Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промени в социалното осигуряване

Снимка: Ани Петрова

Предвиждат се три вида пенсии, които ще се изплащат от частните фондове, в които за втора пенсия се осигуряват работещите, родени след 31 декември 1959 година. Това са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата и еднократно изплащане. 

Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане промените, с които се регламентират сроковете и формите за изплащане на втора пенсия.

Първите осигурени във втория пенсионен стълб ще придобият право на допълнителна пожизнена пенсия за старост през 2021 г. - за жените, и през 2024 г. - за мъжете.

Държавата предлага на хората с достатъчно пари в партидите си да плащат пожизнена пенсия. Условието за нея е средствата да стигат за ежемесечно плащане, не по малко от 15 процента от минималната пенсия. Изчисленията на Фондовете сочат, че хора с натрупани до 5-6 хиляди лева в партидите си няма да могат да получат пожизнена пенсия. 

Осигурените с по-малки натрупвания ще могат да получат средствата си разсрочено, до изчерпване на парите по партидите им. При разсроченото плащане месечно ще може да се изплаща не повече от минималната пенсия за стаж и възраст. 

За тези, които имат в частния пенсионен фонд под 3 минимални пенсии, или 900 лева за следващата година, средствата ще се изплатят еднократно. 

Държавата предлага хората, на които предстои пенсиониране в периода между 2022-ра и 2025-а година, да имат право да преместят парите си от частните фондове в НОИ, една година преди да навършат изискваната възраст за пенсия. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Леко разхлабване на мерките

Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която отпадат част от противоепидемичните мерки в училищата, университетите и болниците. Документът влиза в сила от утре (16 януари). За учениците се разрешават областните и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн. Присъствено ще се..

публикувано на 15.01.21 в 15:21
Илюстрация: Георги Цветков

Подкрепа за нуждаещи се

72 нуждаещи се от община Попово ще могат да ползват асистентска подкрепа по проект. В ход е процедура за набиране на потребители. Това могат да са хора в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, както и деца и пълнолетни с трайни увреждания с..

публикувано на 15.01.21 в 14:20

КАТ на лов за пияни и дрогирани

Специализирана полицейска операция на територията на цялата страна ще започне в 19 ч. тази вечер, съобщиха от Пътна полиция. Контролът е насочен към водачите, употребили алкохол и наркотици. Във връзка с влошената обстановка полицейските екипи ще следят и ще помагат за разчистване на паднали клони и заледявания. Тази седмица беше проведена..

публикувано на 15.01.21 в 12:49

Онлайн медицински кабинет

Безплатен онлайн кабинет за консултации със специалист ревматолог ще заработи от този месец за пациенти от Източна България (  Варна, Бургас, Русе, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра ). Организатор е пациентската фондация „Медкънект“.  Началото ще бъде поставено в края на януари и ще е за пациенти с поставена диагноза ревматоиден артрит,..

публикувано на 15.01.21 в 10:18

Една трета с ваксини до юни

36% от населението на България може да бъде ваксинирано през първите шест месеца на тази година. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на здравеопазването.  „Към края на юни при одобрение на 5 вида ваксини ще може да се обхване население от 2 300 000 души, без да включваме децата до 16-годишна възраст“, уточниха от ведомството.  Доставките се..

публикувано на 15.01.21 в 10:02

Без ток на 15 януари

Ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще спират тока и днес в части от Североизточна България.  Между 10:00 ч. и 12:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в района на русенските села Басарбово, Красен, Божичен и Иваново.  Прекъсване на захранването от 16:00 ч.  до 17:00 ч. ще има и в две шуменски села – Хан Крум и..

публикувано на 15.01.21 в 06:34

53 новозаразени в региона

53 са новите случаи на COVID-19 в Североизточна България. През изминалото денонощие в Шуменска област са регистрирани 27 души с коронавирус, а в Силистренско – 23. В областите Разград и Русе няма заразени за последните 24 часа. В страната новите случаи са 535. 7439 са направените тестове за последното денонощие. Положителни са над 7% от пробите...

публикувано на 15.01.21 в 06:23