Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Леко разхлабване на мерките

| обновено на 16.01.21 в 07:27
Снимка: БГНЕС

Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която отпадат част от противоепидемичните мерки в училищата, университетите и болниците. Документът влиза в сила от днес (16 януари).

За учениците се разрешават областните и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн. Присъствено ще се провеждат и приравнителните изпити при преместване, изпитите за определяне на срочна оценка и изпитите за ученици в индивидуална или дистанционна форма на обучение, както и държавните изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика.

Дава се възможност и за провеждането на индивидуални писмени или практически изпитвания за текуща оценка, както и за индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище.

Във висшите училища присъствено могат да се провеждат практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, семестриални изпити, които включват практическа част, а също и държавни изпити и защити на дипломни работи.

В болниците и комплексните онкологични центрове се възстановяват плановият прием и плановите операции. Преди постъпването ще се изисква отрицателен антигенен тест. 

Разрешава се провеждането на курсовете по оказване на първа долекарска помощ.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честит празник!

Празничнната програма в Шумен ще започне от 10 ч. в храма „Свето Възнесение Господне“ със заупокойна молитва и молебен за здраве . Църковната служба ще отслужи архиерейският наместник отец Димитър. Тази година, заради пандемията с COVID-19, няма да има организирани масови тържества за празника, но по Телевизия Шумен от 11.00 часа ще бъде излъчена..

публикувано на 03.03.21 в 08:22

Над 16% са вече положителните проби

167 са новозаразените с COVID-19 в Североизточна България. За пореден ден най-много те в Шуменска област – 72-ма, в Русенска – 48, в Силистренска – 31, в Разградска - 11 и Търговищка – 5. Това са данните от Единния информационен портал за изминалото денонощие.  2403 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 563 теста...

публикувано на 03.03.21 в 08:16

Слънчево и хладно

Днес ще бъде предимно слънчево със слаб, по Черноморието до умерен северен вятър, който до края на деня ще се преориентира от юг. Максимални температури между 8° и 13°, за Шумен около 12°.

публикувано на 03.03.21 в 08:11

Изтеглиха номерата на бюлетините

Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребия за номерата на партиите и на коалициите, с които те ще фигурират в изборната бюлетина за парламентарния вот на 4 април. По места инициативните комитети ще бъдат добавени като номера в бюлетините по реда, в който са регистрирани. Политическа партия ГЕРБ ще се яви под номер 28 в изборната..

публикувано на 02.03.21 в 16:34

Плащат за тютюна

Държавният „Земеделие“ преведе близо 71 200 000 лв. на над 39 700 земеделски стопани по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Финансовата подкрепа е за Кампания 2020. За сортовата група „Басми“ ставката до 1 тон е 2,07 лв./кг, от 1 до 2 тона е 2,01 лв./кг, а за над 2 тона е по 1,34 лв./кг. Размерът на плащането за сорт „Каба Кулак“ е..

публикувано на 02.03.21 в 15:47

Определят секциите за хора с увреждания

До 27 март всяка Районна избирателна комисия трябва да оповести къде се намират избирателните секции, определени за гласуване на хора с увреждания. ЦИК реши, че хора с увредено зрение, с увреден слух, затруднения в придвижването или с друго увреждане ще могат да гласуват-освен в секцията по постоянен или настоящ адрес-в друга,..

публикувано на 02.03.21 в 10:23

Жребий за ред в изборната бюлетина

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе жребия за номерата на партиите и на коалициите, с които те ще фигурират в изборната бюлетина за парламентарния вот на 4 април. По места инициативните комитети ще бъдат добавени като номера в бюлетините по реда, в който са регистрирани. Жребият ще се тегли от 16 ч. днес, 2 март. Събитието ще бъде..

публикувано на 02.03.21 в 09:03