Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млади и още по-млади виртуози

Първия си концерт за 2021 година ще изнесе този четвъртък в Шумен цигуларката Зорница Иларионова. Тя е носител на редица награди от международни и национални конкурси. Води майсторски класове в Сингапур, Виена, Гранада. Родена е в Плевен. Завършила е НМУ „Любомир Пипков“ в София през 2011 г. в класа на своята майка, Благородна Танева. След това продължава образованието си в Мадрид, Испания в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет при проф. Марио Хосен. Специализира и в Италия при проф. Павел Верников. Има участия в майсторски класове и фестивали, изяви като солист. През 2015 г. е удостоена с „Кристална лира“ от СБМТД. Като носител на Гран при от конкурса "Музиката и земята" цигуларката направи дебюта си в емисията "Франс Мюзик" на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси. Като победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция, е поканена като солист на Филхармонията на Измир. На 14-годишна възраст издава първия си компактдиск с творби от Моцарт и Сарасате. През 2020 издава втория си албум "Полет чрез музиката". Има записи в Българско национално радио. Концертира като солист с почти всички симфонични оркестри в страната. През последните години печели множество награди международни конкурси и концертира активно в България, Германия, Испания, Русия, Франция, Португалия, Турция, Белгия, Австрия и др. Youtube канала на Зорница Иларионова може да откриете - тук.

На сцената със Симфониета – Шумен в четвъртък ще свири и 14-годишната Диана Чаушева. Тя е родена на 10.12.2007 г. На 6-годишна възраст е приета в НМУ „Любомир Пипков” - гр.София, където започва да учи цигулка в класа на Благородна Танева. Лауреат е на различни международни и национални конкурси като едни от тях са: VIAF – Vienna (Австрия); Международния конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и земята“ - София, Международния конкурс за струнни инструменти в гр. Ниш, Сърбия, Международния конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“ - Пловдив, Stage for kids - Хамбург, Германия, Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова” - Хасково и други. През 2020 година е получила Първа награда с номинация за Гран при от Втори международен конкурс „Трявна арт фестивал“, Абсолютни първи награди от международните конкурси „Звукът на времето“ – Велико Търново и „Охрид те сакам“ – Македония, Първа награда и награда от СБМТД от „Проф. Асен Диамандиев“ и Първа награда от Opus Artis Paris, Франция. Участвала е в майсторски класове при Леонид Кербел, Дора Шварцберг, Михаел Фришеншлагер, Жулиде Ялчън, Кристоф Вергжин, Павел Верников, Юлиус Хорват, Река Силвай, Марио Хосен, Мила Георгиева, Мони Симеонов и други.

Диригент на концерта ще бъде Станислав Ушев. Началото на концерта в зала „Професор Венета Вичева“ е от 18:35 на 21 януари, четвъртък. Още може да чуете от разговора със Зорница Иларионова.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Подписването на Санстефанския мирен договор, 3 март (19 февруари ст. ст.) 1878 г. гравюра

Трети март - по пътя на свободата

Трети март е националният празник на България. На тази дата се отбелязва Освобождението на страната от османско владичество. Датата слага начало на Третата българска държава. През 1878 г. след подписване на мирен договор между Русия и Османската империя се слага и краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г.  Още за Санстефанския мирен договор и..

публикувано на 03.03.21 в 06:05

Свободата е като въздуха

Писаното слово е нишката, която свързва разградската писателка Деница Дилова с другите. Тя талантливо подрежда думите си в общуването си със света. Книгите ѝ стават дом на словото, което е свързано с духа, а духът със свободата. Страшна ли е за свободата на духа пандемията, през която преминаваме и ние, и светът, вече година. Как ще ни..

публикувано на 02.03.21 в 14:21

"Мелпоарт" отвъд самодейността

1 март е Ден на художествената самодейност. Затова потърсихме как хора на изкуството, които не са част от държавни институции, но имат висок художествен критерий, работят по време на пандемията от COVID-19. Във фокуса на интереса е театралната трупа „Мелпоарт“, носител на няколко първи награди от международни фестивали. Припомняме, че..

публикувано на 01.03.21 в 12:28

Балканската сватба и чехлите

Поредна премиера за Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе ще посрещне публиката в дунавския град в понеделник вечер. Трагикомедията „Балканска сватба“ на младия режисьор Ивайло Ненов е спектакъл на контрастите, метафорите и е пълен с абсурдни детайли. Сред тях са рушащите се декори върху напомнящия циркова арена подиум, пазарски чехли, които..

публикувано на 01.03.21 в 10:33

Първи март в картички

Витрина с първомартенски поздравителни картички ще бъде открита на 1 март от 12.30 ч. във фоайето на Историческия музей в Русе. Показани са експонати, събирани от етнографите на музея и дарени през годините. Те проследяват традициите и тенденциите в първомартенската обредност. В края на ХІХ в. под влияние на западноевропейската култура, в..

публикувано на 26.02.21 в 14:35

Бели и червени

С изложба в Художествената галерия в Силистра завърши днес конкурсът за оригинална мартеница "Бели и червени - 2021 година".  Представени са над 1000 мартеници за закичване и около 100 пана, инсталации, ансамбли. Мартеници са получени не само от седемте общини на Силистренска област, но и от Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище,..

публикувано на 26.02.21 в 13:10

Салса, бачата и зук

Танцов клуб отвори врати в Шумен за начинаещи и напреднали танцьори на салса, бачата и зук. Репетициите са всеки вторник и петък от 19 часа в зала на адрес ул. „Васил Друмев“ 45. Как след тежките 2 локдауна заради пандемията на коронавирус латино танците се завръщат и каква е историята на социалните танци по света, чуйте от разговора с..

публикувано на 26.02.21 в 10:25