Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

А защо локдаун за спорта?

Снимка: benefitsystems.bg

Не е вярно твърдението на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, че фитнес залите са едни от най-опасните места, където можем да се заразим от Covid-19. Това заяви за Радио Шумен заслужилият майстор на спорта Мартин Русанов, собственик на спортни зали в три града от Североизтока.

„Най-новите изследвания за разпространение на коронавируса показват, че фитнес центровете са най-слабо заразните публични места. Много по-опасни са магазините, дори да се спазва дистанция“, каза Русанов.

„Дори да има един положителен клиент, той бързо заразява останалите в затворени помещения. Даже ако са предприети противоепидемичните мерки. Подобна е ситуацията във фитнеса, защото въпреки известното разстояние, ние сме на закрито, имаме висока физическа активност и излъчваме много голямо количество вируси“. Така главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев оправда днес решението да се затворят фитнес залите у нас след петък.

„Ако хората, които вземаха важните решения, спортуваха повече и усещаха плюса от тренировките, нямаше да се изказват по този начин и нямаше да са с наднормени килограми. Здравните власти трябваше да използват спорта като превенция срещу Covid-19, а не да го забраняват“, обясни Мартин Русанов.

„Общуваме непрекъснато с колеги, аз съм съучредител на Българската федерация по културизъм, фитнес и уелнес и не сме установили нито един клиент, който е бил заразен. Нямам и служители, които да са боледували“, каза още заслужилият майстор на спорта.

„Не трябваше да се стига до кардиналното решение за затваряне на фитнес залите“, твърди още Мартин Русанов. „Можеше да се вземе пример от Холандия. Там тренировките са с предварително записани часове, за да се контролира броя на посетителите. По-добър вариант пред затварянето бе и въвеждането на тренировки с маски“, добави бившият културист. 

Как е възможно посред зима толкова много хора да бъдат оставени без работа? Този въпрос си задава собственикът на фитнес зали в Североизтока. „Идват сметки за ток, парно, вода, кредити. Не знам как тези хора ще се справят? Дори и да отворим след 21 декември, тези хора какво ще сложат на празничните коледни и новогодишни трапези, какво ще подарят на близките си? Единственото нещо, което може да се направи, е персоналът да излезе в неплатен отпуск. Така те ще опитат да потърсят помощ от държавата. А ако се удължат мерките? Не знам дали ще могат да се запишат на трудовата борса, защото голяма част от тях са били регистрирани там през пролетта?“, обясни Русанов.

„Няма по-добра превенция от спорта. С него наистина се укрепва имунната система. След това обездвижване, което бе наложено пролетта, се увеличиха случаите на хора с наднормено тегло. Прави ми впечатление, че голяма част от младите жертви на Covid-19 са били с наднормено тегло. Това е предпоставка за много други здравни проблеми“, уточни Русанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинации за „Наградата на Шумен“

15 предложения за „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура са постъпили до края на февруари. Номинациите са в 8 от 10-те категории. Без предложения остават разделите „Публицистика и журналистика“ и „Дейци на културата и дарители“. Индивидуалните номинации в категория „Литература“ са за книгата на Милчо Ванчиков „Ти трябва да се лекуваш“ и за Галена..

публикувано на 04.03.21 в 17:05

Двама кандидати за омбудсман

Двама души са подали документи за участие в конкурса за обществен посредник на община Шумен. Това са юристът Стоян Стоянов и преводачката Светла Петрова. Днес комисията по избора установи, че кандидатите са представили всички нужни документи. На заседанието бяха уточнени и въпросите, които ще бъдат зададени по време на втория етап от конкурса...

публикувано на 04.03.21 в 16:20

Обмислят спиране на плановите операции

Отново се увеличава натискът от пациенти в шуменската болница. След като в края на миналата и началото на тази година в COVID отделенията имаше по около 100 настанени за лечение, сега броят им е близо двойно по-голям – към тази сутрин пациентите със симптоми на коронавирусната инфекция са 188 или близо половината от всички 433 приети в здравното..

публикувано на 04.03.21 в 14:50

188 души в COVID отделенията

Продължават да се увеличават болните с коронавирус в Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Към момента в COVID отделенията са настанени 188 пациенти, като 157 от тях са с положителни проби, очакват се резултатите на останалите, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното зеведение. В интензивното отделение има петима пациенти, трима от тях..

публикувано на 04.03.21 в 11:15

Пациентите с COVID-19 се увеличават

187 пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция са настанени в шуменската болница. Данните към 11.30 тази сутрин съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. 158 от постъпилите са с потвърдени положителни проби за COVID-19, а останалите 29 очакват резултат.  В интензивното отделение са настанени 6 пациенти, от тях..

публикувано на 03.03.21 в 12:51

Честваме 3 март

Честването на 3 март във Велики Преслав започна тази сутрин в храма „Св. Архангел Михаил” със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението. Отслужват я местни свещеници. От 10 часа на градския площад е началото на церемонията по издигане на българския трибагреник, след която кметът на общината Янко Йорданов ще поздрави жителите. За..

публикувано на 03.03.21 в 10:10

Бившият омбудсман – кандидат за депутат

Иван Капралов ще е водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ в Шумен за парламентарните избори на 4 април. Това обявиха днес от коалицията. Капралов беше два мандата обществен посредник на община Шумен и трябваше да остане на поста до избора но нов омбудсман, но на 17 февруари подаде оставка, която седмица по-късно беше приета от Общинския съвет...

публикувано на 02.03.21 в 19:22