Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Огнеборци дариха на сираци от Хитрино

4
Снимка: Радио Шумен
Четири години пожарникари от Шумен помагат на сестрите от Хитрино, които останаха без родители. На 10 декември 2016 г. товарен влак дерайлира, разруши селото и преобърна стотици човешки съдби. Следите от ужасната трагедия са заличени, но белезите в душите на хората - не.
Двете момичета Рейханя и Севги днес трудно говорят за нещастието, което изтръгна по-най ужасния начин родителите от живота им. Но и в тази трагедия има светъл лъч. Едни непознати за тях до 10 декември 2016 г. хора продължават да им помагат.
"Продължаваме да спазваме това, което сме си обещали, а именно да помагаме на двете сестри, които по време на трагедията останаха сираци. Единственото, което мога да им кажа, е да са живи и здрави. А ние ще продължаваме да помагаме", каза Мирослав Желязков от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен. Той е извадил телата на загиналите родители от руините по време на влаковия инцидент.
„Искам да ви благодаря, че всяка година правите празниците ни все хубави и хубави. Благодарим на всички, които ни помагат с каквото могат и ви пожелаваме на всички здраве“, отговори по-голямата сестра Рейханя Акиф.
Така премина поредната среща на спасителите с двете момичета Рейханя и Севги Акиф в двора на шуменската пожарна тази сутрин.
„Те бяха нашите спасители, те бяха част от това, което се случи в Хитрино. Те живяха с нашата трагедия  и спасиха много хора. Ние сме им благодарни и дано има повече добри хора като тях. Да са живи и здрави“, каза още Рейханя Акиф.
Дори и в сърцата на силните и смели мъже трагедията в Хитрино е оставила своите белези. Говорят сдържано, но емоцията бушува в душите им, защото и те за първи път се срещат очи в очи с ужаса. Обещали си, че ще помагат на тези момичета, сподели пожарникарят Мирослав Желязков.
Момичетата продължават по своя път, но знаят, че има хора, които са загрижени за тях. Успехите на сестрите радват и техните спасители. Рейханя Акиф скоро завърши магистърското си образование, а Севги е ученичка и продължава да свири на пиано. Двете мечтаят да сбъднат мечтите си и заради родителите си, които загинаха във фаталната сутрин на 10 декември 2016 г.
Чуйте целия репортаж на Здравка Русева.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на св. св. Кирил и Методий

Денят на светите братя Кирил и Методий отбелязва на 11 май православната църква. Първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий се е състояло в Шумен през 1813 г. За това свидетелства писмо на арменския пътешественик Минас Пъжъшкян, който разказва за събитията от 22 май 1813 година (по стар стил) и описва гражданското честване, на..

публикувано на 11.05.21 в 07:06

Шумен празнува

Денят на светите братя Кирил и Методий отбелязваме на 11 май. Днес е и Празникът на Шумен. Тържествата в града ще в 9 ч. с тържествен ритуал пред сградата на Община Шумен, където ще бъдат издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. От 9.30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат..

публикувано на 11.05.21 в 05:49

Ваксина по желание

Зелени коридори за поставяне на ваксини срещу COVID-19 организира РЗИ Шумен. Тази седмица имунизации ще се правят в два кабинета. От утре (11.05.) до 14 май ще работи имунизационният кабинет на източния вход в ДКЦ 1 в Шумен, на ул. „Цар Освободител“ № 100. Работното му време ще бъде от 13 до 16 ч. Кабинетът на Специализираната болница по..

публикувано на 10.05.21 в 15:24

Подготовка за ремонт

Започва подготовка за цялостно преасфалтиране на локалното платно на бул. „Симеон Велики“ в Шумен между улиците „Гоце Делчев“ и „Дедеагач“ в кв. “Тракия”, съобщават от местната администрация.   Днес ще се извърши фрезоване и почистване на участъка. За да се осигури възможност за работа, живеещите в този участък на булеварда трябва да освободят..

публикувано на 10.05.21 в 13:41

Пазете пчелите

Община Шумен уведомява собствениците на пчелни семейства в Шумен, включително и в кварталите „Макак“, „Дивдядово“ и „Мътница“, че фирма „ДДД-1“ ООД ще проведе третирания с растителнозащитни препарати в землището на града по график. На 13 май в 16.00 часа с наземна техника срещу ларви на комари ще се обработва изкуственото езеро в парка..

публикувано на 10.05.21 в 11:45

Автобуси и камиони на прицел

Специализирана полицейска операция за контрол над товарните автомобили и автобусите започва от днес на територията на Областната дирекция на МВР- Шумен. Тя е по линия на ROADPOL и ще се проведе едновременно във всички държави членки на ЕС. Засиленият контрол цели да се насочи вниманието на водачите да спазват времената за почивка, да се..

публикувано на 10.05.21 в 11:25

Едно дете с коронавирус

95 нови случая на инфектирани с коронавирус жители на област Шумен са регистрирани в Единния информационен портал за периода 3 - 9 май 2021 г., съобщават от РЗИ. Има един положителен случай на дете на 5 години от Шумен. Под карантина към днешна дата са 585 души. Общо за област Шумен случаите на регистрирани в информационната система положителни за..

публикувано на 10.05.21 в 11:20