Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Енергото дърпа шалтера в студа

Снимка: Радио Шумен

Такова съобщение „краси“ входните врати на няколко блока в шуменския квартал “Тракия“. В най-студените януарски дни от „Електроразпределение Север“ любезно ни обещават 4 часа без ток. Подобно съобщение провокира поредица от въпроси:

1.  Подходящо време за спиране на тока ли е средата на януари, когато синоптиците обещават температурите да са 10 градуса под нулата?

2.  Каква алтернатива за отопление могат да имат шуменци, когато климатиците няма да работят? Ще спрат печките и камините заради липсата на ток.

3.  Как учениците, които все още учат от вкъщи, ще оправдаят отсъствието си от учебни занятия?

4.  Как в работен ден клиентът да присъства при подмяната на електромера, ако не избяга от работното си място?

Ето какви отговори получихме от Петя Попова - директор, Корпоративни комуникации и маркетинг в „Енерго-про“ – Варна.

Здравейте, г-н Трайков,

След разговора ни днес, Ви изпращам допълнителна информация в отговор на Вашите въпроси:

Подмяната на електромери на територията на "Електроразпределение Север" е целогодишна дейност, която се извършва в определен срок, съгласно закона за измерванията. Електроразпределителното дружество има задължението да направи подмяната преди изтичането на 4 или 6 години от монтажа, в зависимост от вида на електромера. Времетраенето на една подмяна и съответно изключването на електрозахранването е в рамките на 15 минути за конкретното устройство. ЕРП Север изпълнява стриктно ангажимента си да уведомява своите клиентите предварително за предстоящите планирани прекъсвания по райони. При подмяната се съставя констативен протокол, подписан от клиента, домоуправител или друг свидетел, в който се удостоверява, че данните на демонтирания електромер са коректно вписани. Подмяната е изцяло за сметка на дружеството и е в интерес на клиентите, защото се гарантира точност и качество на измерването.

"Електроразпределение Север" е заложило дейностите по мрежата в Североизточна България в своята инвестиционна и ремонтна програма. През 2020 електроразпределителното дружество беше силно ограничено при изпълнението на поетите ангажименти, които са част от неговите лицензионни задължения. Продължилото с месеци извънредно положение забави редица проекти за рехабилитация на съоръженията. Дружеството направи всичко възможно по-мащабните дейности, свързаните с по-дълготрайни прекъсвания на електрозахранването, да приключат през есента, преди застудяване на времето. ЕРП Север продължи своята работа по мрежата при непрекъсната координация с местната власт, за да бъдат съобразени прекъсванията с общинските разпоредби по места.

Поздрави,

Петя Попова/Petya Popova

Директор, Корпоративни комуникации и маркетинг


ВИЖТЕ ОЩЕ

Прием в детските градини

Кандидатстването за прием в детските градини в Шумен ще започне на 29 март, информират от Общината. В системата родителите ще могат да регистрират, редактират или отказват заявления за прием. Свободните места за първо класиране ще бъдат обявени на 26 март, а кандидатстването ще продължи до 2 април включително. Резултатите ще бъдат публикувани..

публикувано на 22.01.21 в 16:11

Искат ревизия във водния сектор

„Защо Регионалната инспекция по околна среда и води не е сигнализирала прокуратурата, че от депото за отпадъци край Шумен текат отпадни води?“. Това попита Мая Манолова, която днес открива офис на Изправи се.БГ в Нови пазар. Бидон с черната вода от теча бе показана пред журналисти. "Тези, които допускат подобни течности да се вливат в..

публикувано на 22.01.21 в 15:52

18 години за разстрел

18 години затвор получи за убийството в землището на бургаския квартал „Долно езерово“ през ноември 2019 година обвиняемият Иван Петров от Шумен. Това съобщи БНР Бургас. Той трябва да заплати на малолетната дъщеря на убития сумата от 150 хиляди лева за причинени неимуществени вреди, на родителите му по 90 хиляди лева, а на брат му и сестра му..

публикувано на 22.01.21 в 15:06

Негодна за пиене вода

Негодна за пиене е водата от част от обществените чешми в Шуменско, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Резултатите от взети на 19 януари проби показват, че с отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите до комплекса „Кьошковете”, в местността Бабешкия мост в квартал „Боян Българанов“ и на улица „Поройна“ в квартал..

публикувано на 22.01.21 в 13:16

Дивдядово без вода днес

Шуменският квартал „Дивдядово" ще е без вода днес. Това съобщават от ВиК - Шумен. Причината е авария на етернитов довеждащ водопровод в местността "Сусурлука". Групи на водното дружество работят по отстраняването й, но не се ангажират с краен срок за пускане на водата. Те обаче правят всичко възможно до края на деня повредата да бъде..

публикувано на 22.01.21 в 12:26
Община Шумен

15 млн. лв. ще тегли община Шумен

Заем в размер на 15 млн. лв. има намерение да изтегли община Шумен. Средствата ще са за ремонт на улици и улично осветление.  Администрацията предвижда и друг дългосрочен дълг от над 1 100 000 лв. за допълващо финансиране на проектите за реконструкция на Летния театър и Младежкия дом. Това става ясно от публикувания в сайта на администрация..

публикувано на 22.01.21 в 11:26
Язовир

Все още мътна вода

Водата от язовир "Тича" все още не става за пиене и готвене, съобщават от РЗИ - Шумен. Пробите, направени през изминалите дни, показват, че показателят мътност е над нормата. Анализите отчитат и остатъчен свободен хлор, но той съответства на нормативните изисквания. Няма други отклонения от здравните норми по изследваните физикохимични и..

публикувано на 22.01.21 в 10:34