Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подслон за хората без дом

Снимка: Георги Нейков, БНР

С 15 места за приютяване на бездомни хора през зимата разполага Кризисният център в Шумен, който се намира на улица „Шуменска комуна“. Сигнали за скитащи, които имат нужда от подслон, се подават на дежурния телефон в Общината – 054 857 677. В центъра са предвидени и 20 места за пострадали при бедствия и аварии, а също и за хора, закъсали по пътищата.

В Търговище има шест места за подслон, но до момента само един човек е потърсил помощ там. Настаняването на скитащите става само с тяхното лично съгласие, уточниха от Общината. Бездомните трябва да минат през Спешна помощ, откъдето да ги насочат към мястото на настаняване.

В Силистра Центърът за временно настаняване на улица „Богдан Войвода“ може да приюти 10 души, информират от местната управа.

В Разград няма център за бездомни или кризисен център, а в условията на пандемия няма възможност да се обособи кризисна стая в някоя от съществуващите социални услуги. Потърсено е съдействие от Центъра за временно настаняване „Добрият самарянин“ в Русе, откъдето са уверили, че при свободни места ще бъдат приети нуждаещи се и от община Разград. Насочването на бездомните се извършва от Дирекция „Социално подпомагане“, в техните компетенции е изготвянето на документацията за настаняване, оттам поемат и разходите за PCR тест, какъвто е необходим за настаняване в Центъра в Русе, а Община Разград осигурява транспорта до крайдунавския град.

В Русе приютът „Добрият самарянин“ разполага с 60 места, но през зимата капацитетът редовно се надвишава. На 60 бездомни осигурява храна Кризисният център на БЧК. Веднъж седмично хората получават топла храна и пакет с продукти за останалите дни, а също и принадлежности за лична хигиена, дезинфектант, маски и бельо за цяла седмица. Още четири кризисни центъра има в Русенска област за подслон при тежки зимни условия – в Бъзън, Сливо поле, Пиргово и Бяла, като те са оборудвани със спални чували, минерална вода, суха храна и консерви.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат система за сепариране на отпадъци

Регионалното сдружение за управление на отпадъците на общините от област Шумен (РСУО-Шумен) излезе с предложение за включване в Националния план за управление на отпадъците 2021 – 2028 г. По време на заседанието председателят на сдружението кметът Любомир Христов коментира, че това е от изключителна важност, тъй като Националният план е..

публикувано на 08.03.21 в 15:09

Шумен остава в червената зона

Продължава увеличението на заразените с COVID-19 в Шуменска област. За поредна седмица областта е в червената зона по заболеваемост. Според данните на Единния информационен портал, за периода 1-7 март в региона са регистрирани 430 нови случая на коронавирусна инфекция. За изминалите седем дни са поставени 691 дози от ваксината Comirnaty на..

публикувано на 08.03.21 в 11:10

Полицаи на пътя

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението – ROADPOL – започва от днес, 8 март, в Шуменска област. Пътните полицаи ще проверяват за използване на обезопасителни системи при пътуване. Основната цел на операцията е водачите да осъзнаят, че неизползването на обезопасителен колан или каска значително увеличава риска от сериозен..

публикувано на 08.03.21 в 08:41

В Боян избират кмет

Втори тур на частичните избори за кмет на село Боян в община Венец се провеждат днес в населеното място. 466 са хората с право на глас според избирателните списъци от първия тур. Те могат да гласуват в едниствената секция, която работи в сградата на читалището. Гласуването се извършва в съответствие с   въведените противоепидемични мерки. В..

публикувано на 07.03.21 в 08:19

Близо 200 пациенти в Covid отделенията в МБАЛ Шумен

Увеличават се пациентите в Covid отделенията на Многопрофилната болница в Шумен, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Към 9,30 ч. тази сутрин те са 193, като 172 от тях вече са с положителен тест, а резултатите на останалите се очакват. В интензивното отделение има шестима пациенти, трима са интубирани.  За денонощието са приети 27..

публикувано на 06.03.21 в 10:11

Времето се разваля

От 4 до 10 градуса са температурите тази сутрин в Североизточна България, като най-топло е в Шумен, а най-хладно – в Силистра. През деня с умерен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Облачността ще е значителна, ще превали слаб дъжд и мокър сняг. Температурите през деня ще се понижават и следобед ще са около 2 – 3 градуса. В Шумен..

обновено на 06.03.21 в 08:16

218 нови случая в региона

Шуменска област отново е с най-много заразени с коронавирус в Североизточна България. Това показват данните в Единния информационен портал. За изминалото денонощие са отчетени 93 нови случая. В Русенска област положителен тест са дали 63 души, в Силистренска – 35, в Разградско – 19, а в Търговищка област – 8. В страната на 5 март има 3004..

публикувано на 06.03.21 в 07:29