Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светлана Близнакова със солов албум

Светлана Близнакова представи след средата на ноември своя солов албум „Tomorrow“. В него са включени 11 песни, леко встрани от традиционното ѝ хард и хеви звучене, познато от група „Sevi“, от която Светлана Близнакова е част.

Албумът вече бе представен в София, Пловдив и Бургас. Предстои да срещне рок публиката в още няколко града на страната, сред които е и Русе. По песента "Tomorrow", която дава и името на албума, бе заснет клип.

Може да чуете албума тук.

Защо в албума Светлана Близнакова търси промяна на музикалната стилистика, чуйте от разговора с нея.ВИЖТЕ ОЩЕ

В галантен стил

Концерт-лектория „В галантен стил“ ще изнесат на 28 януари в Шумен пианистката Маргарита Илиева и диригентката Калина Василева. Началото е от 18,35 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“. Галантният стил е преход към епохата на Класицизма и бележи цялото творчество на Йохан Кристиан Бах, наричан „Лондонският Бах“, а също и ранното творчество на..

публикувано на 26.01.21 в 16:21

С гевгир на главата и с вяра

Пастафарианството е екзотична, нова, прогресивна и доволно самоиронична религия, създадена от американския студент Боби Хендерсън. Той проповядва, че вселената е сътворена от Летящото Спагетено Чудовище и че в рая има вечен фонтан с бира. Любопитна, но не маловажна подробност е, че в пастафарианството няма 10 божии заповеди, а едва 8 препоръки. Друго..

публикувано на 26.01.21 в 11:56

Март ще бъде септември

За септември се отлага Фестивалът „Мартенски музикални дни“ в Русе. Това решиха представителите на Обществения съвет, който отговаря за организацията и подготовката на международния фестивал през 2021 г. Поради усложнената и непредвидима ситуация около пандемията от COVID-19, 60-тото издание на форума тази година ще се проведе от 17..

публикувано на 26.01.21 в 11:30

Уникален многоезичен речник

„Турско-българско-румънско-английски речник“ издаде Катедрата по турски език и литература при Шуменския университет. Изданието е дело на авторски колектив от преподаватели, докторанти и студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Университета „Овидиус“ в румънския град..

публикувано на 26.01.21 в 11:03
Стайко Мурджев

Въведение в тяхната картина

Спектакълът „Въведение в тяхната картина“ ще има премиера на 25 януари от 19:00 в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Режисьор на постановката е носителят на "Аскеер", "Икар" и редица други театрални награди Стайко Мурджев. Автор на хореографията е Станислав Генадиев. Музиката е на Петър Дундаков. Сценографията е дело на Петя Боюкова...

публикувано на 22.01.21 в 10:59

Детството е приказка без край

Полина Караджова ще открие на 22 януари авторска изложба в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Експозицията е под мотото „Детството е приказка без край“. Авторката е завършила специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в Шуменския университет. Тя представя двадесет и пет фотографии, съчетаващи илюстрации от..

публикувано на 21.01.21 в 12:15

Възрожденски уроци

Проф. Вера Бонева през седмицата осъществи първото издание на инициативата „Възрожденски уроци“. В Zoom тя сподели исторически данни и интерпретации за „Цариградски вестник“ и тримата му редактори Иван Богоров, Тодор Бурмов и Александър Екзарх. Сред участниците в онлайн събитието бяха университетски преподаватели от български университети и висши..

публикувано на 21.01.21 в 11:23