Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

А защо локдаун за спорта?

Снимка: benefitsystems.bg

Не е вярно твърдението на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, че фитнес залите са едни от най-опасните места, където можем да се заразим от Covid-19. Това заяви за Радио Шумен заслужилият майстор на спорта Мартин Русанов, собственик на спортни зали в три града от Североизтока.

„Най-новите изследвания за разпространение на коронавируса показват, че фитнес центровете са най-слабо заразните публични места. Много по-опасни са магазините, дори да се спазва дистанция“, каза Русанов.

„Дори да има един положителен клиент, той бързо заразява останалите в затворени помещения. Даже ако са предприети противоепидемичните мерки. Подобна е ситуацията във фитнеса, защото въпреки известното разстояние, ние сме на закрито, имаме висока физическа активност и излъчваме много голямо количество вируси“. Така главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев оправда днес решението да се затворят фитнес залите у нас след петък.

„Ако хората, които вземаха важните решения, спортуваха повече и усещаха плюса от тренировките, нямаше да се изказват по този начин и нямаше да са с наднормени килограми. Здравните власти трябваше да използват спорта като превенция срещу Covid-19, а не да го забраняват“, обясни Мартин Русанов.

„Общуваме непрекъснато с колеги, аз съм съучредител на Българската федерация по културизъм, фитнес и уелнес и не сме установили нито един клиент, който е бил заразен. Нямам и служители, които да са боледували“, каза още заслужилият майстор на спорта.

„Не трябваше да се стига до кардиналното решение за затваряне на фитнес залите“, твърди още Мартин Русанов. „Можеше да се вземе пример от Холандия. Там тренировките са с предварително записани часове, за да се контролира броя на посетителите. По-добър вариант пред затварянето бе и въвеждането на тренировки с маски“, добави бившият културист. 

Как е възможно посред зима толкова много хора да бъдат оставени без работа? Този въпрос си задава собственикът на фитнес зали в Североизтока. „Идват сметки за ток, парно, вода, кредити. Не знам как тези хора ще се справят? Дори и да отворим след 21 декември, тези хора какво ще сложат на празничните коледни и новогодишни трапези, какво ще подарят на близките си? Единственото нещо, което може да се направи, е персоналът да излезе в неплатен отпуск. Така те ще опитат да потърсят помощ от държавата. А ако се удължат мерките? Не знам дали ще могат да се запишат на трудовата борса, защото голяма част от тях са били регистрирани там през пролетта?“, обясни Русанов.

„Няма по-добра превенция от спорта. С него наистина се укрепва имунната система. След това обездвижване, което бе наложено пролетта, се увеличиха случаите на хора с наднормено тегло. Прави ми впечатление, че голяма част от младите жертви на Covid-19 са били с наднормено тегло. Това е предпоставка за много други здравни проблеми“, уточни Русанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ТВ директор под въпрос

Да бъде освободен директорът на Телевизия Шумен Георги Софронов предложи на кмета Любомир Христов Общинският съвет в Шумен. Докладната бе внесена от общинския съветник от БСП Венцислав Венков. Той обвини Софронов, че не се справя с управлението на медията и предложи провеждането на нов директорски конкурс. 22 общински съветници подкрепиха..

публикувано на 28.01.21 в 13:29

Онлайн съобщения за данъци

Жителите на община Шумен вече могат да получават своите годишни съобщения за дължимите местни данъци и такси и по електронен път на имейл адрес.  За да се възползват от новата услуга за тази година, желаещите трябва да подадат заявление по образец в общинската администрация или по електронен път до 15 февруари 2021 г. В искането се посочва актуален..

публикувано на 28.01.21 в 13:04
Мадарският конник

Шумен не дава Мадара

Общинският съвет в Шумен не взе решение дали да подкрепи провеждането на референдум за отделянето на Мадара от Община Шумен. Кметът на селото Неделчо Неделчев и инициативен комитет искат Мадара да премине към Община Каспичан. 11 съветници гласуваха „за“, 10 бяха „против“, а 18 се въздържаха. Кметът на Мадара бе обвинен, че е заблудил хората, които са..

публикувано на 28.01.21 в 12:57

5 и 6-годишните без такси

5 и 6-годишните няма да плащат такса детска градина в Община Шумен. Това решиха единодушно преди минути общинските съветници. „Решението ще намали финансовата тежест за родителите и няма да служи като оправдание децата да си стоят вкъщи“, обясни общинската съветничка Живка Тонева. Тя предупреди, че предложението има и подводни камъни, които..

публикувано на 28.01.21 в 11:35

Четирима се борят за живота си

10 души с тежка коронавирусна инфекция са приети през последното денонощие в МБАЛ - Шумен, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Изписани са 9 пациенти. В COVID отделенията на болницата има 116 души. В интензивно отделение са четирима, трима от тях са интубирани.   През последното денонощие има двама починали с положителен тест..

публикувано на 28.01.21 в 10:58

Откраднаха 22 бона от частен дом

Над 22 000 лева са откраднати от частен дом в Шумен, съобщават от Областната дирекция на МВР. Сигналът за обира подал 33-годишният собственик на жилището. По негови данни, кражбата е станала за времето от 22 до 27 януари. Парите били поставени в метална каса. Извършен бил оглед. Установено било, че касата не е разбита. По случая е образувано..

публикувано на 28.01.21 в 10:49

Огнеборци на първа линия

На шест сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни екипи в Шуменско през последните 24 часа.  Спасителен екип от Шумен евакуирал закъсали на пътното платно до село Живково хора. От пет аварирали автомобила са извадени и евакуирани 10 души. Малко след 11 часа екип е оказал съдействие за изваждане на водач и пътник от..

публикувано на 28.01.21 в 10:31