Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сесията присъствена засега

Снимка: Радио Шумен

Ноемврийското заседание на Общинския съвет в Шумен няма да е онлайн, а ще е присъствено. То ще се проведе на 30 ноември от 9 ч. в зала "Проф. Венета Вичева". Това решение беше взето на свикания днес присъствен Консултативен съвет.

След като той заседава онлайн в началото на седмица и с 5 гласа „за“ беше решено, че ноемврийската сесия ще се проведе в електронна среда, стана ясно, че това ще е в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Измененията в закона дават възможност общинските съветници да провеждат онлайн заседания, но едва след като бъдат приети промени в правилника за реда и начина, по който ще се провеждат сесиите от разстояние.

Според председателя на Общинския съвет Красимир Минчев, в процеса на подготовката за провеждането на онлайн заседание, нито един от съветниците юристи не е изразил становище, че има опасност решенията да бъдат атакувани.

"Ние нямаме отделен юридически съветник в Общинския съвет и разчитаме на експертизата на общинските съветници. До вчерашния ден аз нямах информация, че решенията на една такава сесия може да бъдат обжалвани в съда и да паднат. Затова взехме решение да проведем едно присъствено заседание, на което да направим допълнение в правилника, на базата на което ще можем да провеждаме онлайн заседания", посочи Минчев.

Ако бъдат приети промените в Правилника, Общинският съвет в Шумен ще заседава онлайн през декември, допълни Минчев.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски окръжен съд

Постоянен арест за внука убиец

Най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ наложи Окръжният съд в  Шумен на Георги Д. Йорданов. Младият шуменец е обвинен в убийството на своите баба и дядо, извършено във вилата им в местността „Под манастира“ край Шумен   на 22 ноември 2020 г. Съдът мотивира своето определение с високата степен на обществена опасност на..

публикувано на 27.11.20 в 16:44

ДГ "Изворче" за деца на медици

Детска градина „Изворче“ в Шумен остава дежурна за деца на медици по предложение на кмета Любомир Христов. Детската градина ще приема деца на медицински специалисти, служители и работници в лечебни заведения, центрове, лаборатории към тях и здравни инспекции от 30 ноември до 18 декември. Медицинските специалисти, които се нуждаят от..

публикувано на 27.11.20 в 16:18

Масови проверки за мерките

Започва засилен контрол за спазване на противоепидемични мерки, които влизат в сила от 23.30 ч. днес. Това съобщиха от полицията в Разград. По препоръка на Общинския оперативен щаб и с разпореждане на началника на Районното управление в Разград в събота и неделя ще бъдат в ход полицейски проверки за спазването на мерките .  Полицейски служители..

публикувано на 27.11.20 в 14:54

Градина и ясла за деца на медици

Детска градина и ясла за деца на медици на първа линия осигурява община Русе. Децата ще бъдат обгрижвани по време на триседмичната карантина. От понеделник детска градина „Слънце“ и детска ясла №16 ще приемат деца на медицински специалисти. За прием в детската градина е необходимо родителите да вземат здравните документи от детската градина, която до..

публикувано на 27.11.20 в 14:43

Онлайн сесиите влизат в правилника

Членовете на Правна комисия към Общинския съвет в Шумен приеха текстове, които да регламентират начина, по който граждани и журналисти ще могат да участват в онлайн заседания на Общинския съвет. Те ще залегнат в Правилника за дейността на местния парламент, а промени в него, на базата на които ще може заседанията да се провеждат от разстояние, вече са..

публикувано на 27.11.20 в 14:15

Какво е забранено?

В училищата в област Шумен се преустановяват всички танцови, спортни и театрални дейности на външни хора, които използват материалната база на съответното учебно заведение. Спират се репетициите и изявите на народните читалища, фолклорни и самодейни изяви. Преустановяват се посещенията в пенсионерките клубове на територията на област Шумен...

публикувано на 27.11.20 в 13:30

Няма да затягат мерките в съда

Няма да бъдат въвеждани допълнителни ограничения в работата на Окръжния съд в Шумен. Това съобщи за Радио Шумен административният ръководител на институцията София Радославова. По думите й, ситуацията не налага промяна на мерките, които вече са въведени. „Промените в законодателството ни позволяват да отлагаме насрочените дела, но само в срок..

публикувано на 27.11.20 в 12:59