Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

А защо локдаун за спорта?

Снимка: benefitsystems.bg

Не е вярно твърдението на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, че фитнес залите са едни от най-опасните места, където можем да се заразим от Covid-19. Това заяви за Радио Шумен заслужилият майстор на спорта Мартин Русанов, собственик на спортни зали в три града от Североизтока.

„Най-новите изследвания за разпространение на коронавируса показват, че фитнес центровете са най-слабо заразните публични места. Много по-опасни са магазините, дори да се спазва дистанция“, каза Русанов.

„Дори да има един положителен клиент, той бързо заразява останалите в затворени помещения. Даже ако са предприети противоепидемичните мерки. Подобна е ситуацията във фитнеса, защото въпреки известното разстояние, ние сме на закрито, имаме висока физическа активност и излъчваме много голямо количество вируси“. Така главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев оправда днес решението да се затворят фитнес залите у нас след петък.

„Ако хората, които вземаха важните решения, спортуваха повече и усещаха плюса от тренировките, нямаше да се изказват по този начин и нямаше да са с наднормени килограми. Здравните власти трябваше да използват спорта като превенция срещу Covid-19, а не да го забраняват“, обясни Мартин Русанов.

„Общуваме непрекъснато с колеги, аз съм съучредител на Българската федерация по културизъм, фитнес и уелнес и не сме установили нито един клиент, който е бил заразен. Нямам и служители, които да са боледували“, каза още заслужилият майстор на спорта.

„Не трябваше да се стига до кардиналното решение за затваряне на фитнес залите“, твърди още Мартин Русанов. „Можеше да се вземе пример от Холандия. Там тренировките са с предварително записани часове, за да се контролира броя на посетителите. По-добър вариант пред затварянето бе и въвеждането на тренировки с маски“, добави бившият културист. 

Как е възможно посред зима толкова много хора да бъдат оставени без работа? Този въпрос си задава собственикът на фитнес зали в Североизтока. „Идват сметки за ток, парно, вода, кредити. Не знам как тези хора ще се справят? Дори и да отворим след 21 декември, тези хора какво ще сложат на празничните коледни и новогодишни трапези, какво ще подарят на близките си? Единственото нещо, което може да се направи, е персоналът да излезе в неплатен отпуск. Така те ще опитат да потърсят помощ от държавата. А ако се удължат мерките? Не знам дали ще могат да се запишат на трудовата борса, защото голяма част от тях са били регистрирани там през пролетта?“, обясни Русанов.

„Няма по-добра превенция от спорта. С него наистина се укрепва имунната система. След това обездвижване, което бе наложено пролетта, се увеличиха случаите на хора с наднормено тегло. Прави ми впечатление, че голяма част от младите жертви на Covid-19 са били с наднормено тегло. Това е предпоставка за много други здравни проблеми“, уточни Русанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Места за всички деца в Шумен

Спокойно и без проблеми премина първото класиране за прием в детските градини на община Шумен, каза за Радио Шумен началникът на общинския отдел „Образование“ Даниела Савчева. "Общо във всички детски градини в Шумен за първа група или за децата, родени през 2018 г., има 125 свободни места. За втора група - 34, за трета - 16 и за четвърта - също..

публикувано на 17.05.21 в 16:18

Подхващат и ВиК сектора

Да бъде избрана временна комисия, която да ревизира ВиК сектора в Шумен предлага общинският съветник Добромир Драев. Това ще бъде една от точките в дневния ред на предстоящата на 27 май присъствена сесия на шуменския Общински съвет. Във временната комисия да влязат представители на всичките 7 политически групи в Общинския съвет и да бъдат привлечени..

публикувано на 17.05.21 в 15:57

Годишна профилактика

На 18 май поради планова годишна профилактика от 9 до 17 часа предавателят на честота 87.6 MHz няма да излъчва програмата на Радио Шумен. Може да ни слушате на алтернативните ни честоти или онлайн.

публикувано на 17.05.21 в 14:10

1700 репатрирани коли

Близо 1700 автомобила са били репатрирани от началото на годината в Русе, съобщиха от общинската администрация. Екипите на ОП „Комунални дейности“ са установили 1696 коли, паркирани в разрез с правилата за движение или възпрепятстващи преминаването на коли и пешеходци. В 25 случая е действано по сигнали на граждани за неправилно паркиране...

публикувано на 17.05.21 в 13:38

Нови стаи за COVID болни

Да се отделят болните с COVID-19 на специален етаж от Терапевтичния блок на МБАЛ - Шумен е целта на ремонт, който планират в лечебното заведение. Това каза директорът д-р Димитър Костов. На третия етаж в старата сграда на шуменската болница е един от COVID секторите на медицинското заведение. През миналата година с финансовата помощ на общини от..

публикувано на 17.05.21 в 12:49
Ансамбъл

"Тайната Българе“ за 24 май

Биографичният спектакъл „Тайната Българе“ ще бъде представен на 24 май от 19.00 часа в зала „Арена Шумен“.   По време на концерта публиката ще  види седем неразказани истории от именития хореограф Христо Димитров, който е и почетен гражданин на Шумен. Входът е безплатен. Раздаването на безплатните пропуски ще започне от вторник (18 май) в..

публикувано на 17.05.21 в 11:53

Спасиха затиснат мъж

Огнеборци вадиха водач от лек автомобил след пътен инцидент, малко след 22 часа в петък. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен. Мъжът бил със затиснат крак, след като катастрофирал с „Мерцедес“ в природен парк „Шуменско плато“. Бил е освободен с помощта на хидравлична ножица. Пътното платно било почистено и обезопасено след..

публикувано на 17.05.21 в 11:32