Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вдигнаха блокадата на ГКПП Силистра

4
ГКПП Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

Кметска заповед промени сценария за провеждането на 30-часова блокада на Граничния контролно-пропускателен пункт в Силистра. Лично кметът д-р Юлиян Найденов се появи на мястото на протеста, но отказа да направи изявление пред медиите.

Според заповедта е разрешено провеждането на протест четири часа днес и четири часа утре. Основните мотиви в заповедта са, че се нарушават правата на български и чужди граждани, които искат да минат българо-румънската граница и се създават предпоставки за нарушаване на обществения ред и  сигурност.

Поредна среща на граничния пункт Силистра-Кълъраш си дадоха трийсетина души, готови да останат цялата нощ, изразявайки недоволството си, че проблемът с ТИР-овете не намира решение вече близо пет години.

Последният протест в Силистра бе на 27 октомври. Два дни по-късно междуведомствена българо-румънска комисия трябваше да реши дали да бъде пуснат в действие Фериботният комплекс край Айдемир, за да се изведе трафикът от тежкотоварни камиони извън Силистра. По информация от областна администрация комисията е дала зелена светлина. На дневен ред е Пристанищна инфраструктура да подготви конкурс за участието на български превозвач, според изискванията на съществуващата международна спогодба. Докато това стане, Фериботният комплекс би трябвало да започне да функционира, като транспортът  през реката ще се осъществява само от румънската фирма, дала заявка за това. Конкретни срокове обаче няма, тъй като все още няма протокол от срещата, на база на който да бъдат разписани административно указанията.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Езерото "Сребърна" замръзна

Откритите водни части на езерото "Сребърна " са обхванати от тънък лед вследствие на ниските температури през последните няколко дни. Това съобщиха от РИОСВ - Русе. Издадено е писмено предупреждение към посетителите на резервата, които възнамеряват да извършват спортен риболов и да навлизат по леда. Подобни действия могат не само да доведат до..

публикувано на 20.01.21 в 16:33

Укрепват потъващ блок

Обществената поръчка за основно укрепване на жилищния блок в Тутракан, който стана известен като "потъващата сграда" ще бъде пусната утре. Основите са поддали заради повредената канализация, а вече 6 месеца обитателите на осеметажния блок очакват свличането на сградата да спре. Към днешна дата блок "Възход-1" в Тутракан е вече с отклонение от 25..

публикувано на 20.01.21 в 15:21

Компютри за деца в нужда

8 компютърни конфигурации и 23 монитора дари Административният съд в Силистра на потребителите на Кризисния център и на Центъра за обществена подкрепа. Съдии и служители от съда допълнително събраха средства и закупиха видеокамери и тон колони за дарената техника, за да бъде тя окомплектована за нуждите на ученици, които в момента са в онлайн..

публикувано на 19.01.21 в 09:58

Четирима заразени учители

Две седмици след възстановяване на присъствените занятия на учениците от І до ІV клас в Силистренска област от 3236 деца само 11   ученици са карантинирани като контактни. Няма ученици с положителни тестове за COVID-19, съобщава началникът на Регионалното управление на образованието Габриела Миткова. Четирима учители са положителни за..

публикувано на 15.01.21 в 16:01

Пиян избяга след сблъсък

67-годишен водач е задържан, след като в нетрезво състояние ударил друг автомобил и без да спре, продължил пътя си. Това съобщават от полицията в Силистра.  Сигналът за пътния инцидент е подаден вчера следобед.  Мъжът, управлявал „Дачия“, бил установен от полицейски служители по улица „Добрич“ в Силистра. тестът с дрегер отчел 2,10 промила алкохол. По..

публикувано на 15.01.21 в 09:43

"Сребърна" с нови фиданки

217 декара горски площе са залесени в резервата "Сребърна" през миналата година, съобщават от ръководството. Така приключва изпълняваният от РИОСВ – Русе  проект за „Подобряване на структурата и функциите на местообитания“. Целта е възстановяване на крайречните заливаеми гори с местни растителни видове. Младите фиданки са..

публикувано на 13.01.21 в 15:39

Дарение за бедни хора

Дърва и въглища ще получат като дарение семейства с деца от област Силистра, които в условията на криза не могат да си осигурят необходимото за сезона отопление. Инициативата е на живеещи в жилищен блок на улица „Александър Стамболийки“ № 17 в дунавския град и Женското сдружение „Екатерина Каравелова”. Първите 5 чувала вече са предоставени..

публикувано на 13.01.21 в 14:14