Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Египетските култове в Тракия

Снимка: vesti.bg

Изследванията за взаимодействието между траките и Египет започват още преди 40 години от професорите Александър Фол и Велизар Велков. Те са първите, които поставят тематиката в българската наука. По-късно тяхното проучване е последвано и от монографията на проф. Маргарита Тачева за източните култове по българските земи, в която се разглеждат паметниците, свързани с египетските божества, почитани в Тракия.

Близо 40 години след това Институтът за балканистика с Център по тракология започва проект, наречен „Тракия и Египет през гръко-римската епоха“. Той има за цел да изследва комплексните отношения между тези две етно-културни пространства в Античността: и чрез паметниците, намерени в Египет, и чрез тези, намерени в Тракия. Новият проект се опитва да обедини предходните изследвания в едно, което да покаже различните миграционни процеси, засегнали тракийските земи през древността, както и различните културно-социалните обмени с други древни народи.

Според ръководителя на проекта гл. ас. д-р Весела Атанасова пътищата, по които тези култове стигат до нашите земи са различни. По думите ѝ адаптираното божествено семейство, състоящо се от Изида, Сарапис и Харпократ, е припознато от древните гърци, но не е допаднало на египтяните. Екип от Центъра по тракология в Института по балканистика преди време издаде и сборник, в който разглежда паметниците на египетските култове, намерени на територията на Сердика. Това са основно монети с изображенията на Изида, на надписи, в които се споменава Сарапис върху фронтони от антични храмове и на техните части от фигури, керамични плочки и лампи.

Чуйте интервюто на Миглена Стефанова с Весела Атанасова в две части. 

Весела Атанасова завършва висшето си образование в Сорбоната, Франция, със специалност „Археология“ и „История на изкуството“. Защитава двойна докторантура по египтология на тема “Жреците от божествения култ през Старо царство” в Сорбоната и Нов български университет. От 2017 г. е главен асистент в Института за балканистика с Център по тракология при БАН, където е ръководител на проектa “Тракия и Египет в гръко-римската епоха”. Преподава “Египетско изкуство и култура” в Нов български университет и в СУ “Св. Климент Охридски”.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи март в картички

Витрина с първомартенски поздравителни картички ще бъде открита на 1 март от 12.30 ч. във фоайето на Историческия музей в Русе. Показани са експонати, събирани от етнографите на музея и дарени през годините. Те проследяват традициите и тенденциите в първомартенската обредност. В края на ХІХ в. под влияние на западноевропейската култура, в..

публикувано на 26.02.21 в 14:35

Бели и червени

С изложба в Художествената галерия в Силистра завърши днес конкурсът за оригинална мартеница "Бели и червени - 2021 година".  Представени са над 1000 мартеници за закичване и около 100 пана, инсталации, ансамбли. Мартеници са получени не само от седемте общини на Силистренска област, но и от Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище,..

публикувано на 26.02.21 в 13:10

Салса, бачата и зук

Танцов клуб отвори врати в Шумен за начинаещи и напреднали танцьори на салса, бачата и зук. Репетициите са всеки вторник и петък от 19 часа в зала на адрес ул. „Васил Друмев“ 45. Как след тежките 2 локдауна заради пандемията на коронавирус латино танците се завръщат и каква е историята на социалните танци по света, чуйте от разговора с..

публикувано на 26.02.21 в 10:25
Борислава Танева

Проф. Танева с концерт в Шумен

Пианистката проф. Борислава Танева, зам.-ректор на Националната музикална академия, ще бъде солист в концерта на Симфониета Шумен тази вечер. В него са включени Увертюрата към операта "Сватбата на Фигаро" и Концертът за пиано и оркестър № 24 от Моцарт, както и Симфонията № 96 "Чудото" от Хайдн. Концертът ще бъде е под диригентството на Калина..

публикувано на 25.02.21 в 12:42

Кино в длан

До 31 май е срокът за изпращане на филми за шестото издание на фестивала „Кино в длан“, напомнят организаторите от Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен. „Няма да се откажем, защото вярваме, че изкуството е по-силно от епидемията и животът може и трябва да продължи нормалния си ход“, заяви председателят на журито Александър Донев...

публикувано на 24.02.21 в 10:50

"Косвени щети" по текст на нобелов лауреат

Спектакълът „Косвени щети“ ще се играе на 24 февруари от 19 ч. в камерната зала на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Той е реализиран по романа „Войната не е с лице на жена“ на носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич. Това е първият независим театрален проект на режисьорката Максима Боева, която е добре позната на шуменската..

публикувано на 22.02.21 в 15:54

Кукерски фестивал онлайн

Националният фестивал на кукерите ще се проведе за 15-ти път в силистренското село Калипетрово. Заради усложнената обстановка проявата ще бъде онлайн. Фестивалът има за цел да издирва, съхранява и популяризира кукерските обичаи. Право на участие имат младежки и "възрастни" състави от цялата страна. Всеки колектив представя снимки на кукери в..

публикувано на 22.02.21 в 13:10