Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсят болница за COVID пациенти


Пациентите с коронавирус в общинската болница във Велики Преслав да бъдат преместени в друго лечебно заведение. Това предложиха от ръководството на болницата, след като медици масово подадоха молби за напускане.

На Общото събрание на болницата в старата столица днес служителите на лечебното заведение са заявили, че трудно се справят с работата в COVID сектора.
Над от 90% е застаряващият персонал в МБАЛ Велики Преслав. Лекари и медицински сестри масово отказват да лекуват пациенти с COVID-19

Средната възраст на докторите в болницата във Велики Преслав е 72 години, а при сестрите е 65. ,,Работата на служителите с пациенти с коронавирус застрашава и техния живот, и този на пациентите. Имат пълното основание да се откажат да работят.‘‘ Това заяви кметът на Велики Преслав Янко Йорданов. Той обясни, че общинската болница работи трудно с набирането на млади специалисти:

В момента в КОВИД отделението има 8 пациенти. Всички с по-леки оплаквания. При усложнение се транспортират в шуменската болница. Това каза за Радио Шумен директорът на лечебното заведение във Велики Преслав - д-р Йошенка Ненчева.

Затварянето на болницата зависи от това дали поставените условия за затварянето на COVID сектора ще бъдат удовлетворени. Това зависи и от решение на РЗИ, здравната каса и общинските съветници във Велики Преслав, добави д-р Йошенка Ненчева.

Тепърва ще се обсъжда въпросът дали подалите заявления за напускане ще бъдат освободени и кога. До края на деня се очаква да се пренасочат 8-те болни от КОВИД сектора в преславската болница към друго лечебно заведение.

Чуйте репортажа на Бесте Сабри по темата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Химик пробва лек срещу COVID-19

Разградският химик Димчо Димов, който дълги години е работил в Научноизследователския институт към разградския Завод за антибиотици, опитва да създаде препарат за спасение от COVID-19. Димов е изпробвал лекарството при лечение на грип, а през септември и за коронавирус. Това не е предписание за лечение на коронавирус, а един личен опит, който не..

публикувано на 27.11.20 в 13:45

Искра любородна

„Трудните условия ни научават на нови неща“. Това каза Мая Господинова - организатор на читалище „Пробуда“ в Шумен. За работата на читалището   по спечелен проект от Общински фонд „Култура“, за дистанционните срещи и уроци по родолюбие с българи в Испания, за подготвяния онлайн коледен празник с душа и сърце разказва Мая Господинова пред Мина..

публикувано на 26.11.20 в 08:59

Кръвна плазма скоро и в Шумен

Все още не е възможно вземането на рековалесцентна плазма в Отделението по трансфуционна хематология при МБАЛ Шумен. „Работим, за да ускорим началото и на този вид даряване на кръвен продукт“, каза началникът на отделението д-р София Димова. Необходими са 100 хиляди лева за апаратура, има нужда и от още 3 медици и един администратор, трябва да се..

публикувано на 24.11.20 в 16:19
Евгений Панайотов - председател на Съюза на фармацевтите

Спрете да пиете сами антибиотици!

Да не се предписват и да не се използват антибиотици, без това да е необходимо. За това призова председателят на Съюза на фармацевтите в Шумен Евгений Панайотов. По думите му, закупуването на антибиотици от аптеките през последните месеци се е увеличило в пъти. „COVID-19 е вирусна инфекция, която при повечето пациенти преминава леко. През първите дни..

публикувано на 20.11.20 в 10:17
Ясен Нончев, Борис Иванов и Гергана Александрова

Шуменски гимназисти прославиха България

Наградата за най-добър клип в международния проект „Вилидж корнър“ спечели българският отбор. В него участват ученици от шуменската езикова гимназия. Десетокласниците преодоляха конкуренцията на младежи от Румъния, Литва и Полша. Те създадоха клипове и презентации, които представят седем интересни факта за държавите на участниците. „Избрахме да..

публикувано на 19.11.20 в 16:01

Доброволно на първа линия

Богослов Стоянов от Разград – доскоро разградчани го познаваха като коминочистач, но той е с разностранни интереси – занимава се с фолклор, бил е и международен шофьор, има изкаран курс за парамедици, който сега го отвежда на първа линия в битката с коронавируса. Богослов е доброволец в разградската болница. И така вече вместо дрехите на коминочистач..

публикувано на 19.11.20 в 15:04

Да посрещнеш 102

Румънка е единствената жива силистренка, посрещнала преди 80 години българските войски в Силистра след подписването на Крайовската спогодба. Не знаела и думичка български. Женика Опрева навършва днес 102 години.   Тя е румънка, родена на 19 ноември през 1918 г. в края на Първата световна война в град Галац, когато в цяла Европа вилнее..

публикувано на 19.11.20 в 12:11