Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първи концерт за 2021 година

Калина Василева
Снимка: Симфониета Шумен

Първият симфоничен концерт за новата 2021 година ще бъде на 7 януари от 18:35 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ в Шумен.

Шуменските музиканти продължават честванията на 170-та годишнина от основаването на първия български оркестър, като обещават на своите почитатели още незабравими срещи с музиката.

В събитието на връх Ивановден под диригентката палка на Калина Василева ще чуем три необикновени и интригуващи произведения за по-малък състав. Така музикантите ще могат да демонстрират изчистените красиви тембри на всеки отделен инструмент или пък нежно да съчетаят няколко.

Сборникът от „Пет селски танца“ на Моцарт е последният от този жанр на композитора, който сам бил страстен танцьор. Третата сюита „Антични арии и танци“ на италианския композитор Оторино Респиги е леко меланхолично напяване на мелодии от XVI век. За първи път в Шумен ще чуем и „Децимет“ от французина Теодор Дюбоа. „Децимет“ е произведение за десет музиканти – 2 цигулки, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, кларинет, фагот и валдхорна.

От Симфониета – Шумен напомнят, че във връзка с въведените противоепидемични мерки, местата в концертната зала са ограничени.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Книги по всяко време

Нов иновативен библиомат вече е монтиран на входа на Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен. Той ще даде възможност на читателите да вземат избрани от тях книги по всяко време на денонощието, дори и в неработно време. Станцията представлява клетки, оборудвани с електронна ключалка, които се отключват с многоцифрен код, който може..

публикувано на 06.05.21 в 11:54
Найден Косев - заместник-кмет на Шумен

Богата програма през май

Майските културни празници в Шумен ще бъдат отбелязани с многообразна програма, подготвена под егидата на община Шумен. Акцентите са свързани с 9 май - Денят на Европа, 11 май - празникът на града и 24 май. Това съобщи Найден Косев - заместник-кмет на Шумен по култура и образование. В Деня на Шумен във всички училища ще се проведат уроци по..

публикувано на 05.05.21 в 12:54

На люлка в Славейковото училище

Славейковото училище в Търговище ще бъде отворено на 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и българската армия. Посещения може да бъдат направени от 9.30   до 13.00 часа. Всеки, който посети музея, ще може да се полюлее и на гергьовденската люлка за здраве, съобщават от институцията.

публикувано на 05.05.21 в 09:35

Лютите чушки в изложба

Гостуваща изложба на музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще бъде открита на 10 май в 17:30 ч. в изложбената зала на библиотеката в Шумен. Под наслов „Люти чушки” експозицията представя епиграми на Радой Ралин и илюстрации на Борис Димовски от едноименния сборник и разказва за съдбата му, след като е инкриминиран и спрян от..

публикувано на 05.05.21 в 09:16
Библиомат в Шумен

Библиомати в Шумен

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” въвежда нова услуга за своите читатели, като им предлага възможността да заемат книги за дома и да ги връщат в удобен за тях момент, несъобразен с работното време на институцията. Услугата ще е възможна чрез монтираните на централния вход на библиотеката външни станции за заемане и връщане на литература,..

публикувано на 05.05.21 в 09:08

Възраждат паметта за Волов

В дните, когато честваме избухването на Априлското въстание и навръх Възкресение Христово, възраждаме спомена за единия от апостолите на бунта от 1876 г. Наричат шуменеца Панайот Волов – забравеният герой на въстанието, за когото друг негов знаменит съгражданин – Стилиян Чилигиров написва биографията му. От сдружение „Българска история“..

публикувано на 02.05.21 в 10:00

Разкриват загадките на Мисионис

6 месеца ще продължат проучванията на Мисионис през тази година. Това стана ясно на пресконференция, с която символично бе дадено началото на новия археологически сезон. С 350 000 лв. ще разполагат археолозите за допроучване на епископската резиденция и консервация на разкритите постройки. 300 000 лв. са отпуснати от държавата, 40 000 лв. отпуска..

публикувано на 28.04.21 в 13:37