от персонала, като при двама от тях болестта е била констатирана още на 18 ноември. Три дни по-късно служители на РЗИ - Шумен..

публикувано на 27.11.20 в 11:09

Общо събрание онлайн

Заседание на Общото събрание на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ ще се проведе днес /27.11/ от 13 ч. За първи път в историята на висшето училище събитието ще бъде онлайн, съобщи за Радио Шумен неговият председател доц. Юрий Проданов. В него ще участват 260 членове, които са технически обезпечени и ще могат да гласуват в реално..

публикувано на 27.11.20 в 10:56

Нова гора с благун и липа

Десет декара с благун и липа ще залесят до края на тази седмица служителите на ДГС-Преслав, съобщават от СИДП. Теренът, на който се извършва дейността, е в близост до общинския център. Ще бъдат засети 5900 фиданки, като благунът е закупен от разсадника на ДГС-Върбица, а сребролистната липа - от разсадника в село Баяечево. Лесовъдите в..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

Възродиха здравна служба

Здравната служба във върбишкото село Конево отново ще работи. Помещенията са ремонтирани със средства, отделени от бюджета на Община Върбица. За жителите на селото ще се грижи д-р Пламен Владов, който ще приема от 1 декември два пъти в седмицата. Досега хората от Конево при нужда пътуваха до селата Ловец или Иваново, за да търсят лекарска помощ.

публикувано на 27.11.20 в 10:34

Шуменци масово даряват за кислород

34 шуменци са дарили средства през последните дни за заплащане на кислорода, необходим за лечение на пациенти с тежка коронавирусна инфекция в МБАЛ – Шумен . За 4 дни са събрани 5106,67 лв., като някои дарители са превели средства повече от един път. Чрез Сдружение „Стопанска камара” лечебното заведение е получило 10 000 лв., които също са дарени..

публикувано на 27.11.20 в 09:01