Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е забранено?

Снимка: Община Шумен

В училищата в област Шумен се преустановяват всички танцови, спортни и театрални дейности на външни хора, които използват материалната база на съответното учебно заведение. Спират се репетициите и изявите на народните читалища, фолклорни и самодейни изяви. Преустановяват се посещенията в пенсионерките клубове на територията на област Шумен.

Въвежда се учестена дезинфекция в търговските обекти, както и по-голям контрол от страна на кметовете на общини във връзка с изпълнението на противоепидемичните мерки.

Забранява се провеждането на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души. Преустановяват се всякакъв вид изложби и базари. Забранява се организирането и посещението на пазари тип „Битаци“, както и разполагането на маси и консумация на място на територията на открити общински коледни базари.

Забраняват се груповите занимания по йога, пилатес, аеробика и други подобни, а не само тези към фитнес центровете.

Областният кризисен щаб подкрепя започването на дарителска кампания за събиране на средства за финансиране създаването на пункт за даряване на кръв за производство на антиковид хиперимунна плазма на база на ОТХ при МБАЛ - Шумен. Средствата се даряват по съществуващата досега сметка с титуляр „Стопанска камара - Шумен“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Президентът в Шумен днес

Президентът Румен Радев ще бъде днес - 10 септември, в Шумен. Това съобщават от пресслужбата на президентството. Държавният глава ще участва в официалното стартиране на проект за разширяване на производствената база на компанията „Алкомет“ - най-големият производител у нас на алуминиеви валцови и пресови продукти. Инвестицията е на стойност 140..

публикувано на 10.09.24 в 09:04

180 с електронни здравни досиета

180 жители на Шумен вече свързаха електронните си здравни досиета със своите мобилни телефони чрез приложението еЗдраве.  В сряда пунктът, в който хората могат да получат съдействие,  ще е пред сградата на Драматичния театър, а в петък пред сградата на Областната администрация, от 10:00 часа до 16:00 часа.  Пунктове ще има и във Велики Преслав на 10..

публикувано на 10.09.24 в 08:52

Доброволци на учение в Шумен

Над 100 души от доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, служители, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец се включват в националното учение, което започва в местността „Кирека“ в подножието на Мадарските скали. Това съобщават от БЧК - Шумен. На 12 септември..

публикувано на 10.09.24 в 08:35

Рокади в гимназиите

Учениците от Професионалната гимназия по икономика в Шумен ще започнат новата учебна година в сградата на гимназията по облекло, хранене и химични технологии в Шумен.  Причината за това е, че ремонтът на гимназията по икономика продължава. В момента ръководствата на двете училища уточняват подробностите за съвместната работа.  Идеята е учениците от..

публикувано на 10.09.24 в 08:11

Планово без ток

В Шуменска област от 9:00 до 17:00 ч., поради обслужване на ел.съораженията ще бъде прекъснато захранването в село Тъкач и част от Каолиново, в селата Васил Друмево, Илия Р. Блъсково", Благово, Овчарово, Костена река, Кладенец и Друмево.  От 9:00 до 17:00 ч. няма да има ток в част от село Велино – улиците "Вела Пискова", "Крайречна", "Ясен",  "Васил..

публикувано на 10.09.24 в 06:10

Водата в Мараш бликна отново

Водата от извора в шуменското село Мараш бликна отново. Това стана по време на пробното водочерпене от извора и отпушването на запушената тръба, които започнаха днес. Новината съобщи заместник-кметът на община Шумен Даниела Русева. Тя уточнява, че водата все още е студена, но се надява до утре да потече и топлата минерална вода. Припомняме, че..

публикувано на 09.09.24 в 19:52

Ревност е най-вероятният мотив за убийството

Продължава разследването на убийството на млада жена, което стана вчера на ул. "Цар Освободител" № 1 в Шумен. Най-вероятната причина за тежкото криминално престъпление е ревност. Задържан и заподозрян за убийството е 31- годишен мъж, с когото отскоро  живеели заедно.  Мъжът не е криминално проявен, не е и осъждан. След няколко опита да промени..

публикувано на 09.09.24 в 16:05