Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След щурма срещу Капитолия

Снимка: БТА
През тази седмица привърженици на Тръмп, окуражени от негови публични послания, атакуваха и проникнаха в Капитолия, сградата, където заседава американският сенат. 
Припомняме, че се стигна до въоръжени сблъсъци с полицията, която охраняваше сградата, а няколко души загинаха от огнестрелни рани, получени в конфликта. Сенаторите бяха изведени, заседанието им беше прекъснато, появиха се снимки на привърженици на Тръмп с флагове и визуални символи на крайно десни фракции и знамето, което Конфедерацията на южните щати използва в гражданската война. Все крайно проблематични неща в XXI век.

По-късно сенатът утвърди изборната победа на Байдън, а Туитър разблокира акаунта на Тръмп, който бе санкциониран при атаката срещу Капитолия. Припомняме, че временно бяха блокирани и акаунтите на американския президент и във Фейсбук и Инстаграм заради публикувани от Тръмп фалшиви новини и съобщения, които не съответстват на стандартите на социалните мрежи.

Доналд Тръмп призна новоизбрания президент Джо Байдън и осъди поддръжниците си, които прибегнаха към насилие и щурмуваха Капитолия, предадоха световните агенции днес. Американският президент заяви във видеообръщение, че сега, след като Конгресът е утвърдил резултатите, новата администрация ще бъде въведена в длъжност на 20 януари, а той самият ще се фокусира върху това да осигури плавно, организирано и безпроблемно предаване на властта.

Щурмът срещу Капитолия мнозина експерти определят като атака срещу демокрацията, срещу институционалния ред, срещу държавата, а други са изкушени да я героизират като начало на Втора гражданска война.

Кой е отговорен за всичко това, как то ще се отрази на имиджа и ролята на САЩ и Запада? Какви са емоциите на мигрантите в САЩ и на българската общност там, прие да коментира за Радио Шумен Вал Кьосовски, китарист в култовата сиатълска рок метъл етно пънк банда "Kultur Shock".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Военен пилот от Шумен за трагедията край Шабла

„Самолетът и пилотът нямат вина за инцидента над Шабла. Виновни са политическите недоразумения, чрез които е допуснато критично намаляване на летателните часове на българските летци“. Това каза за Радио Шумен Николай Калев - бивш военен пилот с над 20 години стаж и повече от 1600 летателни часове. „Преди 1989 година се летеше много при различни..

публикувано на 10.06.21 в 11:39

Университетите заедно в един променящ се свят

Подпомагането на международните партньорства в областта на научните изследвания и иновациите е една от целите на „Стратегията за международно сътрудничество в един променящ се свят“ на Европейския съюз. Именно за международните научни проекти в Русенския университет и в Шуменския университет ще разкажат в рубриката „Рестартирай Европа: по-силна..

публикувано на 10.06.21 в 08:35

Слънчев часовник в нови краски

Възстановяват слънчевия часовник в Шуменския университет. Художникът Петя Мод подсилва с цветна мозайка красотата на 12-годишния, разрушен от времето и хоратаq часовник, намиращ се на една от алеите до трети корпус в учебното заведение. Тя обясни какво е представлявал той до скоро и как ще изглежда само след дни. Чуйте интервю на Жулиета..

публикувано на 09.06.21 в 09:29

Европа по-близо до хората

Нов офис на „Европа директно“ бе открит в Шумен. Той е разположен на улица „Оборище” 6. Част е от европейската мрежа информационни центрове, която се управлява от Генерална дирекция „Комуникации“ на Европейската комисия.  Центровете "Европа директно" в България работят от 2008 година, като представят европейските инициативи и политики и ги..

публикувано на 08.06.21 в 16:19

Цунами в училищния двор

В лаборатория на открито се превърна дворът на шуменското Средно училище „Сава Доброплодни“. Всички научни експерименти и презентации са посветени на Световния ден на океана. Младите учени показаха десетки експерименти по физика и химия пред многобройните си съученици. Подготвени бяха и презентации по география и биология. „Всичко, което се прави в..

публикувано на 08.06.21 в 15:14
Проф. Тодор Кантарджиев

Говори проф. Тодор Кантарджиев

„Ако занемарим противоепидемичните мерки и ваксинирането през лятото, през есента COVID-19 ще се върне с нова сила". За това предупреди проф. Тодор Кантарджиев. Той препоръча на българите да се имунизират срещу коронавирус. Проф. Кантарджиев заяви, че е удовлетворен от трудовия си път, благодари на хората, с които е работил и пожела здраве на себе си..

публикувано на 08.06.21 в 15:00
Д-р Илиян Илиев, директор на ЦСМП - Шумен

Спешно за Спешната помощ

Защо има остър недостиг на медици в Спешната помощ и защо младите специалисти я отбягват? Отговор търсим от двама лекари, които от години са в спешната помощ и познават проблемите й добре. Единият работи от 38 години в Спешната помощ в Търговище, другият е от Шумен. Д-р Пламен Бужев е анестезиолог, но дава дежурства и в Спешната помощ в Търговище...

публикувано на 08.06.21 в 14:31