Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отложиха високата такса смет

Община Силистра
Снимка: Община Силистра

Отлага се повишението на такса битови отпадъци. Това стана ясно след провелото се днес последно за годината заседание на Общинския съвет в Силистра.

Докладната записка, чийто вносител е кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, е била оттеглена още в началото на сесията, преди да бъде гласуван дневният ред.

Според предложението на кметска администрация, такса смет трябваше да бъде повишена от 3 на 5 ‰ за жилищните имоти в града и на 7 ‰ за останалите населени места в общината.

Направеният финансов анализ показва, че към този момент приходите от такса битови отпадъци покриват едва 70 на сто от одобрените разходи по приетата за годината план-сметка. Друг мотив на общината бе и увеличението на отчисленията към РИОСВ за тон отпадък.

Промяната предвиждаше  при средна данъчна оценка в областния град от 15 000 лв. на имот, неговият собственик да започне да плаща такса смет от 75 лв. вместо досегашните 45 лв.

 В Айдемир и Калипетрово пък при средна данъчна оценка е 6000 лв. на един имот -  от 18 лв. при гласуване на промяната таксата да стане вече 42 лв.

В останалите 16 населени места, където средната данъчна оценка е в размер на 4000 лв. за един имот, неговият собственик пък е плащал до момента 12 лв. на година, а при гласуване на промяната същият собственик щеше да дължи 28 лв. 

Оттук нататък промяна в размера на такса смет ще има вече от 1 януари 2022 година, когато влиза в сила промяна в Закона за местните данъци и такси, според която няма да се плаща на база данъчна оценка, а на количество битови отпадъци и тогава цифрите ще бъдат съвсем различни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартеници в помощ на нуждаещи се

Над 600 лв. са събрани от анонимния търг на мартеници, проведен в Силистра, съобщиха от Областната управа. По предварителна заявка средствата ще бъдат в полза на акция за подпомагане на силистренци със социални проблеми. Бяло-червените символи са от обявения конкурс „Мартеници гигант“ на Регионалния експертно-консултативен и информационен център..

публикувано на 01.03.21 в 16:32

Тежка трудова злополука

58-годишен мъж е пострадал при злополука в производствено хале в дуловското село Яребица. Той паднал от подпокривното пространство на обекта, високо около 8 метра, и получил фрактури на таза, подбедриците и четири ребра. Настанен е в болница. За случая е уведомена Инспекцията по труда. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 01.03.21 в 09:49

Бум на близнаци в МБАЛ - Тутракан

4 двойки близнаци са се появили на бял свят в родилното отделение на МБАЛ - Тутракан през последните дни на февруари. Това съобщи началникът на отделението д-р Любомир Бойчев. От 17 февруари семейство от Търговище се радва на двете си дъщери, на 19 февруари двойка от Русе се е сдобила с момиченце и момченце. Две двойки близнаци са изплакали..

публикувано на 25.02.21 в 12:34

По-високи заплати поиска КНСБ

Средно с 10 на сто е увеличението на основните работни заплати на служителите на Община Силистра за тази година, съобщиха от Регионалния съвет на КНСБ в крайдунавския град. Само в дейностите, финансирани от местните приходи, по информация от синдикалните структури, по-голямата част от служителите остават с минималната работна заплата, а..

публикувано на 25.02.21 в 10:05

Напусна ни филателистът Христо Христов

Внезапно почина известният силистренец Христо Христов - пощальон, филателист и общественик. На 7 октомври м.г. той навърши 76 години. Поклонението е от 11 до 12 ч. на 25 февруари в траурната зала на Гробищен парк-Силистра. В продължение на 44 години до пенсионирането си Христо Христов е пощальон, а от 1974 г. до смъртта си е секретар на Филателно..

публикувано на 24.02.21 в 20:01

Търсят мартеница гигант

С изложба, подредена в Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра, завършва областният конкурс "Мартеници гигант", обявен от РЕКИЦ Читалища. Показани са над 80 мартеници гиганти и десетки по-малки, изработени от самодейци от читалищата, от клубове към училища, както и от любители - майстори на народни занаяти. Изложбата ще може..

публикувано на 24.02.21 в 11:31

Трапезария за бедни

280 заявления от потребители, желаещи да получават храна от обществената трапезария в Силистра, са подадени до момента. Това съобщават от екипа на проекта. 50 от кандидатите не отговарят на изискванията. Други 80 са в списъка с резерви, тъй като право да получават супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт имат 150 души. Услугата ще..

публикувано на 24.02.21 в 08:51