Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищо не може да убие театъра

Седем нови заглавия реализира на сцена шуменският театър през 2020 година, показва отчетът на културната институция. Шест от тях са драматични постановки – „Последната нощ на Сократ“, „Осъдени души“, „Джакпот“, „Две“, „Дойдох си“ и „Въведение в тяхната картина“.

През септември беше представен за първи път образователният спектакъл за деца „Приказка за годишните времена“. В условията на пандемия и за да не се прекъсва връзката с публиката, започна излъчване на театрални постановки във фейсбук страницата на шуменския театър. Онлайн беше отбелязан и Театралният фестивал „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“. За първи път през тази година театърът обособи и свое външно пространство, където представяше спектакли си. Лятната сцена на открито беше разположена на площад „Освобождение”. Първото представление а открито беше в края на юни, а последното – през октомври.

За първи път театърът не можа да осъществи традиционната си коледна кампания и срещите на децата с Дядо Коледа, но той ще ги поздрави във виртуалното пространство. 

Празничното коледно предложение за децата е „Коледни пакости” от Кольо Карагеоргиев, което ще бъде излъчено онлайн на страницата на театъра във Фейсбук на 24 декември от 11 ч.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Текстове за театър

Програмата на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен днес продължи с представянето на драматургични текстове, непоставяни на сцена.  Актьори от шуменския театър прочетоха откъси от пиеси на съвременни български автори.  Тази година селекционерът Катерина Георгиева е избрала 5 заглавия между над 20 нови текста за възрастни и за..

публикувано на 14.05.24 в 17:13
Анастасия Събева

Крали Марко на шуменска сцена

Три русенски спектакъла са селектирани за участие в Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен.  Тази вечер в голяма зала ще бъде показана постановката „Крали Марко-последната балкански легенда“ от Любомир Левчев, под режисурата на Анастасия Събева.  "От древните пещерни истории до песните на братя Миладинови, от времето на..

публикувано на 13.05.24 в 14:37

Три спектакъла – на фестивали

Три спектакъла на русенския Драматичен театър „Сава Огнянов“ ще се включат в официалните селекции на фестивали у нас и в чужбина.  Първото участие е на 13 май, когато на сцената на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен ще бъде представен „Крали Марко – Последната балканска легенда“ от Владимир Левчев. Спектакълът има три..

публикувано на 10.05.24 в 15:04

Кинофестивал в Шумен

Международният фестивал на любителските исторически филми ще се проведе от 28 до 30 юни в Шумен. Ще бъдат връчени:награда за най-добър филм – първа, втора и трета; награда „Генчо Генчев“ – за кратък филм до 5 минути;награда за най-добър филм на млад автор (до 30 години). Предвидени са и награди за: сценарий, режисура, операторско майсторство,..

публикувано на 10.05.24 в 12:01
худ. конкурс Русе

Аз, ти, той – ние сме Европа

В Художествената галерия се състоя награждаването на най-добре представилите се участници в Националния конкурс с международно участие „Аз, ти, той – ние сме Европа“. Той е организиран от международно дружество „Елиас Канети“, Гьоте-институт, Европа Директно Русе и ХГ-Русе по повод Деня на Европа.   „Този конкурс подчертава важността на мира и..

публикувано на 10.05.24 в 07:45

Класика за малките

Красивата симфонична приказка „Петя и вълкът“ ще бъде показана на шуменска сцена тази вечер. Произведението на руския композитор Сергей Прокофиев чрез игра и забавление запознава децата с класическата музика.  Основното достойнство на творбата е, че в „Петя и вълкът“ се използват различни музикални инструменти за представяне на всеки герой в..

публикувано на 09.05.24 в 09:18

Фолклорна приказка

Спектакъла "Фолклорна приказка" представиха пред децата от ДГ "Космонавт" в Шумен, студентите от IV курс в специалността "Педагогика на обучението по музика" към ШУ "Епископ Константин Преславски".  "Бъдещите учители под ръководството на доц. д-р Люба Златкова от катедра "Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство", разказаха на малките..

публикувано на 09.05.24 в 08:34