Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По заповед на ректора

Срокът за онлайн обучение на студентите от всички курсове на факултетите и филиалите на Русенския университет да бъде продължен до края на зимния семестър при спазване на седмичния разпис на учебните занятия. Това нарежда със своя заповед от днес /3 декември/, ректорът на университета проф. Христо Белоев.

Предвидено е зимният семестър за всички курсове и специалности да приключи на 18 декември. За регулираните специалности „Право“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“ и „Кинезитерапия“ семестърът приключва на 23 декември, а за специалността „Лекарски асистент“ - на 29 януари 2021 г.

Заверяването на зимния семестър ще бъде извършвано онлайн, съгласно прието решение от Академичния съвет от 28.04.2020 г.

Зимната изпитна сесия и зимната поправителна сесия за учебната 2020/2021 на студентите от всички курсове и специалности, съгласно заповедта, ще бъдат проведени онлайн, по изготвен от Учебен сектор график.

Държавните изпити и дипломните защити също ще бъдат провеждани онлайн, съгласно утвърдени процедури. 

Началото на летния семестър за студентите от всички курсове и специалности редовно обучение започва на 22 февруари 2021 г., а за студентите в задочна форма на обучение - на 6 февруари 2021 г.  Съобразно епидемичната обстановка чл.-кор. проф. Д.т.н. Христо Белоев ще издадеде допълнителна заповед за начина на провеждане на учебните занятия през следващия семестър.

Събитията, планирани до 31.01.2021 г., ще се провеждат в електронна среда, а ако това е невъзможно, следва да бъдат отложени или отменени.

Ограничава се  присъствената работа на общата и специализираната администрация до 31.01.2021 г., като ще бъде изготвен график за осъществяване на дежурства от служителите, осигуряващ пълноценната дейност на университета и обслужването на студенти, преподаватели, служители и граждани при спазване на противоепидемичните изисквания.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спазиха традицията на Бабинден

1450 бебета са проплакали в двете университетски болници в Русе през миналата година, като 1133 от тях са родени в „Канев“. Оттам отчитат 573 момченца, 560 момиченца и 21 раждания на близнаци. Новородените в „Канев“ са с 50 по-малко спрямо 2019 година. 1949 са жените, преминали през родилното като 7 от тях са чужди гражданки. В..

публикувано на 21.01.21 в 15:20

Бабинден в Долна Студена

Десет деца са се родили през изминалата година в Долна Студена – по равен брой са момичетата и момчетата. Най-малкият жител на селото носи името Красимир и се е родил само преди два месеца. По традиция, в ранните сутрешни часове на днешния Бабинден медицинският фелдшер Даринка Митева от Долна Студена посрещна в кабинета си най-младата майка,..

публикувано на 21.01.21 в 13:15

Нов асфалт на бул. "България"

Превантивни ремонтни дейности на пътната настилка на булевард „България“ започват от днес в Русе. Пътни полицаи и служители на общинското предприятие „Комунални дейности“ организират временната промяна на движението заради интензивния трафик на леки и тежкотоварни автомобили по булеварда. Освен асфалтиране на компрометирани участъци, ще бъде..

публикувано на 21.01.21 в 13:08

Данъците и по електронен път

Община Русе няма да повишава данъците и таксите за недвижими имоти, патенти и туристически услуги въпреки кризата. Промяна ще има само при данъка върху превозните средства, съобщиха от общинската администрация. Плащането на налога за недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъка върху превозните средства може да се..

публикувано на 20.01.21 в 14:55

По-малко бебета през 2020 г.

1133 бебета са родени в Акушеро–гинекологичения комплекс към болница „Канев” в Русе през 2020 г. Това са с 50 по-малко в сравнение с предходната, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България, коментират от лечебното заведение. През миналата година на бял свят са се появили 573 момченца, 560 момиченца и 21 двойки близнаци. Детето с..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

Най-четящото дете е в Русе

Беатрис Петрова е най-четящото дете на Русе за 2020 г., стана ясно на церемония в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в дунавския град. Тя се класира на първо място в категорията до 14 години. Четвъртокласничката от Средното училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ е прочела 289 книги миналата година. В категорията..

публикувано на 20.01.21 в 13:22

Злато от Иран за Петя

10-годишната Петя Димитрова от Русе получи златен медал на Международния фестивал за картини за педиатрични пациенти в Иран. Темата, вдъхновила малките творци, е “Здраве”. Петя е възпитаник на школата по изобразително изкуство в Общинския детски център за култура и изкуство. Престижната награда на русенската художничка бе приета от посланика..

публикувано на 20.01.21 в 12:29