Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Русенският университет празнува

4
Снимка: Русенски университет

С поднасянето на венец пред паметника на Ангел Кънчев днес в Русе започнаха тържествата по повод 75-годишния юбилей на Русенския университет.

Ректорът на висшето училище проф. Христо Белоев откри изложбата „75 години Русенски университет“, подредена в централното фоайе, в която в 20 табла са проследени в хронологичен ред всички по-важни събития в университета за изминалите пет години.

Бяха представени и четири издания – юбилейният брой на вестник „Студентска искра“, юбилейният Виртуален албум „75 години Русенски университет“, книгата „Пожелай свободата“ с автор д-р Веселина Антонова, посветена на 170 години от рождението на Ангел Кънчев и 75-годишнината на Русенския университет, и книгата РУморески – весели случки от живота на Русенския университет в периода 1945-2020 г. със съставител доц. д-р Атанас Колев. Карикатурите са от д-р Христо Грозев.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разбит е 2 км железен път

Повече от 2 км железен път е разрушен при инцидента между гарите  Ветово и Сеново. Поради тази причина движението в споменатия участък е временно преустановено. Обмислят се възможности за извозване а автобуси на пътниците, пътуващи между Русе и Варна. Предстои източване на горивото от авариралите цистерни и след това тяхното връщане на..

публикувано на 23.04.21 в 16:25

Нови книги пейки

Нови 4 пейки под формата на книги са поставени в Русе по случай Световния ден на книгата, 23 април. Те са посветени на нобеловия лауреат Елиас Канети и творчеството на Пейо Яворов. Това е продължение на идеята за представяне на емблематични за българската и световната история личности, творили и живели в Русе, и на постиженията, които правят Русе..

публикувано на 23.04.21 в 16:10

На църква с маски и на дистанция

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова се срещнаха днес с архиерейския наместник отец Димитър от храма „Свето Възнесение Господне“ и отец Красимир Капитанов от „Свети Три Светители“ в Шумен по повод предстоящите празници на Цветница и Великден. В разговора с представителите на..

публикувано на 23.04.21 в 15:25

Разследват влаковия инцидент

Следователи от Окръжна прокуратура в Русе установяват причините, довели до инцидента с дерайлиралите влакови цистерни с бензин на релсовия път по направлението Русе - Каспичан. Сигналът за инцидента е подаден в 1:05 часа тази нощ, когато между Ветово и Сеново дерайлират четири цистерни, част от влакова композиция. За случая е уведомен и..

публикувано на 23.04.21 в 13:38

Разделно събиране на текстил

В специални контейнери за текстил русенци ще могат да изхвърлят своите стари дрехи и обувки. След като бъде събран отпадъкът, той ще се изпраща за обработка и повторно използване в производството. Очаква се специализираните съдове да бъдат доставени през месец май. Първоначално те ще бъдат разположени на 10 места в града. Текстилът е..

публикувано на 23.04.21 в 11:04

Влак излезе от релсите

Тази сутрин в 01.05 ч. в междугарието Ветово - Сеново дерайлират 5,6,7 и 8 вагон /цистерни с гориво/   от товарен влак на частен товарен превозвач. Взрив и пожар няма. Пострадали няма. Районът е отцепен от Гражданска защита. Аварийни екипи на пожарната и НКЖИ са на място. Разрушен е повече от 2 км железен път. Композицията се състои от..

публикувано на 23.04.21 в 09:21

Нова социална услуга

Социалните услуги в Русе се увеличават с още една от 1 май, съобщиха от Общината. Към ОП „Обществена трапезария“ ще  има ново звено, което да подпомогне разкриването на социалните жилища на територията на Община Русе. Създаването  му ще доведе след себе си увеличаване на числеността на персонала. Ще бъдат назначени  социален работник, счетоводител,..

публикувано на 22.04.21 в 15:11