Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обновяват три обекта

град Разград
Снимка: www.bulgariainside.com

Сградите на три културни институции в Разград ще бъдат ремонтирани и модернизирани. Финансирането се очаква да бъде осигурено по проект от инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие.

Планирано е със средствата да бъдат обновени Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев", Музикалната школа "Илия Бърнев" и Етнографският музей. Трите институции работят в амортизиран сграден фонд, налице е ниска енергийна ефективност и липсва равен достъп до културни занимания за различни групи от населението.

Проектното предложение предвижда и закупуването на оборудване, с което да се разшири предоставянето на услуги и превръщането на тези институции в съвременни и атрактивни културни и образователни центрове в общината, обясни зам.-кметът Добрин Добрев.

ОбС вече даде съгласие общината да подаде проектно предложение за реконструкцията на сградите. Стойността на проекта надхвърля 825 000 лева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ТВ директор под въпрос

Да бъде освободен директорът на Телевизия Шумен Георги Софронов предложи на кмета Любомир Христов Общинският съвет в Шумен. Докладната бе внесена от общинския съветник от БСП Венцислав Венков. Той обвини Софронов, че не се справя с управлението на медията и предложи провеждането на нов директорски конкурс. 22 общински съветници подкрепиха..

публикувано на 28.01.21 в 13:29

Онлайн съобщения за данъци

Жителите на община Шумен вече могат да получават своите годишни съобщения за дължимите местни данъци и такси и по електронен път на имейл адрес.  За да се възползват от новата услуга за тази година, желаещите трябва да подадат заявление по образец в общинската администрация или по електронен път до 15 февруари 2021 г. В искането се посочва актуален..

публикувано на 28.01.21 в 13:04
Мадарският конник

Шумен не дава Мадара

Общинският съвет в Шумен не взе решение дали да подкрепи провеждането на референдум за отделянето на Мадара от Община Шумен. Кметът на селото Неделчо Неделчев и инициативен комитет искат Мадара да премине към Община Каспичан. 11 съветници гласуваха „за“, 10 бяха „против“, а 18 се въздържаха. Кметът на Мадара бе обвинен, че е заблудил хората, които са..

публикувано на 28.01.21 в 12:57

5 и 6-годишните без такси

5 и 6-годишните няма да плащат такса детска градина в Община Шумен. Това решиха единодушно преди минути общинските съветници. „Решението ще намали финансовата тежест за родителите и няма да служи като оправдание децата да си стоят вкъщи“, обясни общинската съветничка Живка Тонева. Тя предупреди, че предложението има и подводни камъни, които..

публикувано на 28.01.21 в 11:35

Четирима се борят за живота си

10 души с тежка коронавирусна инфекция са приети през последното денонощие в МБАЛ - Шумен, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Изписани са 9 пациенти. В COVID отделенията на болницата има 116 души. В интензивно отделение са четирима, трима от тях са интубирани.   През последното денонощие има двама починали с положителен тест..

публикувано на 28.01.21 в 10:58

Откраднаха 22 бона от частен дом

Над 22 000 лева са откраднати от частен дом в Шумен, съобщават от Областната дирекция на МВР. Сигналът за обира подал 33-годишният собственик на жилището. По негови данни, кражбата е станала за времето от 22 до 27 януари. Парите били поставени в метална каса. Извършен бил оглед. Установено било, че касата не е разбита. По случая е образувано..

публикувано на 28.01.21 в 10:49

Огнеборци на първа линия

На шест сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни екипи в Шуменско през последните 24 часа.  Спасителен екип от Шумен евакуирал закъсали на пътното платно до село Живково хора. От пет аварирали автомобила са извадени и евакуирани 10 души. Малко след 11 часа екип е оказал съдействие за изваждане на водач и пътник от..

публикувано на 28.01.21 в 10:31