Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оранжев свят срещу насилието

Снимка: Pixabay

Световните дни за борба с насилието над жени ще се проведат от 25 ноември до 10 декември. Целта на международната кампания на ООН е да се повиши обществената осведоменост и да се мобилизират хората по света да допринесат за промяна. Тази година тя преминава под мотото „Да оцветим света в оранжево“.

Община Русе се присъединява към инициативата. Символичното откриване на кампанията е днес от 15:00 ч. във фоайето на Доходното здание.

На 25 ноември, сряда, между 18:00 и 20:00 часа сградите на Община Русе и на Доходното здание ще бъдат осветени в оранжев цвят.

От 8 до 10 декември в Доходното здание ще бъде подредена експозиция от фотоси. На 10-и ще бъдат наградени отличените участници в конкурса за есе и рисунка, комикс или компютърна графика, на тема „Свободата да бъдеш“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвор за наркодилър

На три години и шест месеца затвор, при първоначален строг режим, е осъден мъж, разпространявал наркотици в Русе. Той се е признал за виновен по две престъпления – за производството и разпространението на над 1 кг амфетамин за близо 40 000 лева и прекурсори за производството на наркотици. Мъжът е осъден да плати и 10 000 лева глоба.

публикувано на 28.01.21 в 11:19
Русенски университет

Прием в Русенския университет

Русенският университет е готов да посрещне над 3000 нови студенти през следващата академична година. Това съобщиха от висшето учебно заведение. Заявката към Министерството на образованието е за прием в 48 специалности от 23 професионални направления в 7 области на висшето образование. Във връзка с ограничаването на опасността от разпространение..

публикувано на 27.01.21 в 14:58

Чистят пътищата в Русе

24 машини почистват и третират улиците на Русе след обилния снеговалеж от снощи. 80 служители ръчно почистват тротоарите и подходите на кръстовищата. Алеята по бул. „Цар Освободител“, тези в Парка на възрожденците и Парка на младежта, както и пространствата около спирките се почистват от 10 екипа на „Паркстрой“. Допълнително за почистване на..

публикувано на 27.01.21 в 12:02

Дарение от Германия

Помощи от Германия бяха раздадени на хора в неравностойно положение от Караманово. Дарението е подготвено от немска организация и е предназначено предимно за деца от една до десетгодишна възраст. Пратката съдържа дрехи, обувки и играчки. Отношенията с германското дарителско дружество започват преди около половин година. Майката на една от..

публикувано на 26.01.21 в 13:29

Намериха прострелян полицай

45-годишен полицай от Районното управление в Сливо поле, Русенска област, е намерен прострелян тази сутрин.  Тялото на полицая е било открито извън дома му тази сутрин на място, до което той е отишъл сам с автомобила си.  По първоначални данни става дума за самоубийство, но поради липса на категорични доказателства за това случаят е под надзора на..

публикувано на 25.01.21 в 19:07
Община Русе

Онлайн сесия в Русе

Първото заседание на Общинския съвет в Русе за тази година ще се състои онлайн. Това съобщават от Общинския съвет в крайдунавския град. Сесията, насрочена на 28 януари, ще се осъществи чрез видеоконферентна връзка с помощта на програмата "ZOOM". Председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев ще води заседанието от пленарната зала в..

публикувано на 25.01.21 в 15:56

Постоянен арест за подкупни полицаи

За постоянно в ареста остават обвинените за подкуп двама полицаи от Районното управление в Сливо поле. Великотърновският апелативен съд потвърди окончателно определението на Окръжния съд в Русе. На 6 януари при съвместна акция на Русенската окръжна прокуратура и дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР бяха арестувани 44-годишен командир на..

публикувано на 22.01.21 в 16:41