Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

71 милиона лева за Търговище

Снимка: Община Търговище

Над 71 млн. лв. е проектобюджетът на Община Търговище за 2021 г. Това разясни зам.-кметът Валентин Велчев на представянето на проекта, което се проведе на живо във фейсбук страницата на Общината. В обсъждането се включи и кметът д-р Дарин Димитров.

Общият размер на приходите по бюджета е 69 053 023 лв. Увеличението спрямо 2020 г. е  с 11 417 353 лв. Собствените приходи на Общината по него обаче са с 399 824 лв. по-малко спрямо първоначалния план за 2020 г.

Въпреки пандемията и трудностите през годината, това е един балансиран бюджет, твърди кметът на Търговище. 

В разходната част традиционно най-голям дял има функция „Образование“ (44%). Капиталовите разходи са 13% и са на стойност  близо 11 млн лв. Това е с над 3 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. И през 2021 г. ще продължат ремонтите на улици, твърдят от общинското ръководство. Предвидена е рехабилитация на 23 улици в града и 8 улици в населените места.

След като вече има изготвени проекти, са заложени по 250 000 лв. за стартиране на благоустрояването на кварталите в района на ул. „Скопие“ и този в района на ул. „Сава Геренов“ и ул. „Средна гора“. Продължава обновяването на тротоари и на обектите от образователната инфраструктура, а над 2 млн. лв. са заложени за изграждането на нова клетка на Регионалното депо за битови отпадъци край село Пайдушко. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания за кастриране на котки

Още около 10 дни ще продължи кастрационната кампания, насочена към бездомни и дворни женски котки в Търговище и близките села. Това каза за Радио Шумен Йоанна Драгнева от фондацията „Нов старт за животните в нужда“. Инициативата започна в началото месеца, като манипулациите се извършват в местна ветеринарна клиника. „До момента 99 котки..

публикувано на 27.02.21 в 16:48

Модерен център в Зелена морава

60 млн. лв. отделихме за училищата, които са отдалечени от областните градове. Това заяви министърът на образоването и науката Красимир Вълчев по време на откриването на първия училищен STEM център в област Търговище. Церемонията се състоя в Основно училище „Христо Ботев“ в с. Зелена морава. „С 2 милиарда лева сме увеличили средствата за..

публикувано на 26.02.21 в 16:08

Встъпване в длъжност

Татяна Даскалова встъпи в длъжност като председател на Окръжния съд в Търговище. Приоритетните цели, които си поставя като председател, са да създаде такава организация на работа, която да осигури още по-качествено и независимо правосъдие, в разумни срокове. „Другата важна цел в целия ми професионален живот е повишаването на авторитета на..

публикувано на 25.02.21 в 15:37

Решават проблема с кучетата

Нова програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета прие Общинският съвет в Търговище на провелото се днес заседание. Тя ще действа в периода 2021-2026 г. и е изготвена на база действащата национална програма. Мерките предвиждат ежегодно преброяване на безстопанствените кучета на територията на общината. Ще бъдат създадени електронни..

публикувано на 25.02.21 в 12:02
Борово око

Празник в парка

„Движение с патриотично стихотворение“ организира Община Търговище за отбелязване на националния празник на България – 3 март. Инициативата съчетава здравословното ходене в парка по предварително зададен маршрут с четене на патриотични стихове. Тя ще се проведе от 9.30 ч. на 3 март. Стартът ще бъде даден на входа на централната алея на парк..

публикувано на 24.02.21 в 14:46

Шест кабинета за масова имунизация

Шecт ĸaбинeта зa мacoвa ваксинация са разкрити в Търговищка област, съобщиха от РЗИ. От понеделник до петък медицински екипи работят в МБАЛ Търговище, в медицинските центрове „ВИП“ и „Солигена“, в РЗИ Търговище и в многопрофилните болници в Попово и в Омуртаг. Кабинетите имат различно работно време, повече информация за часовете, в които се..

публикувано на 23.02.21 в 12:30

Без консенсус за СИК в Търговище

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за състава на 6 секционни избирателни комисии в община Търговище във връзка с предстоящите избори на 4 април. В консултациите участваха всички политически сили. Участниците в консултациите разясниха, че е налице липса на желаещи да участват на ръководни позиции в СИК. Общият брой членове на..

публикувано на 23.02.21 в 11:52