Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отличия за образование и култура

Търговище
Снимка: Радио Шумен

Годишните награди за образование и наука, култура и изкуство на община Търговище получиха 21 културни дейци, учители, ученици и състави от Търговище. Наградите трябваше да бъдат връчени на официална церемония по повод Деня на народните будители, но тя бе отменена заради усложнената епидемична обстановка.

В категорията „Сценични изкуства“ носителите на наградата са трима. Това са режисьорът Денислав Янев, актьорът Христо Златанов и вокалният педагог Светла Стаменова. Павлинка Белева е отличена в категорията „Изящни изкуства“. Дипломът се връчва за приноса й в изобразителното изкуство и популяризиране на творчеството на проф. Никола Маринов.

Наградата за литература и публицистика получава Йорданка Донева – автор на множество книги и публикации, посветени на хоровото изкуство.

Центърът за младежки дейности и инициативи печели отличието в категорията „Мениджмънт и администрация на културата“.

Величка Иванова е отличена в категорията „Културно и историческо наследство“. Призът е за приноса й в издаването на юбилеен сборник, посветен на дейността на фолклориста Елена Василева.

Театралното студио към ОНЧ „Напредък – 1864“ – Търговище е носител на наградата в категорията за самодейно творчество.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата е отличена Десислава Станкова, основател и ръководител на Музикална школа „New voices“.

Наградените в сферата на образованието и науката са педагози, ученици, колективи на учебни заведения. В категорията „Предучилищно възпитание“ отличени са Ирина Стоянова и Айтен Ахмедова - старши учители в ДГ № 11 „Звънче“. В категорията „Начален етап на средното образование“ е наградена Любомира Долапчиева - старши учител в І СУ „Свети Седмочисленици“. Ванушка Жекова, старши учител по български език и литература и немски език в І ОУ „Христо Ботев“, е отличена в категорията „Прогимназиален етап на средното образование“. За гимназиален етап на средното образование е отличена Росица Станкова - старши учител по история, география и предприемачество в І СУ „Свети Седмочисленици“.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието е отличена Полина Кожухарова – главен учител по философия във ІІ СУ „Проф. Никола Маринов”.

В категорията „Педагогически колектив“ награди получават ДГ №1 „Веселушко“ и II СУ „Проф. Никола Маринов“.

4 ученици получават грамоти за своите постижения в сферата на образованието и спорта. В хуманитарната област е наградена Сандра Радева, ученичка в 7 „б“ клас в I ОУ „Христо Ботев“. В природо-математическата област грамоти получават Християна Калбурджиева, 11 „а“ клас в І СУ „Свети Седмочисленици“ и Десимира Димитрова, ученичка в 12 „б“ кл. във ІІ СУ “Проф. Никола Маринов”. За постигнати високи резултати в състезания по спортна борба е отличен Сали Салиев, ученик в 10 „а“ клас в Спортно училище „Никола Симов“.

Всички отличени ще получат своите награди по пощата или лично, в Община Търговище.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Русе отново с антирекорд

48 са новите случаи на COVID-19 в област Русе за изминалото денонощие, но най-вероятно по-малкият брой заразени с коронавирусна инфекция както в страната, така и в областта се дължи на по-малко направените PCR тестове през съботния ден, тъй като по-голяма част от лабораториите не работят. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция...

публикувано на 29.11.20 в 12:00

Топла храна за медиците

Русе се присъедини към националната инициатива „Хапка надежда“ за топла храна на медицинския персонал на първа линия. 14 ресторанта ще участват в кампанията и ще осигуряват обяд и вечеря на 120 медици в   Ковид отделенията на Русе. Храната за първите две седмици - от 1 до 13 декември е осигурена от фондация "Направи добро на непознат". Цената на..

публикувано на 29.11.20 в 10:31

Облачно и хладно

Днес ще бъде предимно облачно. Сутринта на места по поречието на река Дунав и по крайбрежието ще има мъгли. Късно следобед над източните райони ще започнат слаби валежи от дъжд. Сутринта и преди пладне ще е почти тихо, а следобед вятърът ще се ориентира от север-североизток, по крайбрежието до умерен. Преобладаващите максимални температури ще са..

публикувано на 29.11.20 в 07:18

Отново близо 40 процента заразени

113 души в Североизтока са сред новозаразените с коронавирус. Най-висок остава броят им в Русенско – 48, 28 са случаите в Разград, 22 в Силистра, 10 в Търговище и 5 в Шумен. 1 792 са с положителни PCR тестове в страната за денонощието, при направени 4 928 изследвания. Така 36 процента от пробите са дали положителен резултат. 69 души са починали..

публикувано на 29.11.20 в 07:15

Новите мерки са в сила от днес

Вече са в сила ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на коронавируса у нас.  Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции в България, включително за учениците от 1 до 12 клас и за всички висши училища, детски градини и..

публикувано на 28.11.20 в 08:18

263 са новозаразените с COVID-19 в региона

263 са новозаразените с COVID-19 в Североизточна България, регистрирани през изминалото денонощие, сочат данните от Единния информационен портал. Отново най-много са новозаразените в област Русе – 126, в област Шумен те са 58, в Силистра и Разград съответно 36 и 26, а в област Търговище – 17. 3327 са новите случаи на коронавирус у нас...

публикувано на 28.11.20 в 08:11

Слънчево

Преди обед ще е предимно слънчево, по поречието на Дунав мъгливо. Следобед и там видимостта ще се подобри, но от север ще започне увеличение на облачността. Ще е все още предимно средна и висока, без валежи. Ще духа слаб вятър предимно от югозападна четвърт. Преобладаващи максимални температури между 9 и 14 градуса, за Шумен около 11.

публикувано на 28.11.20 в 07:55